Ne gyújts rá! világnap

2019.11.14. 22:43

Minden második dohányzó le szeretne szokni a cigarettáról

A leszokáshoz az akarat a legfontosabb – hangsúlyozta Horváth Ildikó.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dragana Gordic

Minden második dohányzó ember le szeretne szokni a cigarettáról

közölte az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön az M1 aktuális csatornán a november 21-i Ne gyújts rá! világnap alkalmából.

Horváth Ildikó azt mondta, hogy akik szeretnének leszokni a dohányzásról, az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központban szakszerű segítséget kérhetnek, akár ingyenes telefonhíváson keresztül is.

A szolgáltatás eddig több ezer embernek segített letenni a cigarettát

tette hozzá.

Hangsúlyozta: a leszokáshoz az akarat a legfontosabb, ezért szakszerű segítséggel meg kell erősíteni azt, és támogatni kell a magatartásváltást.

A dohányzásmentes naptól az államtitkár azt reméli, hogy segít elindulni azoknak, akik szeretnének leszokni.

Horváth Ildikó beszélt arról is, hogy Magyarországon körülbelül minden negyedik ember dohányosnak vallja magát, az elmúlt években azonban csökkent a számuk.

A dohányzás felborítja a sejtek alapvető működését, 10-15 évvel megrövidíti az életet, és számos káros szövődménye ismert, leszokás után pár évvel viszont kisebb az infarktus és a stroke valószínűsége, valamint a tüdő állapota is javulásnak indul

mondta Horváth Ildikó.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!