Művégtaggal is lehet sportolni

Azoknak, akik valamilyen oknál fogva elvesztették valamely végtagjukat, sokat segíthet a modern technológia. A mai protézisekkel már akár sportolni is lehet, csak még az áraik nem emberközeliek. Az extra kívánságok akár több millió forintba is kerülhetnek.

– Öt évvel ezelőtt fejlődési rendellenesség miatt amputálni kellett a bal lábamat – osztotta meg velünk tragédiáját a 25 éves Benedek. Az egyetemista fiú elmondta, a történtek ellenére teljes életet él: biciklizik, autót vezet, nyáron a Dunántúlon túrázott a barátaival. Hétköznapjait némileg megkönnyíti, hogy műlába korszerű technológiával készült. A modern, másfél millió forintos szerkezetet a társadalombiztosítás – egyedi kérelem alapján – száz százalékig finanszírozta – egyébként az állam csak 150 ezer forinttól 600 ezer forintig fedezi a teljes költséget.

Érszűkület

– Az emberek kilencven százaléka érszűkület miatt veszíti el a lábát. A művégtagra jogosult betegek tíz százaléka baleset következtében szorul a segédeszközre. Szegeden ritkán keresik a felsővégtag-protézist, ezért a betegeket inkább a fővárosba irányítják.

– Az átlagos, 150-600 ezer forintos segédeszköz alanyi jogon jár minden rászorulónak, élete végéig. A speciális szerkezeteket azonban körülbelül egy-két évre, szaknyelven szólva egy kihordási időre gyártják. Ha elhasználódik, újat kap a beteg – magyarázta Horváth Gábor, a szegedi Prima-Protetika Kft. cipészeti csoportvezetője. Azt is elmondta, ha valaki sportolni, esetleg futni szeretne művégtaggal, az sem lehetetlen: a hagyományosabb technikával készült mozgó bokás és szabad térdes protéziseken kívül már léteznek futólábak, melyek ruganyosabbak és érzékelőkkel felszereltek, mikroprocesszoros számítógép által vezérelt szerkezetek. A speciális eszközök a nyugati országokból bárki számára megrendelhetők, de a szakemberek a német gyártmányokat tartják a legmegbízhatóbbnak. A modern alkatrészeket a magyar szakemberek is felhasználják a hasonló technológiával készülő protézisekhez. A drágább gyógyászati segédeszközök ára márkafüggő.

Vállalják

Nyugat-Európában – a magyar betegekkel ellentétben – nem titkolják a mozgássérültek, milyen gondokkal küzdenek meg nap mint nap. Ellenkezőleg, gyakran kozmetikai borítást sem kérnek a művégtagra, így a protézis alkatrészeinek fémes színe láthatóvá válik.

A művégtagokat készítő dolgozóknak sajátos empátiával kell rendelkezniük. – Már megszoktam a különös helyzeteket, de a sérült emberek iránti sajnálat még nem múlt el – mesélte Mórahalmi Norbert. A műlábakat készítő szegedi műszerész nap mint nap találkozik megrendelőivel. Elmondta, egyszerre három-négy munkadarabon dolgozik, így is körülbelül másfél-két hónap alatt készül el egy művégtag. A munka folyamatos kapcsolatot igényel a beteggel – jól ismerik a hozzájuk fordulók történeteit. Azt is elmondta, tapasztalatai szerint a fiatalok, és azok, akik baleset miatt vesztették el a lábukat, könnyebben megbékélnek helyzetükkel. – Egy fiatal férfi például, aki közlekedési balesetben vesztette el a lábát, akaraterejének és a modern technológiának köszönhetően ma már motorozik és sebváltós autót vezet – tette hozzá a szegedi Pacsirta utcai műhelyben dolgozó Mórahalmi Norbert.

szponzorált tartalom
Hangolódjunk az őszre – káros szokásoktól mentesen
Exkluzív interjú Orbán Viktorral este hattól a TV2-n
A magyar kormányfő a járványügyi intézkedésekről, a határzárról és a koronavírus elleni vakcináról is beszél a Tényekben.
Felhős, többfelé esős idővel indul a hét
Napközben szerencsére azért jut nekünk egy kis napsütés.
Csak feltételes módban
A labdarúgó NB II. 10. fordulója következik a hétvégén, ha minden feltétel teljesül a meccsek lejátszása körül. A Szeged-Csanád GA vasárnap 17 órától a Debreceni EAC együttesét fogadhatja a Szent Gellért Fórumban.
Egy ritka, 700 éves kínai tekercsfestményt árvereznek el
A Jüan-dinasztiabeli művész, Ren Renfa (1255-1327) két méter hosszú alkotására október 8-án licitálhatnak az érdeklődők.
Íme a gengszterbaloldal: Kocsis Máté a kispesti botrányról
A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezetője, a párt budapesti elnöke a Facebook-oldalán reagált a Hír TV Informátor című műsorában elhangzottakra.
Hamiltont megbüntették, Bottas nyerte az Orosz Nagydíjat
Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Orosz Nagydíjat Szocsiban.