Életstílus

2019.07.17. 14:42

Nem épülhet meg Londonban a tulipán formájú, 305 méter magas felhőkarcoló

Elsősorban az épület dizájnja miatt vétózta meg a polgármester az épület megépítését, ami Európa második legmagasabb felhőkarcolója lehetett volna.

London polgármestere megvétózta a terveit egy 305 méter magas tulipán alakú toronyépületnek, amelyet a brit főváros Gherkin (uborka) nevű felhőkarcolójának szomszédságában emeltek volna.


A brit építész, Norman Foster cége által tervezett épület lett volna a második legmagasabb felhőkarcoló Nyugat-Európában, a szintén a brit fővárosban magasodó The Shard (üvegszilánk) után.


(@connected?cdata=2593044-full@) 

    

"A polgármesternek számos kifogása van a beadvánnyal kapcsolatban, amelynek részletes tanulmányozása után arra jutott, hogy nem ad engedélyt egy olyan terv megvalósítására, amely véleménye szerint csak nagyon kis mértékben szolgálná a köz javát" - mondta Sadiq Khan szóvivője.

    

Hozzátette: "különösen az épület dizájnját tartja alacsony színvonalúnak egy ilyen előkelő környezetbe, és úgy véli, hogy a torony rontaná a londoni panoráma összképét, valamint a szomszédos világörökségi helyszín, a Londoni Tower látványát".

    

A projekt kivitelezője sajnálatát fejezte ki Khan döntésével kapcsolatban és megjegyezte, hogy az épület, amelynek terveiben csupa üveg kilátótér, étterem és oktatási központ is szerepelt, gazdasági haszonnal járt volna.

    

A torony építési munkálatait jövőre akarták elkezdeni és 2025-re befejezni. A projekt költségeit egy brazil milliárdos, Jacob Safra vállalta magára. A kivitelező egyelőre nem döntött el, hogy megpróbálkozik-e a tervek módosításával és ismételt benyújtásával.

    

Az Anglia történelmi környezetének megóvásáért felelős Historic England üdvözölte a polgármester döntését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!