Nem épülhet meg Londonban a tulipán formájú, 305 méter magas felhőkarcoló

Elsősorban az épület dizájnja miatt vétózta meg a polgármester az épület megépítését, ami Európa második legmagasabb felhőkarcolója lehetett volna.

London polgármestere megvétózta a terveit egy 305 méter magas tulipán alakú toronyépületnek, amelyet a brit főváros Gherkin (uborka) nevű felhőkarcolójának szomszédságában emeltek volna.

A brit építész, Norman Foster cége által tervezett épület lett volna a második legmagasabb felhőkarcoló Nyugat-Európában, a szintén a brit fővárosban magasodó The Shard (üvegszilánk) után.

(@connected?cdata=2593044-full@) 
    
“A polgármesternek számos kifogása van a beadvánnyal kapcsolatban, amelynek részletes tanulmányozása után arra jutott, hogy nem ad engedélyt egy olyan terv megvalósítására, amely véleménye szerint csak nagyon kis mértékben szolgálná a köz javát” – mondta Sadiq Khan szóvivője.
    
Hozzátette: “különösen az épület dizájnját tartja alacsony színvonalúnak egy ilyen előkelő környezetbe, és úgy véli, hogy a torony rontaná a londoni panoráma összképét, valamint a szomszédos világörökségi helyszín, a Londoni Tower látványát”.
    
A projekt kivitelezője sajnálatát fejezte ki Khan döntésével kapcsolatban és megjegyezte, hogy az épület, amelynek terveiben csupa üveg kilátótér, étterem és oktatási központ is szerepelt, gazdasági haszonnal járt volna.
    
A torony építési munkálatait jövőre akarták elkezdeni és 2025-re befejezni. A projekt költségeit egy brazil milliárdos, Jacob Safra vállalta magára. A kivitelező egyelőre nem döntött el, hogy megpróbálkozik-e a tervek módosításával és ismételt benyújtásával.
    
Az Anglia történelmi környezetének megóvásáért felelős Historic England üdvözölte a polgármester döntését.