Hallgassa élőben!

Nem fogja elhinni, miért olyan különleges ez a sör

Egy amerikai sörfőzde egy 131 éve elsüllyedt utasszállító hajó maradványai között talált sörökből kivont élesztőből készítette el új sörét.

Egy amerikai sörfőzde egy 131 éve elsüllyedt utasszállító hajó maradványai között talált palackozott sörökből kivont élesztőből készítette el új sörét. A Deep Ascent (Mély felemelkedés) nevű sört az Albanyban megrendezett kézművessör-fesztiválon mutatták be a fogyasztóknak. Jamie Adams egykori Wall Street-i tőzsdealkusz mintegy két évtizede nyitotta meg Saint James nevű sörfőzdéjét Long Islanden.

Új söre a férfi búvárkodásának köszönheti elkészültét. Az 1886-ban Liverpoolból New Yorkba tartó, a Fire-szigetnél egy szkúnerrel összeütköző, majd elsüllyedő SS Oregon luxusóceánjáróról búvárok által felszínre hozott palackozott sörökből vonták ki az új sörhöz felhasznált élesztőt. A hajó maradványai mintegy 45 méter mélyen nyugszanak az Atlanti-óceánban.
 

A 44 éves Adams szerint az SS Oregon csodálatos hajóroncs a búvárok számára. Már 2015-ben elkezdtek kutatni érintetlen palackok után, de csak 2017-ben jártak sikerrel, amikor egy vihar átrendezte az óceán fenekét borító homokot, és a búvárok be tudtak hatolni a hajó első osztályának éttermébe. Mintegy féltucat palackot találtak felfordulva, parafadugójuk érintetlen volt. Később még további 20 palackra bukkantak. Adams kémcsőben tenyésztette ki az élesztőt egy mikrobiológus barátja segítségével, majd a következő két évet azzal töltötte, hogy söröket készítsen belőle, megtalálja a legjobb ízt.

A komló és az árpa mellett az élesztő kulcsfontosságú alapanyag, amely meghatározza a sör ízét és jellegét. Adams szerint az SS Oregonról származó keményítő az angliai Bass Brewers sörfőzdéből származik, ők készítették akkoron a Kingís Ale nevű sört, amely ma már nincs forgalomban. Új söre másolata annak, amelyet a hajón 1886-ban felszolgálhattak. “Azt akarjuk, hogy az emberek egy kicsit megérezzék, milyen volt az élet utasként egy óceánjárón” – mondta.

hirdetés
A Dal 2021 – Erős egyéniségek alkotják a zsűrit
Melegfronti hatás várható
Csütörtökön északkeleten erős faggyal indulhat a reggel, majd a napos időt nyugaton egy-egy hózápor szakíthatja meg, estére pedig egy melegfront csapadékzónája ér el minket.
A baloldalnak nem számít az emberélet
Emberéleteket is veszélybe sodorva buzdítja a baloldal a vendéglátósokat a járványügyi intézkedések megszegésére.
2021.01.28.
Tech tippek a magány enyhítéséhez
Az év elejét hagyományosan nehéz időszakként tartják számon, hiszen az ünnepek véget érnek, de a tél és a sötétség tovább folytatódik.
Már Szerbia is jócskán lehagyta átoltottságban az Európai Uniót
A nagyságrendekkel szegényebb büdzséből gazdálkodó, nem EU-tag Szerbia is jócskán megelőzte a blokkot az átoltottság tekintetében.
Döbbenetes! Nyolc nappal a temetés után hazament a halottnak hitt nagymama
A 85 éves Rogelia Blanco családja kétszer kapott szívbajt, először, amikor értesítették őket a hozzátartozójuk haláláról, másodszor, amikor a halottnak hitt asszony hazament...