sokba kerülhet

2020.05.22. 17:33

Nem működhet mindegyik klímatípus a vendéglátóhelyeken

A vendégtérben csak a külső levegő beszívásával működő hűtő- és fűtőberendezések működhetnek május 16-tól.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Nicoleta Ionescu

A vendéglátóhelyek újranyitásának időszakában az egészségbiztonság védelmében új kormányrendelet írja elő azt a tiltást, ami szerint a nyilvános étkezőhelyeken május 16-ától nem használható a levegő hűtésére vagy cseréjére az épületeken leggyakrabban előforduló oldalfali split klíma, illetve fan-coil és ventilátor sem. A tiltás szerint a vendégtérben csak a külső levegő beszívásával működő hűtő- és fűtőberendezések működhetnek – az alapanyagok konyhai tárolásához használt hűtőknél ugyanakkor nem érvényes ez a feltétel – írja a Magyar Nemzet.

Az előírás szerint olyan berendezéseket viszont alkalmazhat a vendéglátós, amelyek extra vírusmentesítő védelmet biztosítanak, speciális sterilizációra alkalmasak: UV-fénnyel közömbösítik a levegőben lévő esetleges vírusokat, kórokozókat – hívta fel a figyelmet a víz-, gáz, fűtés-, hűtéstechnika terület szaklapja.

A VGF&HKL felidézi, hogy Magyarországon a legelterjedtebb légkondicionáló berendezések a split klímák, amelyek beltéri és kültéri egységből állnak, vagyis osztott rendszerűek, akárcsak a radiátorhoz hasonlító, télen fűtő, nyáron hűtő fain coolok, amelyek működésük során lényegében a helyiség levegőjét keringtetik. Az iparági szaklap kiemeli: megoszlanak a vélemények arról, hogy az osztott rendszerű klímák hozzájárulhatnak-e a fertőzések, például a koronavírus terjesztéséhez. – Az viszont biztos, hogy mivel folyamatosan beszívják, illetve lehűtve kifújják a hűteni kívánt helyiség levegőjét, egyfajta folyamatos cirkulációt hoznak létre a belső térben. Ebben a légáramban pedig a parányi vírusok aeroszol formában többször is megtehetik az utat a beltéri egységen keresztül, növelve a fertőzésveszélyt – figyelmeztetnek a szakértők.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!