Életstílus

2015.06.11. 20:02

Protokoll: kézcsók és petting

A magas rangú politikus is ember, csak neki fokozottabban kellene ügyelnie arra, mit mond és tesz. A diplomáciai protokoll rendkívül szabályozott, pont azért, hogy kiküszöbölje a nemzeti és kulturális sokszínűséget, nézeteltéréseket. De gyakran megfeledkeznek magukról, és akkor születnek a bakik. <br>

Kancsár Tímea

2011-ben [namelink name="Vaclav Klaus"] cseh köztársasági elnök a chilei elnökkel írt alá egy megállapodást. Szerencsétlenségére a kamerák felvették, amint eltette az aláírásra kikészített tollat – idézi fel kedvünkért a kínos jelenet részleteit dr. Pesti Sándor, az ELTE Politikatudományi Intézetének igazgatója.

Jópofaság és diplomácia

Az ominózus videó a mai napig fent van a YouTube-on, és nem az egyetlen. Ha a neten diplomáciai bakik után kutatunk, számos szaftos, szórakoztató történetre bukkanhatunk. Ide került fel a magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság elnökének az esete is. És bár utóbbi, [namelink name="Jean-Claude Juncker"] gyakran szellemeskedik politikustársaival a diplomáciai fogadásokon, az uniós állam- és kormányfők nemrégiben tartott rigai csúcstalálkozóján Orbán Viktorra tett megjegyzése – "Itt jön a diktátor", és meg is legyintette a magyar miniszterelnököt – nagy felhördülést kellett Európa-szerte. Még olyan politikusok is meghökkentek, és taplóságnak könyvelték Juncker viselkedését, akik kritikusan szemlélik Orbán tevékenységét.

Persze Juncker másokkal is élcelődött: a Régiók Bizottsága alelnöki posztját betöltő Karlheinz Lambertznek például a hasát paskolta meg, és megjegyezte, hogy súlyproblémái vannak – mutat rá Pesti Sándor, aki azt is hozzáteszi, hogy a diplomáciai viselkedésre nincsenek jogszabályok, mégis van egy elfogadott normarendszer, amibe ezek véleménye szerint már nem férnek bele.

A diplomáciai protokoll a magas rangú politikusokat nem tekinti nőnek, Orbán Viktor mégis kezet csókol Angela Merkelnek.  Fotó: MTI

A diplomáciai protokoll a magas rangú politikusokat nem tekinti nőnek, Orbán Viktor mégis kezet csókol Angela Merkelnek. Fotó: MTI
– Természetesen nemzeti sajátosság, tradíció és személyiségfüggő, hogy egy magas rangú politikus mit enged meg magának a nagy nyilvánosság előtt. Egy olasz politikai kultúrába más fér bele, mint egy németbe. Ha Angela Merkel olyan poénokat engedne meg magának, mint Nicolas Sarkozy egykori francia elnök, akkor valószínűleg már régen nem lenne német kancellár.

Obama "szép napbarnított bőre"

[namelink name="Silvio Berlusconi"] alighanem csúcstartó a diplomáciai protokoll megsértésében. II. Erzsébet 2009-ben fogadást adott a G20-csúcs vezetőinek. A közös fotóra összeálló politikusok között az amerikai elnök felé fordulva elkiáltotta magát Berlusconi: "Mister Obama!". A királynő csak ennyit vetett oda: "Mi az? Miért kell kiabálni?".

Hasonlóan ízléstelen volt, amikor két alkalommal is nagy nyilvánosság előtt szellemesen megjegyezte, hogy Barack Obama amerikai elnöknek és feleségének milyen „szép napbarnított bőre" van. Kellemetlen pillanatokat szerzett az olasz miniszterelnök bolgár kollégájának is jó néhány évvel ezelőtt, amikor egy gdanski összeurópai világháborús megemlékezés alatt is Bojkó Boriszov izmaival volt elfoglalva, méregette Bulgária miniszterelnökének vállszélességét. "Ez ám a miniszterelnök, nem olyan, mint önök" – élcelődött politikustársaival.

Michelle Obama az etikett ellenére megérinti a királynőt. Fotó: MTI

Michelle Obama az etikett ellenére megérinti a királynőt. Fotó: MTI
Berlusconitól már nem meglepő, amikor udvarol a sajtótájékoztatókon a csinos nőknek. Nicolas Sarkozy is paskolta már meg újságírónő fenekét egy sajtótájékoztatón. De hogy Michelle Obamát is elragadták az érzelmei, és bakit vétett, az már figyelemfelkeltőbb: a Buckingham-palotában tett első hivatalos látogatásuk alkalmával a first lady lazán átölelte II. Erzsébet királynő derekát. Figyelmeztették rá, hogy a brit királyi család etikettrendjének ez az egyik legnagyobb megszegése, hiszen nem szabad az uralkodót megérinteni, de megfeledkezett erről.

Minden nemzet kialakítja a maga viselkedéskultúráját, másként egy kínai, egy arab és egy európai politikus, és erre jönnek még az egyéb emberi tulajdonságok. Viszont a nemzetközi diplomáciai protokoll pont azért született meg sok száz évvel ezelőtt, hogy ezeket a jellemvonásokat a megfelelő viselkedéssel semlegesítse, és ne legyen konfliktus, háború. Korunk diplomáciai protokollját az 1961-es bécsi szerződés fekteti le. Persze az Európai Unióban ismerik egymást húsz éve, egy olasz hamarabb hátba veregeti a másikat. Vannak ilyen kis, esetlegesen barátságos gesztusok, de barátságtalanra példa nem volt. Pont az a lényeg, hogy ezeket ne tehessék meg – magyarázza Görög Ibolya. A protokollszakértő Orbán Viktor Angela Merkelnek adott sorozatos kézcsókjaira is reagált.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke játékosan figyelmezteti a nyakkendő hiányára görög miniszterelnököt, Alekszisz Cipraszt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke játékosan figyelmezteti a nyakkendő hiányára görög miniszterelnököt, Alekszisz Cipraszt.

Csak ne cuppantson rá

– A diplomáciai protokoll a magas rangú politikusokat nem tekinti nőnek, Angela Merkel például a februári budapesti látogatása során kancellárként érkezett. Ugyanazok az általános szabályok vonatkoznak rá, mint a férfiakra. De ha mondjuk egy miniszterelnök a feleségével együtt érkezik meg egy másik országba, a fogadó ország miniszterelnöke a felesége keze fölé hajolhat. Csak ne cuppantson rá, mert az már a petting része! Mindegy, hogy nő vagy férfi, mindig a fogadó fél nyújt kezet elsőnek. Mindennek az az oka, hogy ha hölgynek tekinti valaki a partnerét, a tárgyalóasztalnál is így tekint majd rá. Ez mindenképpen megkülönböztetés. Érdekes a miniszterelnök gesztusa, hiszen hazánkban már nagyon régen nincsenek meg a kézcsók gyökerei, a dzsentrivilág már nagyon régen elmúlt.

Kínos lehetett, amikor 1992-ben állítólag George Bushnak gyomorrontása volt, és a hivatalos vacsorán tetőzött a rosszullét, belehányt Mijazava Kiicsi japán miniszterelnök ölébe. Görög Ibolya protokollszakértő lapunknak azt is elmondta, hogy diplomáciai protokollétkezésen nem készülhet semmilyen fotó.

A diplomáciában a konzervatív megjelenés az elfogadott, mert az vonja el a legkevésbé a figyelmet arról, amit az illető politikus mond. – A görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz azt mondta a választások alatt, amikor még az elnöki posztért harcolt, hogy amíg az Európai Unió nem engedi el a tartozásait, addig nem hajlandó nyakkendőt kötni. Nem szereti a nyakkendőt, és erre ő kitalált egy ideológiát. A legnagyobb megdöbbenésemre, amikor a miniszterelnöki eskütételére ment, akkor sem volt rajta nyakkendő. Nagy neveletlenség ilyen magánvéleményt belevinni a politikába – világít rá [namelink name="Görög Ibolya"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!