Életstílus

2007.01.01. 15:19

Pulzusmérő a kondigép mellett

Egyre több konditeremben mérik a pulzust, a kalóriaégetés ütemét Magyarországon is. A nyugat-európai divat következtében népszerűvé lett kondizás segít leadni a kilókat, karbantartani az izmokat, ízületeket. A technikai eszközök minden pillanatban pontos visszajelzést adnak az egészségi állapotról. Január közepén Újszegeden fogyókúraverseny indul.

Blahó Gabriella

Az újszegedi sportcsarnokban egyéni edzéstervet készítenek. Fotó: Karnok CsabaA Maastrichti Egyetem tudósai szerint nincs távol az az idő, amikor az emberek számítógépekkel, laptopokkal felszerelkezve vonulnak a konditermekbe. Az universitas kutatói három hónapon át vizsgálták a résztvevőket aszerint, vajon a számítógépes visszajelzések hatására növekszik-e teljesítményük. Kiderült, hogy a gépek és a számok birtokában sokan tovább tökéletesítették edzésprogramjukat, edzési szokásaikban pedig jelentős javulást tapasztaltak. Ma is számos eszköz áll rendelkezésre, köztük a pulzusmérő, a mellkasra csatolt szívdobbanásmérő, különböző számításokat végző karórák, kalóriaégetést mérő mikrokomputerek.

Ördög István szerint különösen a túlsúlyos személyek esetében lehet nagy hasznát venni a mérőknek. A volt főiskolai magyar bajnok birkózó az újszegedi sportcsarnokban tart fenn egy korszerű konditermet, ahol természetesen egyéni edzéstervet kaphat, aki ezt kéri. Mint mondja, normális esetben a szív percenként 68-72-szer dobban, levegőt 14-16 alkalommal veszünk hatvan másodperc alatt. A túlsúlyosak vagy dohányosok esetében ezek a számok nagyobbak, ezért fontos a mérő: jelez, ha az egészségi állapotnak nem megfelelő a terhelés mértéke. Az adatok birtokában kiegyensúlyozott program szerint érdemes kondizni, harmonikus mozgást, egyenletes edzést eredményez mindez. A konditeremben minden korosztály kipróbálhatja minden izomcsoportjának erejét időjárástól függetlenül.

Nagyon fiatal és nagyon idős vendégek is látogatják a konditermeket. A testépítők viszont csak a jéghegy csúcsát jelentik, sokan miattuk találják népszerűnek a kondizást – fogalmazta meg Ördög István. Január közepén indul a klubban újra a városi fogyókúraverseny, amit szegedieknek hirdetnek. Tavaly négyszázan jelentkeztek a testi és lelki kitartást igénylő próbatételre. A résztvevők a kúra végén jelentős testsúlycsökkenéssel büszkélkedhettek – sokan tíz-tizenöt-húsz kilogrammot is leadtak a négy hónap alatt Kovács Éva aerobikedző irányítása mellett. A társas edzés a szakemberek szerint látványosabb eredményt hoz, mint az egyéni küzdelem. A helyesen végzett, személyre szabott és a mérők által közölt számok alapján megalkotott mozdulatsor, a minden izomcsoportot megdolgoztató kondizás mindig meghozza a várt változást. Különösen annak fényében, hogy az edzés elmaradása esetén a résztvevők szinte hiányolják a mozgást...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!