Életstílus

2014.01.31. 12:16

Renée Fleming énekli élőben az amerikai himnuszt a Super Bowlon

Élőben énekli az amerikai himnuszt a profi amerikaifutball-liga (NFL) vasárnapi nagydöntőjén, a Super Bowlon Renée Fleming többszörös Grammy-díjas szoprán.

Fleming az első operaénekes, aki Amerika legnagyobb sporteseményén a nemzeti himnuszt elénekelheti. Ez a megtiszteltetés korábban főleg popsztároknak jutott.

Az ünnepelt szoprán, négy Grammy-díj tulajdonosa 2012-ben II. Erzsébet brit királynő uralkodásának gyémántjubileumán is énekelt, és úgyszintén fellépett a 2008-as pekingi olimpiai játékokon.

Az amerikai himnusz, a The Star-Spangled Banner felcsendülését a MetLife Stadionban a Denver Broncos és a Seattle Seahawks közötti összecsapás előtt 110 millió amerikai, valamint világszerte további több százmillió néző követi majd a tévé képernyői előtt.

Renée Fleming

Renée Fleming
A dzsessztől a sanzonokon át a komolyzenéig terjedő repertoárja miatt a "nép dívájának" nevezett Fleming csütörtökön elmondta: először el sem hitte, hogy valóban rá gondoltak, de nagy megtiszteltetésnek tartja a felkérést, és nem felvételről adja elő a himnuszt. Hozzáfűzte: az élő akusztikus zene világában dolgozik, nem lenne képes meggyőző alakítást nyújtani úgy, hogy a felvételről leadott dal előadását csak mímelje.

Előfordul, hogy - főleg a hidegre tekintettel - művészek a felvételről való éneklést választják, 1991-ben ezzel a lehetőséggel élt Whitney Huston is, amikor a Super Bowlon előadta a himnuszt, és Beyonce is ezt tette, amikor tavaly Barack Obama elnök beiktatásán szerepelt.

Fleminget, aki februárban a Ruszalka című Dvorak-operában lép fel a New York-i Metropolitan Operaházban, tavaly Obama elnök kitüntette a nemzeti művészeti érdeméremmel, a legmagasabb kormányzati kitüntetéssel, amellyel az előadóművészeket elismerik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!