Életstílus

2012.10.24. 20:15

Segítenek karban tartani a cukorbetegséget a hüvelyesek

Az olyan hüvelyeseket, mint a bab, a lencse vagy a csicseriborsó ma is ajánlják a cukorbetegek diétájában alacsony glikémiás indexük miatt.

Napi egy csészényi bab, lencse vagy más száraz hüvelyes elfogyasztása segít karban tartani a 2-es típusú diabéteszes páciensek vércukorszintjét és csökkenti náluk a szívroham vagy szélütés kockázatát - állapították meg kisméretű tanulmányukban kanadai kutatók.

A teljes kiőrlésű gabonákhoz képest a napi hüvelyes-fogyasztás a vércukorszint kisebb mértékű ingadozásával járt együtt, de jó hatással volt a páciensek vérnyomására és koleszterinszintjére is.

Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint a három hónapig tartó "hüvelyesdiéta" után annak kockázata, hogy a cukorbeteg páciens 10 éven belül szív- és érrendszeri betegségben hal meg 10,7 százalékról 9,6 százalékra csökkent.

"A hüvelyesek jó fehérjeforrást jelentenek, márpedig a fehérjéknek kiegyensúlyozó hatása van a vércukorválaszra és csökkentik a vérnyomást is, koleszterinszintet csökkentő hatásuk pedig nagy rosttartalmukkal függ össze" - magyarázta David Jenkins, a torontói St. Michael Kórház orvosa, a tanulmány vezetője.

Az olyan hüvelyeseket, mint a bab, a lencse vagy a csicseriborsó ma is ajánlják a cukorbetegek diétájában alacsony glikémiás indexük miatt. Utóbbi annak mértékét jelzi, hogy egy adott étel milyen gyorsan és mértékben emeli meg a vércukorszintet. Jenkins és kollégái azonban úgy vélik, hogy ezen túlmenő, közvetlen egészségügyi előnye is van a hüvelyesek fogyasztásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!