felújítás

2021.03.20. 18:50

Speciális viszonyok: hogyan válasszunk tetőtéri ablakot?

A jól elhelyezett tetőtéri ablak nemcsak a természetes fénynek enged utat, hanem a szellőztetést is megkönnyítheti. Mielőtt kiválasztjuk, vegyük figyelembe a magasságot, az ablak méretét, nyitásának módját és a tető hajlásszögét.

Forrás: Shutterstock

Nem mindegy, hová kerül

A nyári forróság, a magas páratartalom és a penész ellen is védelmet jelent, ha jó minőségű nyílászárók kerülnek a megfelelő helyre. Nagyjából szemben helyezzük el az ablakokat, mert így hatékonyabb a szellőztetés – tanácsolja a Lakáskultúra cikke.

Tetőtéri ablak extrákkal

Ma már léteznek olyan speciális típusok, amelyeknek a szerkezete lefut a térdfalban egy újabb ablakként, sőt olyan is van, amely egy mozdulattal kis erkéllyé alakítható – persze utóbbi drága, de bizonyos esetekben megéri. Választhatunk a billenthető és felfelé nyíló változatok közül. Ha elérhetetlen magasságba kerül, motoros, távvezérelhetős modellt vásároljunk.

Tipp: olyan extrákat is rendelhetünk az új ablakokhoz, mint az esőérzékelő vagy a biztonsági zár.

Az árnyékolás fontossága

Az árnyékolásra is időben gondoljunk, hiszen a sötétítőfüggöny csak függőleges falak ablakain nyújt esztétikus látványt. A ferde síkú darabokra kérjünk a gyártótól lehúzható belső fényzáró árnyékolót, és ha lehetséges, külső hővédő rolót is. A belső felület árnyalata igazodjon a lakás színvilágához. A szúnyoghálóról se feledkezzünk meg, mert utólag bonyolult feltenni, sőt, olykor nem is lehetséges.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!