Életstílus

2014.06.05. 12:49

Székely bélyeget ad ki egy egyesület - fotó

A csíksomlyói templomban őrzött Mária-szobrot ábrázoló székely bélyeget ad ki a pünkösdi búcsúra a Szé­kelyudvarhelyért Egyesület - közölte csütörtökön a Háromszék című székelyföldi napilap.

A bélyegen a Mária-szobor és a székely címer látható, valamint a Székelyföld felirat szerepel rajta magyarul és rovásírással. A bélyeggel nem lehet postai küldeményt bérmentesíteni, de a kibocsátó úgy véli, bélyeggyűjtők számára értékes filatéliai ter­mék lehet. A bélyeget 25 darabos ívben fogják forgalmazni és ötezer sorszámozott ívet is forgalomba hoznak.

Székely bélyeget ad ki egy egyesület a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.

Székely bélyeget ad ki egy egyesület a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.
A bélyeget kibocsátó szervezet szerint az első székely bélyeg az autonómiatörekvésekre szeretné felhívni a figyelmet. "Azt üzeni, hogy egy ezer éve a Kárpát-medencében élő nemzeti közösség önrendelkezésre vágyik, Székelyföld Európa részeként akar autonómiát, önrendelkezést saját ügyeiben ugyanúgy, mint a dél-tiroliak, a katalánok vagy a Finnországhoz tartozó Aland-szigeteken élő svédek" - idézte az egyesület közleményét a napilap.

Amint a kibocsátó közölte, százötven éve a világ bélyegei nem csupán postai értékcikkek, hanem a kibocsátó ország vagy nemzeti közösség kulturális névjegyei is. Fontos üzeneteket hordoznak, amelyeket a kibocsátók szükségesnek tartanak elmondani magukról egymásnak és a nagyvilágnak. Ezzel a szándékkal készítették el az első székely bélyeget is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!