Életstílus

2013.02.17. 12:00

Szeretők és vezetők: a férfit nemcsak házassággal lehet megszerezni

Kleopátra, Boleyn Anna, Madame Pompadour, Wallis Simpson, Marilyn Monroe, Camilla Parker-Bowles – néhány azon nevek közül, akik sem nemesek, sem feleségek nem voltak, mégis befolyást szereztek a történelem egy-egy neves alakja felett. Na de hogyan? Ennek jártunk utána.

Farkas Judit

Kevés ember mondhatja el magáról, hogy nem hallott Antonius és Kleopátra történetéről, amelyet nemcsak Shakespeare örökített meg, film is feldolgozott, Elisabeth Taylor főszereplésével. Vagy említhetnénk itt XV. Lajos és Madame Pompadour, esetleg Napóleon és Marie Walewska kapcsolatát. Felmerülhet Edward és Wallis Simpson neve, vagy Marilyn Monroe és John F. Kennedy amerikai elnök, esetleg Camilla Parker-Bowles és Károly herceg kapcsolata – és Hitler és Eva Braun, ahol Hitler a népszerűségvesztéstől félvén nem vállalta fel a szeretőt, egészen a végső napokig.

Szeretők és vezetők: a férfit nemcsak házassággal lehet megszerezni (galéria)


Közös ezen esetekben, hogy egy-egy szerető neve maradt fenn, aki akár meg is változtathatta a történelmet. Na de hogyan képesek ekkora befolyást szerezni alacsonyabb rangú nők egy férfiközpontú társadalomban, akiket feleségül sem vesz szerelmük? [namelink name="Benák-Tömöri Judit"] klinikai szakpszichológus és szexuálpszichológus rávilágított: vannak dolgok, amelyek nem változtak az ókortól napjainkig. Ilyen például a késztetés, hogy a szerelmes nő megszerezze magának a kiszemelt férfit – és ez nem feltétlenül a házasságot jelenti.

– Amikor valaki belemegy egy szeretői viszonyba, arra törekszik, hogy övé legyen az a bizonyos férfi. Ez így van ma, de így volt tíz vagy több száz évvel ezelőtt is – még akkor is, ha nyilvánvaló, hogy a kapcsolatból semmi nem lehet, egy király például nem hagyja ott a királynét egy alacsonyabb sorból származó nő miatt – magyarázta a szakember.

Persze kivételek is akadnak: VIII. Eduárd brit király 1936-ban azért mondott le a trónról, hogy elvehesse feleségül a kétszer elvált, amerikai Elisabeth Wallis Simpsont. Mindenesetre elmondhatjuk, hogy akkoriban is hasonlóan működtek a dolgok, mint abban az esetben, amelyet a szexuálpszichológus hozott fel mai példaként: a nagyon jól menő üzletember, aki létrehozott a feleségével együtt egy jól menő vállalkozást, összejön valakivel, mert a házasság már nem az igazi, és a férfi 2-3 éven belül nyilvánvalóvá teszi a szerető számára, hogy nem válik el. Az érvek logikusnak tűnnek: míg ma a cég mehet tönkre, ha sok milliót kifizet a feleségnek, korábban az uralkodó presztízse szenvedett volna veszteséget, ha felbomlik az általában dinasztikus indokokkal létrehozott érdekházasság.

Szeretők és vezetők: a férfit nemcsak házassággal lehet megszerezni (galéria)


– Ekkor indul be ma is az a reakció, amely évszázadokkal korábban is működhetett: a szerető mindennek ellenére igyekszik nyerő pozícióba kerülni. Ha papíron nem lehet övé a férfi, akkor máshogy próbálja megszerezni: gyermeket szül neki, elkezd a háttérből mozgatni bizonyos szálakat, irányítani – ahogy ez máig nyilvánvaló például Madame Pompadournál – érvelt Benák-Tömöri Judit. XV. Lajos legismertebb szeretője egyszerű polgár törvénytelen lányaként született Párizsban. Az okos asszony helyzetét más nő nem tudta megrengetni, befolyása alá vonta a király mellett egész Franciaországot. A király törvényes gyermekei, az udvar folyamatosan intrikált ellene, de hiába: beleszólhatott az államügyekbe, a külügyekbe, és ő nevezte ki Voltaire-t udvari történetíróvá. Miután „visszavonult", a király legjobb barátja lett, szervezte szerelmi kalandjait, és még az elhagyott királynő is kedvelte.

Ami ritkaság: Diana hercegné például csak rotweilernek nevezte férje,Károly herceg szeretőjét, Camilla Parker-Bowlest – A nagy szeretők tettei, nevük, hatásuk fennmarad. Elérik azt, mintha feleségül vették volna őket: övék a férfi – tudtuk meg a szakembertől. Amikor egy mai nő rájön, hogy nem tudja tökéletesen birtokolni a férfit, többnyire elhagyja a szeretőjét, hacsak nem kapcsolatfüggő. A régi korokban azonban, ahol alacsonyabb rendű nők kerültek szerelmi viszonyba az uralkodókkal, mégiscsak motiváció lehetett, hogy rang úri, királyi szeretőnek lenni, derült ki egy fontos indok: 20-30 évig is eltarthattak ezek a kapcsolatok.

Ezen a ponton hangsúlyozta ki a szexuálpszichológus: minden jól működő rendszer, sikeres üzletember vagy uralkodó mögött kell, hogy legyen egy érzelmi támasz, ahol tudnak töltődni. Márpedig a szerelmi házasság a legújabb korig nem volt „divat", ez a stabil háttér csak nagy szerencsével alakult ki a megszervezett házasságok miatt. VIII. Henrik angol király például úgy szerezte meg magának, hogy titokban feleségül vette a már terhes Boleyn Annát, és megsemmisíttette előző házasságát. Fiút azonban ugyanúgy nem szült, mint az elhagyott első feleség, és ura hamar rájött, hogy vannak még rajta kívül szép nők, így ez a történet nem végződött valami fényesen. Házasságtöréssel vádolta Annát a király, és lefejezték – a sors fintora, hogy közös lányuk, I. Erzsébet uralkodása alatt lett nagyhatalom a szigetországból.

Szeretők és vezetők: a férfit nemcsak házassággal lehet megszerezni (galéria)


– A férfi előbb-utóbb keres magának stabil hátteret a szerető személyében, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy rangvesztésként, presztízsveszteségként lecseréli a feleségét. Ha a szeretőnél megtalálja az érzelmi kötődést, az biztosan elkezd, tudatosan vagy nem, de beleszövődni az uralkodási intézkedésekbe, uralkodói döntésekbe – világított rá Benák-Tömöri Judit, hogyan kerülnek a szeretők a történelemkönyvek lapjaira. Hozzátette: amíg a szerelmi házasság ritkán jött össze, nem is volt divat, hogy egy személyben, a feleség személyében meglegyen a társam, a barátom, a szexuális partnerem.

Máig előfordul a kettévált feleségi szerep: egy hivatalos, aki a trónörököst, és egy, aki a lelki oldalt adja, lásd Károly herceg és Camilla hercegné korábbi kapcsolatát. Camilla és Károly viszonya végigkísérte a brit trónörökös és a rendkívül népszerű Diana házasságát: meglett a kitartás eredménye, hiszen az azóta elvált asszony ma Károly herceg felesége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!