Életstílus

2009.12.07. 15:23

Szexuális felvilágosítás: túl későn, túl keveset

A felvilágosítás sosem egyszerű. Mindenkinek kényelmetlen: a szülő tart tőle, a gyerek nyűgnek érzi.

-nagyz-

Egy friss amerikai tanulmány kimutatta: a serdülők 40 százaléka már szeretkezett, mielőtt bármit is beszélt volna szüleivel a biztonságos szexről, születésszabályozásról vagy szexuális úton terjedő betegségekről.

A trend azért igazán aggasztó, mert azok a fiatalok, akik időben átestek a kényesnek vélt beszélgetésen, később kezdik a szexet, és a biztonságra is jobban ügyelnek. Ráadásul a gyerekek a látható viszolygás ellenére igenis igénylik azt, hogy szüleik tanítsák őket a szexről.

Az eredmény nem lepte meg a kutatókat, mégis fontosnak tartják, hogy adatok szülessenek a kérdésről, így talán a szülők is jobban odafigyelnek erre a fontos témára. 141 család vett részt a felmérésben, a 13-17 éves fiatalokat és szüleiket többek között a teherbe esésről, a kamaszkori testi változásokról vagy éppen a homoszexualitásról kérdezték, összesen 24 témában. A kutatás végére kiderült, a szülők több mint fele nem beszélt meg ezekből 14-et, miközben gyerekük már túl volt az első szexuális élményeken.

Régi téma a kínos felvilágosítás, mégis szükség van a hangsúlyozására

Régi téma a kínos felvilágosítás, mégis szükség van hangsúlyozására
A lányok 42 százaléka azt nyilatkozta, hogy nem beszéltek a születésszabályozás hatékonyságáról, 40 százalékot pedig nem tanítottak meg a nemet mondás szükségességére. A fiúk közel 70 százalékának nem magyarázták el a kondom használatát, illetve más fogamzásgátlási módokat sem. Ezt azonban a szülőknek csak a fele ismerte el.

Sok szülő úgy gondolja, beszélt erről a gyermekének, de valójában ezekre nem is emlékeznek a fiatalok. Nem csoda, hiszen sokszor homályosan beszélnek, így aztán hiába tartják lerendezettnek a dolgot, a gyerek meg se hallotta a témát. A legtöbb szülő legszívesebben elrohanna, ha a szexről kell beszélni, főleg, ha gyereke eközben bolondnak nézni. Mégis, ezekből a döcögős szituációkból rugalmasságot is tanulhatnak az ifjak.

Célravezető, ha ez a kommunikáció folytonos, és nem csak egy egyszeri „beavatás". Fontos a kornak megfelelő tájékoztatás. Egy 10-13 éves gyereket kiráz a hideg a szex gondolatától, így nem biztos, hogy hasznos rázúdítani mindent. Érdemes arra összpontosítani, hogy a gyerek mire kíváncsi, és azokat megválaszolni. Érdemes kihasználni a megfelelő alkalmakat: szextéma a tévében, szexhez kapcsolódó családi esemény vagy egy orvosi látogatás.

Nehéz elkezdeni a felvilágosítást, de a tapasztalatok szerint ha már sikerült ezen túllendülni, akkor mindenki rájön, hogy ez egyszerűbb, mint először gondolta. A gyerek csak nyerhet vele.

Címkék#szex

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!