Életstílus

2010.01.20. 10:42

Tévhitek és igazságok várandóság alatt

Ha kerek a kismama hasa, lány lesz, ha kívánja a savanyút, akkor... Sok ilyen igaz vagy igaznak vélt „jóslás" létezik, amibe a várandós nők belekapaszkodhatnak. De melyik közülük a valós, és miért?

Anyáról gyermekre szállnak azok a népi bölcsességek, tudományos, de leginkább eseti tapasztalatokból merítkező kijelentések, amelyek a várandósság alatti viselkedésre, szokásokra, a születendő gyermek nemére vonatkoznak. De, mi az igazság, melyik állításnak hihetsz, ha babát vársz?

Ha a kismama hasa kerek, lánya lesz

Nem igaz! – állítja Brigit Laue szülésznő egyik, a témában írt könyvében. Azt, hogy milyen formát (gömb vagy kúp alakút) vesz fel a kismama pocakja, rengeteg dologtól függ: így a medence csontosságától, az izmoktól, kötőszövetektől. Az azonban gyakran előfordul, hogy a fiúk esetében általában valamivel nagyobb (néhány esetben) csúcsosabb a várandós nő hasa.

A lányok kicsit később jönnek világra, ezért szebbek, mint a fiúk

Nem igaz! Egy svéd tanulmány szerint a fiú csecsemők – főleg a különböző időjárási frontok idején – valóban hamarabb megszülethetnek, de erre egyértelmű tudományos magyarázat nincs. Front nélkül pedig azt is szokták mondani, hogy éppen hogy a fiúk „lustábbak", ők azok, akik a „vártnál" később jönnek világra. Az azonban nyilvánvaló, hogy a fiúk születéskor ugyanolyan szépek, mint a lányok.

A várandósság tönkre teszi a kismama fogát

Nem igaz! Tény, hogy a hormonális változás megkönnyítheti a baktériumok elszaporodását, valamint ilyenkor a nyál is több savat tartalmazhat, ami kedvező táptalaj lehet a fogszuvasodásnak, de helyes szájápolással ezt kordában tarthatja a várandós anyuka. Ha odafigyel a szájápolásra és rendszeresen tisztítja a fogközöket is fogselyem, szájzuhany használatával, megakadályozza a baktériumok elszaporodását, így megálljt parancsolhat fogai romlásának.

A második gyermeknél gyorsabban és nagyobbra nő a has

Nem igaz! Sok nő úgy gondolja, hogy az izom-és kötőszövet sokkal hamarabb és nagyobbra tágul a második terhességénél, hiszen már alaposan megnyúlt az első babánál. Erre tudományos bizonyíték nem létezik! „A gyerekek és a méh minden terhességnél ugyanolyan sebességgel nő" – mondja Laue.

A terhesség alatti rosszulléteket a lány magzat okozza

Nem igaz! A hányinger oka a HCG hormon, mely arra szolgál, hogy fenntartja a terhességet. Mindenkinél és minden terhességben más „választ ad" ez a hormon, és egyes nők erre a többi kismamához képest érzékenyebben reagálnak.

A terhes nők feledékenyek

Van benne igazság! Sok nő panaszkodik a terhessége alatt emlékezetkiesésről. Egy kanadai tanulmány szerint ez a jelenség a születendő gyermek nemétől függ – a tesztek szerint a lány gyermekek édesanyjai rosszabb eredményeket értek el, mint a fiúké. A kutatók szerint azonban gyanítják, hogy mindebben az alváshiány is szerepet játszik.

A háton lévő tetoválás megakadályozza a gerincközeli érzéstelenítés (PDA) hatását

Nem igaz! Kivéve, ha a tetoválás behegesedett és sűrű és színes pigmentek kötődnek a bőrbe. Ilyenkor nehezebben halad át az injekciós tű az érzéstelenítendő terület felé. Az aneszteziológusok általában megkeresik azt a részt, amin nincs tetoválás, de legalábbis nem színes.

Ha kívánós, akkor várandós

Nem feltétlenül igaz! Dehogy rajong a kismama olyan fura kombinációkért, mint a pácolt hering, a nutellás pogácsa vagy a mustáros kenyér. A kívánósságot a „szárnyaló" HCG hormonok okozzák a terhesség első szakaszában, amire sok nő „válaszol" sóvárgással. De! A kívánósság és a fura kombinációk (édes után sós, majd megint édes) utáni vágy egy sima betegség esetében is tetten érhető – mondja Laue – így ezekből a jelekből egyértelműen nem lehet következtetni a terhességre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!