Tíz évvel vagyunk idősebbek a korunknál

A magyarországi népesség biológiai életkora mintegy tíz évvel meghaladja a kronológiai életkort. Azaz átlag tíz évvel vagyunk öregebbek – saját magunknál. Pontosabban annál az állapotnál, amilyenben lehetne az ember, ha szervezetét nem károsítaná sok minden, az egészségtelen táplálkozástól kezdve a dohányzáson, alkoholfogyasztáson át a stresszig s a meg nem előzött betegségekig.
Fontos a mozgás, a napi rendszeres séta is megteszi. Illusztráció: MTI

A biológiai és a kronológiai életkor szétválása sokszor már gyermek-, illetve serdülőkorban elkezdődik, a különböző, egészségkárosító hatások érvényesülésével – hívja föl a figyelmet dr. Zöllei Magdolna, a szegedi kórház geriátriai osztályának és krónikus belgyógyászati osztályának vezető főorvosa, a geriátriai szakmai kollégium elnöke, a gerontológiai társaság vezetőségi tagja. Ilyen hatás a már korai életkorban is jelentkező, később nagyon sok szervi szövődményhez vezethető stressz, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a droghasználat.

Károsító hatások

A sok negatív hatás gyors öregedést eredményez, a magyar emberek sokszor meg sem érik a nyugdíjaskort, illetőleg idős korban gondozásra szorulnak. Nemcsak konkrét betegség következtében, hanem azért is, mert a szervezetük sokkal inkább elhasználódott az életút folyamán sorozatosan jelentkező károsító hatások következtében, mint amennyire életkoruk indokolná.

Hogy mily mértékben öregszünk hamarabb, mint a kevesebb káros hatásnak kitett emberek, mutatja a közismert jelenség: hetven-nyolcvanéves amerikaiak még akár világ körüli turistaútra indulnak – ugyanezen életkorban a magyar örül, ha él. Miképp lehet ez, mikor az amerikai életmódra nem épp a felfokozott egészségesség jellemző, lásd például hamburgerkultúra? Úgy, hogy a kedvezőtlen hatásokat sikerrel ellensúlyozza a kevés stressz, az egészséges életmód.

A szegénység is öregít

Nagyon rossz körülmények között élő, harminc-negyvenéves embereket is kezelnek a szegedi kórház geriátriai osztályán, szervezetük hetven-nyolcvanévesekre jellemző öregedettségi fokot mutat. Történtek magyarországi vizsgálatok többszörösen hátrányos helyzetben élő közösségek tagjai között gyakori hirtelen halálozásokkal kapcsolatban. Kiderült például: az elhunytak érrendszere évtizedekkel elhasználtabb, biológiailag öregebb, mint ami a kronológiai életkorból következhetne.

Csak a pénzkeresés

Az amerikaiaknál napi nyolc órai munka elegendő az egzisztenciális biztonság lehetővé tételéhez, utána a szabadidő következik, melynek legfőbb jellemzője a feszültségmentesség. A feszültségmentesen töltött idő pedig csak jó a biológiai öregség időbeni kitolása szempontjából.
Németországban látta a főorvosnő: a munkahelyek közelében ott vannak a rekreá- ciós központok, s ha kora délután vége a pénzkeresésnek, az emberek egyenesen oda mennek. Nálunk azonban minden az egészség ellen dolgozik: a zsír- és szénhidrátdús táplálkozás, alkoholfogyasztás, annak is legegészségtelenebb formái és a stressz. Magyarországon gyakran tizenhat órákat is dolgoznak az emberek a megélhetésért, a pluszjavak megszerzéséért: ha valaki hazamegy a munkahelyről, irány a másik, s otthon is várja a pénzkeresés. Lehet ugyan, ez nem azonos a munkahelyi tevékenységgel, sőt eredetileg hobbi volt – például szellemi dolgozó kerti munkát végez –, de ez „átment” pénzkeresésbe, és így szintén feszültséggel jár. Bekövetkezik az a furcsa helyzet, hogy valaki stresszesen kapál.

Alacsonyabb szinten

Mit lehet ilyen helyzetben tenni, a korai öregedés elkerüléséért? Nem mellőzhető az egészséges táplálkozás, mert hiányát nincs, ami ellensúlyozná; dohányzásról, alkoholról, drogról leszokni sosem késő. Fontos a mozgás, nem kell ennek mindenképpen sportnak lenni, napi rendszeres séta is megteszi. A családorvoshoz nemcsak már bekövetkezett betegség esetén kellene fordulni, hanem, ezt megelőzendő, évenkénti szűrővizsgálatra is beutalót kérni, hogy idejében kiderüljön például a magas vérnyomás, magas vérzsír-, vércukorszint, a daganatos megbetegedés, tbc, s így tovább. – Ha a betegség már kialakult, az ember ugyan kigyógyul belőle, de a betegség utáni állapot már nem mindig azonos a betegség előttivel: alacsonyabb szinten stabilizálódik az egészségi állapot, azaz a betegség is öregít – mutat rá a szakember. Hangsúlyozva: minél több betegség marad ki életünkből, annál nagyobb az esély arra, hogy ne váljunk öregebbekké saját életkorunknál.