mi lesz, ha fűtünk is?!

2019.10.23. 14:25

Több településen továbbra sem javult a levegő minősége

Veszélyes levegőminőség esetén az egészséges embereknél is jelentkezhet köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés és szemirritáció.

Forrás: Shutterstock

Továbbra sem javult a levegő minősége több településen – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán.

Azt írták: veszélyes volt a levegő minősége Szegeden, két városban (Debrecen és Nyíregyháza) pedig egészségtelen, míg további nyolc településen (Eger, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Miskolc, Oszlár, Putnok, Szolnok, Vác) kifogásolt volt a levegő minősége.

Kiemelték: veszélyes levegőminőség esetén az egészséges embereknél is jelentkezhet köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés és szemirritáció.

Hosszú távon a légszennyezettség hozzájárul a szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi betegségek kialakulásához, illetve a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is káros.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy a jelzett területeken az emberek lehetőleg minél kevesebb időt töltsenek a szabadban.

Javasolják a kerékpározóknak, hogy a veszélyes és egészségtelen minősítésű területeken használjanak megfelelő (FFP2 vagy FFP3 típusú) védőmaszkot.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a levegő minőségének javulásához hozzájárulhat a helyes fűtési módok alkalmazása és a tömegközlekedés előnyben részesítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!