Figyelmeztetés

2020.10.20. 07:24

Tovább romlott az európai élőhelyek helyzete

Az Európai Unió természetes élőhelyeinek több mint 80 százaléka kedvezőtlen vagy rossz állapotban van – figyelmeztetett hétfőn kiadott jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA). Szerintük nagyobb erőfeszítésekre van szükség az érintett területek megóvásához.

Forrás: Shutterstock

A 2013 és 2018 közötti időszakot lefedő jelentés hanyatlást mutat az előző évekhez, a 2007–2012 közötti időszakhoz képest, amikor a természetes élőhelyek 77 százaléka volt kedvezőtlen állapotban.

Európában egyértelműen egy nagy volumenű helyreállításra van szükség. Ez nem csupán a biológiai sokféleség, hanem az éghajlatváltozás szempontjából is indokolt

hangsúlyozta Carlos Romao, az EEA szakértője, a jelentés egyik készítője.

Az élőhelyekre, valamint állat- és növényfajokra egyebek között az intenzív mezőgazdasági termelés, a városok terjeszkedése karöltve a turizmussal és a rekreációval , a nem fenntartható erdőgazdálkodási tevékenységek, a légszennyezés, a betolakodó fajok, az illegális vadászat és halászat, valamint az éghajlatváltozás jelent fenyegetést.

A vizsgált időszakban az EEA több mint 67 ezer olyan emberi tevékenységet azonosított a 28 európai uniós tagállamban, beleértve Nagy-Britanniát is, amely ártalmas a környezetre.

A vizsgált 463 madárfaj kevesebb mint felének, 47 százalékának jó a védettségi állapota az Európai Unióban, ami 5 százalékos visszaesés a 2007–2012 közötti időszakhoz képest. A kedvezőtlen vagy rossz állapotban lévő fajok aránya 39 százalék, ami 7 százalékos növekedés a korábbi periódushoz képest.

A beporzók számára fontos élőhelyek védettségi állapota jobban romlott, mint más természeti területeké.

A jelentés a természetes élőhelyek mindössze 15 százalékát sorolja jó, míg 81 százalékukat a kedvezőtlen vagy rossz védettségi szintbe.

A füves területek, dűnék és mocsarak azon területek közé tartoznak, amelyek állapota erősen romlik, az erdőterületek esetében azonban jelentős javulás figyelhető meg.

A tengeri területekre vonatkozóan kevés az adat.

A vizsgált állatfajok 27 százalékának jó a védettségi státusa, ami bár alacsony arány, de még így is 4 százalékos növekedést jelent a 2007–2012 közötti időszakhoz képest.

A természetvédelmi erőfeszítések kifizetődését jelzi, hogy a Natura 2000 hálózatba tartozó élőhelyek állapota jobb, mint más természeti területeké. Az Európai Unió szárazföldi területének 18 százaléka ez 2012 óta változatlan , tengeri területeinek 10 százaléka ez 4 százalékos növekedés a korábbihoz képest tartozik az ökológiai hálózatba.

Jelentésük azt mutatja, hogy Európa természeti kincseinek egészsége, valamint az emberek jólétének megóvása érdekében alapvető változtatásokra van szükség az élelmiszer-előállításban és -fogyasztásban, az erdőterületek kezelésében és használatában, valamint a városépítésben

hangsúlyozta Hans Bruyninckx, a koppenhágai székhelyű EEA ügyvezető igazgatója.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!