Életstílus

2019.05.16. 00:05

Új múzeum nyílik az amerikai Szabadság-szobor mellett

A Liberty Islanden, az egyik leglátogatottabb amerikai műemléktől néhány lépésre emelt, 2400 négyzetméter alapterületű, panorámaablakos múzeumot úgy tervezték, hogy ellenálljon a globális éghajlatváltozás várható hatásainak.

Új múzeum nyílik csütörtökön az Egyesült Államok jelképének számító New York-i Szabadság-szobornál, amely egyben az Újvilág megosztottságát is szimbolizálja, egyebek mellett a bevándorlás kényes kérdésében.


A Szabadság-szobornak szentelt múzeum, amelynek az építését 2016-ben kezdték el, csütörtök déltől ingyenesen lesz megtekinthető a Manhattanből évente kompon odaérkező mintegy 4,5 millió látogató számára. A projekt 100 millió dolláros költségét teljes egészében adományokból fedezték.

 


    

A Liberty Islanden, az egyik leglátogatottabb amerikai műemléktől néhány lépésre emelt, 2400 négyzetméter alapterületű, panorámaablakos múzeumot úgy tervezték, hogy ellenálljon a globális éghajlatváltozás várható hatásainak.

    

A parkokkal körülvett, zöldtetős épület tetejéről a látogató az egész New York-i öblöt megcsodálhatja, "mintha egy hajó elejéről hajolna ki" - magyarázta Cameron Ringness vezető építész.



    

A múzeum belsejében az amerikai függetlenség 100. évfordulója alkalmából 1876-ban Franciaországtól kapott, Frédéric-Auguste Bartholdi francia szobrász alkotta híres műemlékkel kapcsolatos tárgyak, fotók és filmek láthatók, amelyek bemutatják a történetét az építésétől egészen addig, amíg a bevándorlók befogadásának és Amerika erejének a jelképévé vált.

    

A látogatók óriási kivetítőn megnézhetik a "Lady Liberty" történetét bemutató érzelmes filmet, megtekinthetik a múzeum fő attrakcióját, Bartholdi talapzaton álló eredeti fáklyáját (a szobor kezében lévő fáklya 1985-ben készült másolat), és hatvan lehetőség közül választva multimédiás eszközökkel ismerhetik meg a szobor által képviselt értékeket a vallástól a bevándorláson és a demokrácián át az állampolgárságig.

    

"A Szabadság-szobor ugyanis nem mindenkinek ugyanazt jelenti" - hangsúlyozta Stephen Briganti, az új múzeumot és a szomszédos Ellis-szigeten álló bevándorlási múzeumot kezelő alapítvány elnöke.

    

"Úgy gondolom, hogy ebben az országban senki sem ellenzi azt, amit a Szabadság-szobor jelképez. Az más kérdés, hogy ki-ki hogyan alkalmazza" - tette hozzá Briganti.

    

Edwin Schlossberg, a kiállítást megtervező ESA cég elnöke szerint a jelenlegi, "irracionális" időszak jó időpont a múzeum megnyitására, arra, hogy "a bevándorlásról, a szabadságról és a szabadságjogokról beszéljünk".

    

A Szabadság-szobor a demokrata pártiak "zászlaja" lett Donald Trump elnök bevándorlási politikája és általában a politikája elleni harcukban. A 2018 decemberi-2019 januári leállás - a kongresszus és az elnök között a mexikói határon építendő fal okozta huzavona - idején New York állam demokrata párti vezetése saját forrásból fizette a szövetségi alkalmazottakat, hogy ne kelljen a Szabadság-szobrot bezárni.

    

Stephen Briganti elmondta, hogy az amerikai elnököt is meghívták a múzeum megnyitójára, de "nem fog tudni részt venni", csak belügyminisztere, David Bernhard lesz jelen. Elfogadta viszont a meghívást számos, a Demokrata Párthoz közel álló neves személyiség: Oprah Winfrey televíziós műsorvezető, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester, Jeff Bezos, az Amazon alapítója és a The Washington Post tulajdonosa, valamint Chelsea Clinton, Bill Clinton volt elnök és Hillary Clinton volt külügyminiszter lánya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!