premier

2019.12.03. 16:02

Ünnepi évadot indított a Baross Imre Artistaképző Intézet

Hetvenéves születésnapja alkalmából ünnepi évaddal készül a nagyérdeműnek a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium, amelynek első darabját hétfő este mutatták be „Bűnök és bűnhődések” címmel. Az előadást megelőző sajtótájékoztatón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta, hogy büszke az intézet tanáraira, akik bele mernek fogni egy ilyen nagyszabású projektbe.

Cirkusz artistaképzõ elõadás (Fotó: Máté Krisztián)

Forrás: Máté Krisztián / Lokál

Fotó: Mate Krisztian

Fekete Péter beszédében emlékeztetett, hogy az ünnepi évad első produkciója nem véletlenül a Pesti Magyar Színházban került bemutatásra, ugyanis az intézmény hosszú ideig a nemzet színháza volt.

A cirkuszművészet elindult egy megújuló úton, amelyen a társművészetekkel jelentős együttműködés történik, úgy a zenével, mint a táncművészettel, mint a színházművészettel. Most ennek egy nagyon különleges darabját mutatják be

– fogalmazott az államtitkár.

Ismertetése szerint az artistaképző iskolában a gyerekek azon kívül, hogy az artistaművészetet megtanulják, a közismereti tantárgyakat is oktatják nekik – írja a lokal.

Hozzátette: a középiskolás diákok többek között a matematikát, a biológiát és az irodalmat is magas szinten kell elsajátítják.

Amikor olyan pedagógusaink vannak, akik nem csak megtanítják a magyar és világirodalmat a gyerekeknek, hanem hajlandóak belefogni egy olyan projektbe, amelyben a cirkuszművészet eszköztára segítségével tudnak egy olyan klasszikust, mint Dosztojevszkijt megtanítani a gyerekeknek igen nagy feladat. Büszke vagyok rá, hogy ilyen vállalkozásba fognak bele tanáraink

– fogalmazott.

Fekete Péter egy bejelentéssel is készült a sajtóeseményére. Elmondása szerint az elmúlt fél évben tárgyalásokat folytattak egy kínai nemzetközi artistaképző iskolával, arról, hogy egy teljes osztály a távoli országban tanulhasson.

Bízunk abban, hogy a januári cirkuszfesztiválon aláírhatjuk a két intézmény közötti együttműködési megállapodást

– mondta.

Murainé Szakáts Ildikóval, a Baross Imre Artistaképző Intézet igazgatója elmondta, hogy 70 éves múltra tekint vissza az artistaképzés, és a nagyon nehéz kezdetek után ma már szép körülmények között ünnepelhetnek.

Ma már 240 tanulóval büszkélkedhetünk, ebből 170 artistanövedék és közel 100 tanárunk oktatja őket, 80-an foglalkoznak az artistaképzéssel

– magyarázta az igazgatónő, hozzátéve, hogy a világ minden pontján vannak növendékeik.

Murainé Szakáts Ildikó emlékeztetett, hogy szeptemberben aláírtak egy partnerségi szerződést a Cirque du Soleil-el, amely keretében a két intézet oktatói közösen dolgoznak együtt bizonyos területeken.

Az ünnepi évad első darabka Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij „Bűn és bűnhődés” című regénye alapján jött létre és a „Bűnök és bűnhődések” címet kapta.

Szántai Edina rendező tanár elmondta, hogy az előadásban tizedikes és tizenegyedikes diákok szerepelnek, azonban nem a regény adaptációja, hanem az, amit a gyerekek gondolnak a regényről.

A szereplők a cirkuszművészet eszközeivel a maguk módján mutatják meg, hogy mit gondolnak Dosztojevszkij szereplőiről

– mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!