Mozgás

2021.03.19. 16:33

Váljon saját maga edzőjévé!

Egy alaposan kidolgozott, rendszeres mozgásprogrammal könnyedén beillesztheti életébe a sportot.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Tavasz elején a természet ébredése nekünk is motivációt adhat arra, hogy egy kis mozgással formába hozzuk téli álmot alvó izmainkat. A fitnesztrénerek egyetértenek abban, hogy akkor a legegyszerűbb átállni a sportosabb életmódra, ha kialakítunk magunknak egy rendszeresen végezhető gyakorlatsort. A nehézséget persze mindig az első lépés megtétele jelenti. Ebben segít nekünk a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Kezdje apró lépésekkel!

Az életmódváltozáshoz vezető út első állomása az elhatározás. Az edzés elkezdését ugyanis sokszor hosszú vívódás előzi meg. Biztosan képes vagyok erre? Miért pont most kezdjem el? Az ilyen gondolatok következménye általában az, hogy folyamatosan halogatva a mozgást végül valahogyan a kanapén ülve kötünk ki. Vessen véget ennek! Nincsen tökéletes pillanat, a sportolás bármikor elkezdhető. Hozza meg a döntést és vágjon bele!

Első nekilendülésre továbbá figyeljen arra, hogy olyan célt tűzzön ki magának, amely nem jelent túl nagy kihívást. A szervezetének fontos, hogy ne terhelje le rögtön az elején, mivel könnyen kimerülés vagy akár sérülés lehet a vége. Ezenkívül a motivációja megtartásában is sokat segít a fokozatosság. Az irreálisan sok vagy nehéz gyakorlat elvégzése gyakran fullad kudarcba, így hamar elmehet a kedve a további próbálkozásoktól. Ellenben az apróbb sikerek, mint például az első kilométerek lefutása, újabb lendületet adnak a vállalkozás folytatásához.

Ismerje el a saját teljesítményét és időnként engedjen meg magának egy kis kikapcsolódást is! Az edzés utánra beütemezett film vagy egy kocka csoki segíthet átlendülni a nehéz pillanatokon, amikor úgy érzi, nincs ereje az ágyból se kikelni. Az apróbb jutalmak növelik a motivációt, ráadásul jobban is esnek, ha előtte megdolgozunk érte például néhány hasizomgyakorlattal. Egy idő után pedig már önmagában egy nehezebb gyakorlat sikeres elvégzését is díjnak fogja érezni.

Tekintse szórakozásnak!

Az edzésnek rengeteg izgalmas formája van. Próbálja ki például a fitnesztrambulint, amellyel visszahozhatja a gyermekkori játék önfeledt örömét a mindennapjaiba. Ráadásul ezzel az eszközzel az állóképességét, a koordinációját és az egyensúlyát is javíthatja amellett, hogy kalóriégetéshez is tökéletes választás.

Ha a gyakorlatokat önmagukban túl egyhangúnak érzi, feldobhatja tevékenységet egy fülbemászó dallammal vagy kedvenc együttesének slágerével. Ráadásul a zene beépítésével további motivációt is gyűjthet, mivel egy edzés közben hallgatott szám a későbbiekben ösztönösen mozgásra késztetheti az izmait. A dalok ritmusa továbbá remek alapot ad a lendület felvételéhez és megtartásához is.

A sport kedvéért a társasági programokról sem kell lemondani. Kombinálja a kettőt! Ráadául az edzőtársak jelenléte a tudományos kutatások szerint az elszántságunkat is növelheti. Ragadja tehát magához a kezdeményezést, és alapítson saját fitneszklubot a barátaival – persze csak a járványügyi korlátozások betartásával! Az első eredmények, a leadott kilók és a beszélgetések élménye hamar rutinná is változtathatja a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!