Életstílus

2007.10.24. 18:28

Világjelenség a soványság- és kövérségvírus

Egy új tanulmány szerint a kövérséget „elkaphatjuk" a barátainktól. A karcsú Victoria Beckham, Eva Longoria, Kate Holmes vagy a csontvázkinézetű Teri Hatcher korunk – sokak szerint ijesztő – nőideáljai. A példájuk pedig ragadós.

Amikor Victoria Beckham és Eva Longoria vacsorára érkezett a Los Angeles-i Chateau Marmont hotelbe, az evés egyáltalán nem volt felvéve a programjaik közé. A ragyogó pár csevegett és fehérbort kortyolgatott, de szinte alig nyúltak a vacsorájukhoz.

– Bruschettát és egy articsókadipet kértek, de Evát egyáltalán nem láttam enni – mondta egy szemtanú. Victoria csipegetett, de csak egy kicsit. Úgy nézett ki, mint aki nagyon éhes, de megpróbálja eltitkolni. Eva pedig többször is ránézett saját karcsú testére. A született feleség Posh sovány csapatának legújabb tagja, ez pedig egy válogatott társaság olyan nőkből, akik arra törekszenek, hogy a ruhaméretüket nullásra redukálják.

Amikor Victoriát legkedvesebb pajtásával, Katie-vel tavaly lefotózták a párizsi divatshow-n, a sovány színésznő úgy nézett ki, mintha három számmal nagyobb lenne Victoriánál.

Azóta azonban Katie is egyre csak zsugorodik. Cruise kisasszony legalább két méretet ment össze azóta, hogy másfél évvel ezelőtt világra hozta Suri nevű gyermekét, és a jól tájékozottak tudni vélik, hogy a fogyókúratippeket brit barátnőjétől kapta: rengeteg eper, szusi és tengeri hínár. Az 1 méter 70 cm magas Katie ugyancsak sovány, és a csípője is vékonyabb lett. De ez még mindig nem elég.

A vékony hírességet a lesifotósok lekapták: fűzőt hord a ruhája alatt, és azon az „Isten hozott" partin, amit Victoria és férje tiszteletére rendezett az angyalok városában, Katie – biztos, ami biztos – alacsony kalóriatartalmú gyümölcsitalokat kínált a hizlaló koktélok helyett.

Az England Journal of Medicine szerint az elhízottság ragályos a társadalomban, és a kövérség „elkapható" a barátainktól, pontosan úgy, mint egy vírus. Ennek az új jelenségnek már neve is van, kövérségi vírusnak nevezik.

Dr. James Fowler professzor szerint akár tetszik, akár nem, az emberek a többieket figyelik, amikor arról döntenek, hogy mit egyenek, mennyit tornázzanak, és mi az a súly, ami már „túl soknak" számít.

A társadalmi hatások sokkal erősebbek, mint azt az emberek gondolnák. Fontos emlékezni arra, hogy nem csupán a kövérség ragályos, de a soványság is. A táplálkozási pszichológus és Marc Davis kutató egyetért abban: tetszik vagy nem, mindannyian környezetünk kreációi vagyunk. Ha egy olyan szobába megyünk be, ahol mindenki alszik, mi is fáradtak, álmosak leszünk.

Amanda Baten táplálkozási pszichológus egy kognitív viselkedési terápiát vezet. – Azok a nők, akiket a médiában látunk, megtestesítik az ideális nő típusát. Gyakran látom azt, hogy a kamaszlányok egymást a kilóik miatt szólják meg, hashajtókat szednek, és kalóriaégető tornára járnak.

Ki tudná elfelejteni a csontvázkinézetű Teri Hatcher fotóját? Csontjai fájdalmasan kitüremkedtek. Önfeláldozó tornája miatt nem egy barátot elveszített. Nem sokkal a fotók készítése után Terit a Született feleségekben szereplő társával, Marcia Crosszal látták egy indiai étteremben. A szemtanúk állítása szerint feketesügért rendelt, de csak csipegetett belőle, és a gyümölcslevét sem itta meg.

Marcia végül most ismerte el, hogy nyomás alatt van: sovány akart lenni. – Nekem a nem evés egy folyamatos küzdelem – mondta. Mintha azért fizetnének, hogy ne egyek. Mintha a pokolban lennék.

A soványsági vírus terjedésének legjobb példája az amerikai tévésorozat, az Ally McBeal. Az egyik színésznő, Courtney Thorne-Smith nyíltan beszélt arról a nyomásról, amit érzett amiatt, hogy a pici, vékonyka Calista Flockhart mellett kellett szerepelnie. Courtney elárulta azt is, a szerződésében elő is írták, hogy soványnak kell lennie. – Elkezdtem koplalni, tornáztam, amennyit csak tudtam, és ezzel tönkretettem az immunrendszeremet. Állandóan ételekre gondoltam, és csalódott voltam amiatt, hogy a testem éhes.

A táplálkozási pszichológus azt ajánlja, minél több időt töltsünk olyan emberekkel, akik egészségesen táplálkoznak. – A szokások, akár jók, akár rosszak, ragadósak. Arra bátorítom a pácienseimet is, hogy olyan társaságba járjanak, amelynek tagjai egészséges viszonyban vannak az ételekkel és a testükkel.

Daily Mail, Ashley Pearson
Fordította: Nyemcsok Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!