Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Matek érettségi feladatok 2013: kész a feladatsor, íme a megoldások!

Kedden a matematika írásbelivel folytatódott a 2013. májusi érettségi szezon. Kitöltöttük a matek érettségi 2013 feladatokat! Kedves érettségizők! Ti is így csináltátok?
15:42 – Tény volt egy-két trükkösebb kérdés, a gráfosba bele lehetett zavarodni. A kombinatorikai részeket általában nem egyszerű átlátni. Ha készült rá az ember, akkor meg lehetett oldani. Aki meg még alaposan ki is aludta magát, annak tuti sikerült a vizsga – értékelte a matek érettségit Szabó Imre.

Nézegessen matek érettségi megoldásokat:
14:32
Imre emberből van: Jézusom! – mondta, amikor meglátta a 15-ös feladatot, majd úgy döntött, azt a végére hagyja...

14:23 A 14-es feladattal sokat "szöszölt" Imre: – Az egyenesnek a meredekségét külön lerajzoltam, az a feladat utáni lapon következő derékszögű háromszög tangense. Így be lehetett rajzolni a koordintára rendszerbe egy derékszögű háromszöget, aminek két oldala is ismert, s a Pitagorasz-tétellel kiszámolható a harmadik oldal. Az alapegyenletbe utána már behelyettesítettem a "p" pontot, így utána már ki lehetett számolni.

13:52 Az első rész nem volt különösebben nehéz, nekem. Volt néhány olyan feladattípus, amit nem szeretek, halmazok, például, de nem volt vészes – értékelte Imre az első részt.

* * *

Imre pont akkor érettségizett, amikor a nagy érettségi botrány volt. 

– Engem nem érintett, mert emelt szintűt írtam, de láttam én is a feladatsort – mondta. – Emlékszem, a középszintűt még a nyári szünet előtt a többieknek újra meg kellett írni.

Imre alkot. Fotó: Karnok Csaba
Imre alkot. Fotó: Karnok Csaba

Cikkünkben folyamatosan jelenik meg a két középszintű feladatsor és a megoldások is.

Ma a feladatsort Szabó Imre végzős pénzügyi matematika szakos hallgató oldja meg.

Íme a feladatlapok! Kattintson rájuk, nagyíthatók, letölthetők!
Korábban írtuk:

A matek érettségin két feladatsort kapnak a diákok.
Középszinten az érettségizőnek az I. feladatlapra háromnegyed, majd a második feladatlapra kilencnegyed órája van (azaz hány perce?).

... és ismét eljött a Nyugtalanító Nap, a matematikai érettségié. Szerkesztőségünkben csupa olyan kollégát találtunk, aki inkább történelemből vagy angolból érettségizne, és olyat is, aki meg tudná csinálni, de nem hagyhatja abba, amit éppen csinál.

Ne szépítsük, a matekből továbbtanulókat leszámítva senki sem lehet egészen biztonságban. Mindig lehet feladat, ami olyan egyszerű, hogy lehetetlen megoldani, olyan feladat, amit úgy szövegeztek meg, hogy hússzor kell elolvasni, mielőtt kétségek között nekilát a diák, és olyan is, amit senki sem gondolt volna, hogy ilyen is lesz az érettségin. És most egy újabb évfolyam került sorra.

Velük együttérezve mi azért mégis megoldjuk kedden a középszintű matematika érettségit. Szokás szerint a feladatlapot 13 óra után, a feladatok megoldásait pedig laponként, fokozatosan hozzuk nyilvánosságra.
Az I. feladatlap az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni, 10-12 feladata van. A II. feladatlapnak két része van: az egyik rész három feladatot tartalmaz, amelyek egy vagy több kérdésből állnak.

A másik részben három, egyenként 17 pontos feladat van, amelyből kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. A középszintű érettségi 180 percig tart.

Emelt szinten időbeli bontás nincsen, 240 perc alatt a két feladatlap példáit kell tetszés szerinti sorrendben „megenni", egy II. feladatsorbeli példa kivételével. Az I. részfeladatsor négy, a II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

A diákok közép- és emelt szinten is függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhatnak, ezekről maguk gondoskodnak, és egymás között nem cserélhetik.


Fotó: Segesvári Csaba
Fotó: Segesvári Csaba

Matematikából középszinten 1288 helyszínen 80 997 vizsgázó, emelt szinten 85 helyszínen 4167 diák tesz érettségit, a középszintű írásbeli 180 percig tart.

Olvasóink írták

 • 15. szabójóska 2013. május 08. 11:34
  „Esetleg egy diplomás matematikust? Mert jó néhány van a városban. Nem érzi az újság,hogy milyen könnyű a bizalmat elveszteni?”
 • 14. nagyrakás 2013. május 07. 22:24
  „Sajnos nagyon sok hiba van a megoldásban. Ez nagyobb baj, mint az áttekinthetőség. Legalább még egy diákot be kellett volna hívni, hogy ellenőrizze a másik munkáját. Remélem nem keserednek el azok az érettségizők, akik jól oldották meg a feladatot és nem ezek az eredmények jöttek ki!”
 • 13. szabójóska 2013. május 07. 21:31
  „Hát mindenképpen az a véleményem ami volt,akárki csinálta is. Azaz az áttekinthetőség fontos.Nem kellett volna sietnie. A másik amit megjegyeznék: Nem kellett volna siettetni talán, mert a kidolgozások mutatják, hogy néha úgy állt hozzá,hogy a feladatot sem értette meg. pl.a mértani soros példánál látszik, hogy előbb egy számtani sorban gondolkodott. Igen a matematika egzakt tárgy küllemében is. Tízezernyi dolgozatot javítottam életem során és ezek után állítom azt,hogy ezt rendezni kellett volna mielőtt a nyilvánosság elé tették.”
 • 12. TELSTAR 2013. május 07. 20:11
  „A matek legalább egzakt tantárgy, nem valami "Mit akart kifejezni a költő" féle marhaság...”
 • 11. uzsolt 2013. május 07. 20:09
  „"Imre emberből van: Jézusom! - mondta, amikor meglátta a 15-ös feladatot, majd úgy döntött, azt a végére hagyja..."
  vs.
  "Ma a feladatsort Szabó Imre végzős pénzügyi matematika szakos hallgató oldja meg."

  (gy.k. a 15-ös feladat pont munkabér, (szuper)bruttó, nettó számítás, aminek van egy kicsi "pénzügy-szaga" - mi lesz, ha hitel törlesztőrészletét kell majd számolnia egy banki munkahelyen, vagy annak a jelenértékét? :) )”
 • 10. m3l 2013. május 07. 19:22
  „Nekem pont a 15-ös a legkönnyebb!
  A szögfüggvényeket viszont sajnos m?r teljesen elfelejtettem.
  Köszönjük Imrének a megold?sokat.”
 • 9. exdeus 2013. május 07. 18:12
  „7, igen, ez nem egy érettségin beadott feladatlap, de tény, hogy elég rendezetlen. Annak idején nálunk még a külalakot is osztályozták, én a II. rész átnézésébe már bele sem fogtam, mert eléggé kaotikusnak néz ki.”
 • 8. CSorBA 2013. május 07. 17:13
  „Kedves szabójóska!

  Ha figyelmesen elolvastad volna a cikket, akkor tudnád, hogy: "Ma a feladatsort Szabó Imre végzős pénzügyi matematika szakos hallgató oldja meg." - azaz csak megkértek valakit, hogy oldja meg, hogy fent lehessen az eredmény.”
 • 7. szabójóska 2013. május 07. 16:37
  „Ijesztően rendezetlenül kitöltött lapok. Valami nem stimmel.Vagy nem tanítják meg az áttekinthető munkára, vagy nem volt elég idő a feladatok piszkozatának különválasztására. Nagyon nehéz dolga lesz a javítóknak! Sőt nagyon nehéz lesz a reklamációkat elhárítani.Remélem vannak szebbek is!”
 • 6. jozkó 2013. május 07. 16:11
  „A legkisebb fiam az emelt szinten van túl - és úgy tűnik, jól.
  Anyja fia...”
 • 5. Captain88 2013. május 07. 15:39
  „De jól mondod! y=0 és x=2 a jó megoldás!”
 • 4. justadream 2013. május 07. 13:58
  „őőő a hatodik feladatnál y=0 nem? mert az az x tengely egyenlete”
 • 3. queenmargareth1 2013. május 07. 10:17
  „2:)”
 • 2. Dr.Input 2013. május 06. 22:21
  „Remélem lesz majd olyan szöveges feladat is a mai magyar érvelés után, hogy "Józsika ha kimegy külföldre dolgozni X forintért, akkor Y év alatt hány órányi közmunkaprogrambeli részvételt tud ledolgozni, ha Józsika A) kisebbségi B) Lázár Jánost 10 éve ismeri B) Simicska Lajos?"”
 • 1. eternette 2013. május 06. 20:34
  „Középszinten összesen 180 perc...nem 240...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matematika érettségi 2013: halmazok és geometria minden mennyiségben

A matematikával folytatódott az érettségi. A Gábor Dénes 13. N osztály szerint 26 százalék is elég a… Tovább olvasom