Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Történelem érettségi megoldások 2012: nem volt Mohács

Szerdán a 2012-es történelem érettségivel folytatódik az érettségik hete. Véget ért a történelem érettségi, itt vannak a feladatlapok, már töltjük a tesztet!
Megérkezett szerkesztőségünkbe a történelem érettségi megoldója, Varga Tibor Róbert történész, a Bálint Sándor Valláskutató Intézet munkatársa. Róbert "igazi diákként" nem sorban oldja meg a feladatot. A feladatsort Vargával végül Tóth Péter oldotta meg, aki szintén a kutatóintézet munkatársa.
Korábbi cikkek a történelem érettségikről:


A tételsor második felében szereplő kifejtős feladatoknál Varga csak összefoglaló vázlatot ad. Arra kértük, a legfontosabb dolgokat, kulcsszavakat, kifejezéseket, évszámokat, személyeket, történéseket írja le, amelyeknek, akiknek feltétlenül szerepelnie kellett az adott feladatnál.

- A teszt része egészen egyszerű volt, csak rendesen, alaposan el kellett olvasni mindig a kérdést, kivéve az első feladatnál, ahol a „C" részkérdés nem egészen egyértelmű, Marius katonai reformjai elég terjedelmesek voltak. A többi a szokásos volt, leszámítva a nagy földrajzi felfedezéseket: ez 2009-ig, ameddig érettségiztettem csak emelt szinten szerepelt. Az esszék közül mind vállalható volt. Ami térképről leolvasható, az mindig egyszerű, így az ENSZ működése például mindig nehezebb, mint a levantei kereskedelemmel foglalkozó kérdés. A kisebbségek helyzete, ha csak a demográfiára szorítkozunk, az is könnyű. A reformkori kultúra is leolvasható a térképről olyan értelemben, hogy az atlaszban az intézményi háttér megjelenik - értékelte a feladatsort Varga Tibor Róbert.


Korábban írtuk:
Bár a mohácsi csata, amit talán évszám szinten minden magyar tud, idén sem valószínű, hogy szerepel, de akkor mi lesz benne?

A szaktárca szerint ezek:

A történelem érettségi vizsga célja

A vizsga azt méri, hogy a végzős
- rendelkezik-e a történeti gondolkodásmódhoz szükséges alapokkal,
- ismeri-e az alapvető történelmi tényeket (időpontok, személyek stb.);
- képes-e használni a történelmi fogalmakat, a szaknyelvet;
- tudja-e ismereteit szóban és írásban kifejezni;
- rendelkezik-e azokkal a képességekkel és ismeretekkel, amelyekkel a történelmi eseményeket és jelenségeket értelmezni tudja;
- tudja-e a történelmi forrásokat elemezni, a múlt emberének életét életszerűen elképzelni;
- fel tudja-e használni történeti ismereteit arra, hogy a jelenkor társadalmi jelenségeit értelmezze;
- képes-e az érvekkel alátámasztott, tényszerű történelmi értékelést előnyben részesíteni a leegyszerűsítő véleményekkel szemben.

A követelményekben:
- többet jelentenek azok a szempontok és ismeretek, amelyek a jelen megértéséhez kellenek,
- kiemeltebb figyelmet kapnak a társadalmi, gazdasági és kulturális folyamatok, valamint az egyes korszakok összetett, reális bemutatásához szükséges ismeretek
- kiemelten fontos az eseménytörténet mellett a társadalom-, a gazdaság-, a művelődés- és mentalitástörténet is.

Az emelt szintű vizsga a történelmet tovább tanulni kívánó vizsgázó képességeit és tudását értékeli. A vizsgázóktól a középszintű követelményeken túlmutató összetettebb ismeretszerzési módszereket, kifejezőképességeket, komplexebb rendszerezési alkalmazási összehasonlítási, és elemzési szempontokat kérnek számon. Ugyanakkor a magasabb fokú gondolkodási műveletek, önállóbb ítéletalkotási készségek is elvártak. Az emelt szintű vizsga a történelmi tények, adatok tágabb körét követeli meg.

Ennek megfelelően készüljön hát mindenki! Ahogy a magyar és a matematika érettségit, úgy a történelmet is nyomon követheti nálunk!

Olvasóink írták

 • 6. szentmihályi 2012. május 09. 19:37
  „pandababa:

  Szerintem nem késő. Anno nekünk is egy hónappal az írásbelik után lehetett megnézni a kijavított írásbeliket. És kb. ekkor szembesült mindenki az írásbelik eredményével.”
 • 5. pandababa 2012. május 09. 13:02
  „Nálunk az érettségin felügyelő tanár azt mondta,hogy az aktuális vizsgát másnap reggel teszik fel.-Tehát a mai töri (javítási-értékelési útmutatóval,és a megoldásokkal) holnap reggel lesz fent az oh honlapján. -Addig egy kis támpontnak itt van a Délmagyar.-De az,hogy csak június 5.-én tudjuk meg a végleges eredményt,az nem késő egy kicsit?? :(”
 • 4. ManUnited 2012. május 09. 12:47
  „Csak holnap lesznek fent.

  A 4-es feladat megoldása rossz, egy sorba több X is mehet. Magellán is spanyol megbízásból indult útnak és Vasco da Gama is Indiába akart eljutni”
 • 3. Queenmargareth 2012. május 09. 12:46
  „Szerencsére megoldható volt. Nagyon sokat kértek, is nagyon körmölniük kellett...”
 • 2. gszlaszlo 2012. május 09. 11:48
  „1. szentmihályi 2012.05.09. 08:27
  még nincs, viszont itt már vannak feladatlapok”
 • 1. szentmihályi 2012. május 09. 08:27
  „Nem akarok közbepofázni, de amint lemegy az adott érettségi az oktatási hivatal honlapján azonnal fent lesznek az írásbelik és megoldásaik.

  http://193.225.13.61/erettsegi2012/kozepszintu_erettsegi_2012.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A matek írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák

A matematika írásbelikkel folytatódnak ma az érettségik, ebből a tárgyból középszinten 1281… Tovább olvasom