Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Utolsó ballagás a szegedi Széchenyi-gimnáziumban

Szeged - Könnyes szemmel búcsúztak iskolájuktól a szegedi Széchenyi István gimnázium végzősei és a pedagógusok: ez volt az utolsó tanév az iskolában, augusztusban bezár az intézmény.
„Búcsúzunk és elmegyünk, a mi időnk lejárt" – énekelték a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Széchenyi István Tagintézményének végzősei. A tegnapi volt az utolsó ballagás a Széchenyiben, 48 év után megszűnik a gimnázium.

– Először 1964-ben hangzott fel a ballagásra invitáló csengőszó és csendültek fel a ballagónóták. Most mindannyiunk számára utoljára. Ez a ballagás nemcsak a diákoknak búcsú, hanem nekünk, pedagógusoknak is – fogalmazott beszédében Eitler József igazgató. Korábban megírtuk: a tanulói létszám csökkenése, valamint „a gimnáziumi képzésben kialakult aránytalanságok megszüntetése érdekében" a fenntartó nem engedélyezte a 2009/2010-es tanévtől a Széchenyiben a gimnáziumi osztályok indítását. Az iskola augusztusban bezár, a fennmaradó 8 osztály a Gábor Dénes tagintézményben folytatja tanulmányait.

Ballagás a Széchenyi-gimnáziumban - utoljára. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Az igazgató úr megkért bennünket, hogy olvassuk fel a diákoknak a körlevelét, ami arról szólt, hogy ez volt az utolsó tanév az iskolában. Többször elszorult a torkom, alig bírtam végigmondani – hallottuk Tóth Teodórától. A 11. D-sek osztályfőnöke 21 éve tanított az iskolában, most ő sem tudja hogyan tovább, mint ahogy a harminc pedagógusból álló tanári karból még néhányan. – Többségük maradhat, de mindenki számára világos, hogy álláshelyek szűnnek meg – fogalmazott az igazgató, aki nagyon sajnálja a döntést, hiszen véleménye szerint a Széchenyi népszerű intézmény volt.

– A diákok is nagyon ragaszkodtak hozzá – tudtuk meg Balla Evelintől. – Mi még innen ballaghatunk, de a tizenegyedikesek már egy új, idegen helyről. Ezt nagy igazságtalanságnak tartom. Büszke vagyok rá, hogy ide járhattam, nagyon sajnálom, hogy ha lesz is osztálytalálkozónk, ide már nem tudunk visszajönni, hogy a régi emlékeket felelevenítsük – fogalmazott a ballagó diák.

Ballagás a Széchenyi-gimnáziumban - utoljára. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A pedagógusok tegnap nem készültek külön programmal. Június másodikán azonban iskolazáró bált rendeznek a Novotel Hotelben, ahova az iskola egykori tanítványait és a régi kollégákat is várják.

Olvasóink írták

 • 9. jangi 2012. május 05. 19:41
  „A tablók közül a régieket már korábban elszállították az iskolából.”
 • 8. jangi 2012. május 05. 19:40
  „A zárórendezvény szervezőinek üzenete:

  A szegedi Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola (a volt Szegedi Tisza-parti Gimnázium és Vízügyi Szakközépiskola) volt diákjai, tanárai 2012. június 2-án 18 órától búcsúznak iskolájuktól.
  A rendezvény helyszíne: Novotel Szeged (Maros utca 1.) A programban rövid műsor, vacsora, zene és tánc szerepel. A rendezvényen részt venni csak az előzetesen megvásárolt meghívóval lehet.
  Meghívó kapható az iskolában: munkanapokon 12.00-től 16.00 óráig az igazgatóhelyettesi irodában.
  A meghívó ára: 4 000.- Ft.

  A bált megelőzően 16.00 órától lehetőség lesz arra, hogy (az épületben immáron utolsó alkalommal) osztálytalálkozót tartsanak. Mivel várhatóan számos igény érkezik, célszerű ezt előre bejelenteni, hogy a termet biztosítani tudjuk.”
 • 7. lianda 2012. május 05. 17:52
  „Lehet pontosabb információkat is kapni erről a bálról? Jó lenne elmenni! Sajnálom az iskolát. Lehet, hogy nincsenek új ablakai és lepukkant, de annyi szép emlék köt oda!”
 • 6. NP1 2012. május 05. 15:11
  „Mi lesz az ott őrzött tablókkal...? ...pld. a miénkkel..?”
 • 5. Miracala 2012. május 05. 10:02
  „A "fenntartó" nem engedélyezte... Az a valaki aki a Tisza Lajost is bezáratta, és a Móra - Tápait összevonta...???”
 • 4. Hammada_Fleet 2012. május 05. 09:44
  „Eötvös József és Klebelsberg Kúnó hazájában iskolát építeni és bezárni egyformán politikai tett, akárminek is álcázzuk. Jó, ha tudják törvényhozóink és városi tanácsnokaink.”
 • 3. Dr.Tonyk 2012. május 05. 08:15
  „Lesz itt (Szeged) még iskolabezárás, nem is olyan sokára...”
 • 2. vasarnap 2012. május 05. 07:26
  „Egy biztos. 1964 óta nem volt felújítás a Széchenyiben... :((( Tavalyelőtt jártam benne, ugyanolyan xarok voltak az ablakok mint 15 évvel ezelőtt. A veszteség inkább a jó tanári gárda elvesztése, nem maga a hely.”
 • 1. Amati 2012. május 05. 06:41
  „Ez van. Engem is győzködtek a bölcsődében, ahová régebben nehéz volt bejutni, és azt nézték hogyan lehet kitenni azokat a gyerekeket, akiknek kicsit is van rá esély hogy el tudják helyezni családi körben, hogy ne vigyem óvodába a gyereket, hanem tartsam ott, mert jövőre nem lesz gyerek, és félnek.
  És ennek a nemzedéknek kellene fizetni a Selmeczi Gabriella szerint "biztos" állami nyugdíjunkat....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matematika érettségi feladatok, megoldások 2012: itt a kész középszintű feladatlap!

Kedden reggel elrajtolt a 2012-es matematika érettségi. Itt vannak a középszintű feladatlapok és a megoldások! Tovább olvasom