Foci Eb 2008 hírek

2008.06.21. 13:06

Euro 2008: Hollandia-Oroszország 1-3 hosszabbítás után

A rendes játékidőben van Nistelrooy odázta el a narancsmezesek bukását. A hosszabbításban Arsavin vezérletével az elődöntőbe repült a szbornaja. Csak egyetlen holland boldog ezen az estén: Hiddink, az oroszok fapapucsos kapitánya. <a href="https://www.delmagyar.hu/foci-eb-2008-hirek/euro_2008_hollandia-_oroszorszag_1-3_hosszabbitas_utan/2061519/"><img src="https://www.delmagyar.hu/ftp/img/audio_icon.gif" border="0" align="absmiddle"> <b>VIDEÓVAL</b></a>

Delmagyar.hu

Negyeddöntő: Hollandia-Oroszország 1-3 (1-1, 0-0, 0-2)
Bázel, St. Jakob Park, 20. 45 óra. Vezeti.: Lubos Michel (szlovák)

Hollandia: van der Sar - Boulahrouz, Mathijsen, Ooijer, van Bronckhorst - de Jong,  Engelaar - van der Vaart, Sneijder, Kuyt - van Nistelrooy.

Oroszország: Akinfejev - Anjukov, Kologyin, Ignasevics, Zsirkov - Szemak, Szaenko, Zirjanov, Szemsov - Arsavin, Pavljucsenko.

Gól: van Nistelrooy a 86. illetve Pavljucsenko az 56., Torbinszkij a 112. és Arsavin a 116. percben.

Az Eb egyik legjobb mérkőzésén rághattuk tövig a körmünk. A lesajnált oroszok Arsavin visszatértével újjászülettek és a torna egyik legnagyobb esélyesén, Hollandián is átgázoltak. Ne legyen kétségünk: a Hiddink-fiúk az olasz-spanyol negyeddöntő győztesének is feladják majd a leckét.

116. perc: GÓL! Arsavin eldönti. Az orosz Messi kihasználja, hogy bedobás után nincs les. Mindenkit lefut, majd van der Sart bebőrözve lövi az elődöntőbe az oroszokat 1-3.

Arsavin a hollandok ellen is bizonyította klasszisát

Arsavin a hollandok ellen is bizonyította klasszisát
115. perc: Pavljucsenko helyett Szicsov jön. 

112. perc: GÓL! Ezt már nem ússzák meg a hollandok. Arsavin bolondította a tulipánokat, majd a hosszúra ívelt, ahol Torbinszkij érkezett és két lépésről már nem hibázott 1-2.

Torbinszkij remek cserének bizonyult, pazar gólt szerzett.

111. perc: Torbinszkij sem ússza meg sárga lap nélkül.

109. perc: az orosz csatárok kötnek csomót a nehézkes hollandus védők lábára, de megint túlkombinálják. A szerencse és Lubos Michel a narancsbrigáddal van.

107. perc: Zsirkov gyanús körülmények között omlik össze a 16-oson belül. Lubos Michel nagyvonalúan továbbot jelez. A visszajátszás nem őt igazolja, jogosan reklamálnak az oroszok.

A hosszabbítás első félidejében is az oroszok voltak aktívabbak. Pavljucsenko kapufáig jutott. Mi lesz itt még?

104. perc: a meccs legjobbja, Zsirkov is begyűjt egy sárga lapot.

A szurkoló szava

mai: "A kezdeti lendületéből egy meccs erejéig megpihentetett holland csapat ugyanúgy nem tudott pörögni, mint a portugálok. Tanulság: ha megy a játék, nem szabad kivenni egy csapatot (sztárokat) a sorozat ritmusából. Ráfizettek."
101. perc: Kologyin szabadrúgása is esemény, még ha gólt nem is ér. 

99. perc: Arsavin cselezi le magát az alapvonalig, tökéletesen centerez középre, ám Torbinszkij gyatrán van der Sarba lő.

98. perc: minden percben helyzet. Most Affelay a kezdeményező, alig téveszt kaput.

97. perc: Pavljucsenko lökete a keresztlécen csattan.

96. perc: Arsavin középről lő a ketrec fölé.

94. perc: van Nistelrooy is ráküldi, a labda messze kapu fölé száll.

93. perc: Arsaviné a hosszabbítás első helyzete.

Az oroszok fél lábbal már az elődöntőben érezhették magukat, de megbosszulta magát, hogy a vezető gól megszerzése után több lehetőséget is elpuskáztak. van Nistelrooy-jal nem számoltak, pedig éppen rá kellett volna a legjobban figyelniük.

90+1. perc: Kologyin már baktatott le a pályáról, mert azt hitte, hogy megkapta a második sárga lapját. De Lubos Michel a partjelzővel való konzultáció után jelezte, hogy már a szabálytalanság előtt kint volt a labda. Következhet a hosszabbítás.

86. perc: GÓL! Sneijder beívelését van Nistelrooy térdre ereszkedve fejeli az orosz kapuba 1-1.

van Nistelrooy lopta vissza a holland reményeket

van Nistelrooy lopta vissza a holland reményeket
85. perc: Sneijder sokadik próbálkozása, nem találja a kaput.

82. perc: Zsirkov szórakozza el a meccslabdát, mindenkit elfektet, majd ahelyett, hogy lőne, passzol. Torbinszkij éppen csak lemarad.

81. perc: Szaenko le, Torbinszkij be.

80. perc: Sneijder távoli bombája veszélyes, de nem több.

77. perc: van der Vaart 25 méterről küldte meg, Akinfejev a helyén volt. A túloldalon Pavljucsenko eldönthette volna a meccset, de ordító helyzetben gyatrán van der Sar kezébe emelt. 

74. perc: Sneijder is próbálkozik, kevés sikerrel.

71. perc: Kologyin takarítja el a 16-os előterében van Nistelrooyt. Az orosz bekk sárgát, a hollandok szabadrúgást kaptak. Ígéretes helyről van Persie az égbe bikázott. 

70. perc: van der Sar kicsavarodott testhelyzetben bravúrral védi Szaenko közeli löketét.

69. perc: Szemsov helyett Biljaletdinov érkezik.

68. perc: Zirjanov kereste Pavljucsenkót a büntetőterületen belül, de Jong az utolsó pillanatban szögletre mentett.

65. perc: holland szöglet után van Persie fejelhet, mellé.

62. perc: Engelaart áldozza be a hollandok szövetségi kapitánya, hogy az Eindhoven ügyeletes zsenije, Afellay pályára léphessen.

60. perc: van der Vaart is besárgul.

56. perc: GÓL! Arsavin szabadrúgása még elkerüli a holland kaput, ám a következő támadásból megszerzik a vezetést az oroszok. Szemak beadására Pavljucsenko érkezik és néhány lépésről a kapuba kotorja a labdát 0-1.

Pavljucsenko találatával vezettek az oroszok

Pavljucsenko találatával vezettek az oroszok
55. perc: van Persie használja a könyökét, Lubos Michel a csuklóját: sárga kártyát mutat fel a csatárnak. 

54. perc: Boulahrouz helyett Heitinga érkezik. 

51. perc: Boulahrouz keménykedett, sárga lap a jutalma.

49. perc: az előre merészkedő Ooijer marad le van der Vaart beadásáról.

46. perc: van Basten Kuyt-öt az öltözőben hagyja, helyette Robin Van Persie-t küldi pályára.

A harmadik negyeddöntő első félideje a tegnapi horvát-török párharc hasonló periódusának gyötrődését idézi. A csatárok azért többet kerülnek helyzetbe, de a kapu előtt elfogy a tudományuk. Hiddink alaposan ismeri az övéit, nem csoda, hogy az oroszok szinte megfojtják a narancsmezeseket.  

44. perc: van der Vaart fordul kapura az orosz védőktől kapott labdával, ám az életerős löketet Akinfejev kiöklözi.

41. perc: van der Vaart remekül tekeri középre a labdát, de Jong éppen csak, hogy lemarad.

39. perc: Sneijder távoli szabadrúgása pattan fel az orosz sorfalon, Akinfejevnek ez csemege.

Sneijdernek alaposan meggyűlt a baja az orosz védőkkel

Sneijdernek alaposan meggyűlt a baja az orosz védőkkel
37. perc: van Nistelrooy addig csetlik-botli, amíg lövőhelyzetbe nem kerül, Akinfejev bravúrral hárít.

32. perc: a szöglet után Kologyin kerül lövőhelyzetbe, jó 25 méterről célozza meg a kaput, a Manchaster United hálóőrének résen kell lennie.

31. perc: Arsavin ravasz csavarását tornázza ki az alsó sarokból van der Sar.

29. perc: van Nistelrooy egy cipőorrnyival marad le van der Vaart beadásáról, óriási helyzet volt.

26. perc: Boulahrouz harcolt ki szögletet, a beadás után némi flipperezés után Engelaar elé pattan a labda. A termetes középpályás meg is suvasztja, de az elpattog a kapu előtt.

19. perc: van Nistelrooy szokásával ellentétben ezúttal nem önzőzött, tökéletesen készítette le a labdát Sneijder elé, aki leültette a védőjét, majd 8 méterről lőtt, de az adidas elakadt Ignasevics lábában.

15. perc: Zsirkov ívelt be szabadrúgást a jobb oldalról, de ezúttal nem hozta zavarba van der Sart. Az alsó karéjban ülő nézőket igen, kapkodniuk kellett a fejüket, hogy telibe ne találja őket a bőr. 

Egyelőre az oroszok az aktívabbak, akár két góllal is vezethetnének, ha a befejezéseknél jobban összpontosítanának. A narancsmezesek eddig leginkább a magyar narancsra hasonlítanak: kicsik, sárgák és savanyúak.

8. perc: Pavljucsenko senkitől sem zavartatva a kapu szájából fejelhet, leesik az állunk, hogy ez a helyzet is kimarad.

6. perc: Zsirkov szabadrúgásból tornáztatja meg az EB fellépések számát tekintve csúcstartó van der Sart. Szükség van a veterán hálóőr bravúrjára. 

3. perc: Kuyt nem egy szálfatermetű csatár, mégis ő ugrik a legmagasabbra, igaz a kaput nem találja meg a fejese.

2. perc: az oroszok kavargatnak a holland kapu előtt, Arsavin ütempassza azonban nem talál társat.

A holland válogatott számít az összecsapás esélyesének, ami nem is csoda, hiszen az Oranje a csoportkörben a két évvel ez előtti vébéfinálé résztvevőit imponáló magabiztossággal győzte le. Marco van Basten az utolsó, románok elleni csoportmeccsen azt is megengedhette magának, hogy több kulcsemberét pihentette. A B csapat is könnyedén elbánt a keleti szomszédainkkal.

A hollandok szövetségi kapitánya nem aggódik, véleménye szerint az oroszokat 4-1-re elverő spanyolok megmutatták mit kell a szbornaja ellen játszani. „Számunkra hasznos leckéül szolgált az a meccs" – nyilatkozta magabiztosan van Basten.

Mario Melchiot, Wesley Sneijder és Dirk Kuyt előretekint: talán már az elődöntőben látják a holland válogatottat

Mario Melchiot, Wesley Sneijder és Dirk Kuyt előretekint: talán már az elődöntőben látják a holland válogatottat
Az oroszok az első csoportmeccsükön szenvedtek súlyos vereséget, de a folytatásban már remekelt a Guus Hiddink által irányított gárda: előbb a címvédő görögöket intézték el (1-0), majd a svédek következtek (2-0). Ezen a meccsen tért vissza két meccses eltiltása után Andrej Arsavin, a válogatott ügyeletes zsenije.

A szurkoló szava

mas.tercard: "Nederaland...."
Az orosz irányító kulcsszerepet játszott a Zenit Szentpétervár UEFA-kupa menetelésében, ám az utolsó Eb-selejtezőn Andorra ellen egy tettlegesség miatt piros lapot kapott. A 27 éves középpályás a svédek ellen igazolta klasszisát: a csapata második gólját ő jegyezte.

Az orosz válogatott mellett szólhat a svédek elleni parádé, és az a tény, hogy a csapat felszabadultan léphet pályára szombat este. Az előzetes várakozásoknak megfelelt a csapat azzal, hogy túlélte a csoportkört, minden egyéb plusz már csak ráadás.

A holland szakember tökéletesen ismeri a szombat esti ellenfelet, és ez újabb kapaszkodót kínál az oroszok továbbjutására áhítozóknak.

A holland tréner, Guus Hiddink hazája válogatottja ellen készül győzelemre vezetni az oroszokat

A holland tréner, Guus Hiddink hazája válogatottja ellen készül győzelemre vezetni az oroszokat
A messzeföldön híres angol fogadóiroda, a William Hill a csoportjukban százszázalékosan és 9–1-es gólkülönbséggel zárt narancsmezeseket tartja a legesélyesebbnek a labdarúgó Eb megnyerésére. Az oroszok holland kapitányát, Guus Hiddinket mindez nem zavarja, mint mondta: „Különleges meccs lesz, mert ismerem a játékosokat, az edzőt, és többekkel dolgoztam már együtt. Ráadásul a hollandoknak fekszik a mi játékstílusunk". 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!