Foci Eb 2008 hírek

2008.06.24. 00:52

Euro 2008: meglepetésekben nincs hiány

Már csak három mérkőzés van hátra a svájci–osztrák közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságból. Szerdán és csütörtökön következik a két elődöntő, míg vasárnap este a finálé.

Süli Róbert

Nem vitás: eddig a meglepetések Európa-bajnoksága az idei. A meglepetéseké, mert két kiscsapat (török, orosz) is a négy között van, sőt a spanyolok a világbajnok olaszok hátán jutottak az elődöntőbe, így a vb-bronzérmes németek mellett olyan nemzeti együttesek várják a folytatást, amilyeneket csak a legvérmesebb szurkolók reméltek. Mivel most két nap pihenő van az Eb-n, így egy kicsit górcső alá vettük a szereplőket.

A nagy négyes


Németország: A szokásos koreográfia szerint alakul a szereplésük. A horvátok elleni vereség után csak szenvedve jutottak tovább az osztrákokon, majd következett a negyeddöntő, ahol lemosták a pályáról a portugálokat. Immár az Eb egyik legnagyobb esélyese Joachim Löw együttese.

Törökország: Ismét terjeszkedik a Török Birodalom. Eddig bevették Csehországot, Horvátországot és Svájcot. Félelmetes ereje van a csapatnak, egy percre sem adja fel.

Spanyolország: A hispán szurkolók régóta várnak egy nagy sikerre. Erre most minden esélyük megvan. Kiváló a válogatott, eddig összesen két gólt kaptak, és egyetlen nemzeti csapatként még veretlenek az Eb-n.

Oroszország: A padlóról álltak fel, iszonyatosan kezdődött számukra a kontinensviadal. Azóta viszont úgy robognak, hogy kérdés: megállítja-e őket egyáltalán valaki? Azt a tempót, amit diktálnak, nem lehet sokáig bírni. Erről a hollandok tudnának mesélni.

A spanyol tábor méltán bizakodik. Fotó: MTI

A spanyol tábor méltán bizakodik. Fotó: MTI
A csalódottak


Olaszország: Ha Roberto Donadoni elmesélné, mit játszatott a csapatával, akkor sem biztos, hogy megértenénk. Hatalmas csalódás volt a világbajnok játéka. Igazi csődtömeg. Egyetlen épkézláb támadást nem tudtak felmutatni. Ez bizony antifutball volt a javából!

Horvátország: Már emelték a poharat a drukkerek, koccintásra készültek. Így kiesni! Tíz másodpercen múlott az egész. Bárki bármit is mond, Eduardo Silva bizony hiányzott, elöl Olicsék nem nagyon sziporkáztak.

Portugália: Hazánkban az egyik legnépszerűbb válogatott, az nem vitás. A németek ellen viszont megmutatkozott, hogy még nem elég érett a csapat a nagy sikerre. Tele lett a gatya a negyeddöntőben.

Hollandia: Mindenki Eb-győzelmet várt a narancsmezesektől. Ma már otthon sörözhetnek. Az oroszok ellen esélyük sem volt a továbbjutásra, az oly stabilnak tűnő védelmük mondott totális csődöt. Lehet, hogy Van der Vaart románok elleni kispadon eleresztett „pukija" készítte ki őket?

Nem róluk szólt


Franciaország: Ez a szereplés méltatlan volt az elődök sikerei után. Egy motiválatlan, csapatként nem funkcionáló együttes búcsúzott úgy, hogy egyetlen pontot szerzett.

Románia: Adrian Mutun múlott minden. Ha belövi a tizenegyest az olaszok ellen, akkor a válogatott ünnepelt sztárként térhetett volna haza. Így viszont csak annyi maradt meg a szurkolókban, hogy ez egy gyengécske csapat volt.

Csehország: Ha Nedved, vagy éppen Rosicky ott van az Eb-n, akkor még beszélhetnénk cseh fociról. De nem voltak ott, és meghatározó játékosok nélkül ennyire voltak képesek.

Svájc: Egyvalami volt tőlük emlékezetes: Hakan Yakin három gólja.

Ausztria: Legalább játszott egy magyar fiú, Garics György. Több pozitív dolgot nem is tudunk megemlíteni.

Lengyelország: Olyan magyarválogatott-szerű volt a lengyel. Ott voltak, tűz és lelkesedés nélkül játszottak.

Görögország: Juj, de gyengék! Pont nélkül tért haza a címvédő. Megöregedtek, gyengécske focit játszanak, lassúak.

Svédország: Akkora arcuk volt, hogy a végén igencsak pofára is estek. Már a csoportmeccsek után mehettek haza, teljesen megérdemelten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!