Foci Eb 2008 hírek

2008.06.29. 13:28

Euro 2008: Németország-Spanyolország 0-1

Spanyolország 44 év után ismét Európa labdarúgó trónjára ült. A veretlenül menetelő spanyol armada a fináléban Németországot intézte el 1-0-ra, Torres találatával. <a href="https://www.delmagyar.hu/foci-eb-2008-hirek/euro_2008_nemetorszag-_spanyolorszag_0-1/2062313/"><img src="https://www.delmagyar.hu/ftp/img/audio_icon.gif" border="0" align="absmiddle"> <b>VIDEÓ: Torres gólja a döntőben</b></a>

Delmagyar.hu

Döntő: Németország-Spanyolország 0-1
Bécs, Ernst Happel Stadion, 20.45 óra. Vezeti: Roberto Rosetti (olasz)

Németország: Lehmann - Friedrich, Mertesacker,Metzelder, Lahm - Schweinsteiger, Frings, Ballack, Hitzlsperger, Podolski - Klose.

Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila - Senna, Iniesta, Fabregas, Xavi, David Silva - Fernando Torres.

Gól: Torres a 33. percben.

A kontinenstorna előtt vén bolondnak kikiáltott Luis Aragones nem hallgatott a kétkedőkre és veretlenül kormányozta az armadát a fináléba, ahol a negyedik Eb-címükről álmodozó németeket is elsöpörték. Torres mindössze két gólt szerzett, de az egyiket, a legfontosabbat a döntőben lőtte. És végre Metzelder is megborotválkozhat.

A spanyolok csapatkapitánya, Iker Casillas emelhette magasba a Henri Delaunay trófeát

A spanyolok csapatkapitánya, Iker Casillas emelhette magasba a Henri Delaunay trófeát
90+2. perc: a hispánok elszórakozzák a meccslabdát a német 16-oson belül. De nem bánkódnak, így is vezetnek.

90. perc: spanyol szabadrúgás. Három perc a hosszabbítás.

88. perc: Kurányi is besárgul, Senna lábára tartott rá.

86. perc: Xavi szabadrúgása száll messze kapu felé. A német aranyálmok is elillanni látszanak.

A szurkoló szava

royal13: "Nem szeretem a focit, de ez tetszett."
81. perc: minden eldőlhetett volna. Cazorla ívelt a jobb oldalról Güiza fejére, a cserecsatár visszafejelt Senna elé, aki bár egy versenyautó sebességével érkezett, mégis lemaradt a labdáról. A spanyolok a legbiztosabb módját választják annak, hogy ne kapjanak gólt, ők támadnak.

79. perc: a németek is váltanak. Klose helyett Mario Gomez érkezik a csatársorba.

78. perc: harmadik spanyol csere. Torres le, Güiza be.  

Aragones nagy stratéga, góllövőjét, Torrest is lekapta a pályáról

Aragones nagy stratéga, góllövőjét, Torrest is lekapta a pályáról
77. perc: parádés kontrával lepik meg az Ernst Happel stadion közönségét a spanyol torreádorok, de a kapu előtt egy-két passzal többet vállalnak, így oda lesz a helyzet.

74. perc: Sergio Ramos kap sárga lapot.

69. perc: Iniesta, a spanyol támadások motorja megint villant. Emelését leszedi az Arsenalt elhagyó német kapus. 

68. perc: Kisszöglet után Iniesta lepi meg éles szögből Lehmannt, Frings a gólvonalról mentett.

67. perc: Torres bújt ki a német védők szorításából, fejesét Lehmann hatalmas bravúrral tolta szögletre.

66. perc: David Silva számára ennyi volt a meccs, Cazorla folytatja a középpályás helyett.

64. perc: Aragones szerint stabilitás kell a középpályának: Fabregas helyett Xabi Alonsót dobja harcba. 

63. perc: Nyomnak a németek. Schweinsteiger lőtt távolról, Klose cipőorral beleér, de nem találja el a kaput.

Marcos Senna nem egyszer állította meg a németek motorját, Bastian Schweinsteigert

Marcos Senna nem egyszer állította meg a németek motorját, Bastian Schweinsteigert
61. perc: Ballack tekerését szedte le Casillas a most beállt Kurányi elől.

60. perc: Éledeznek a germánok. Ballack került lövőhelyzetbe, 17 méterről suvasztott, a labda az oldalhálóban halt el.

58. perc: Hitzlsperger helyett Kevin Kuranyi a pályán.

55. perc: Xavi ütempasszával lépne ki Torres, ám a spanyol időzített bombát ezúttal hatástalanítja a német tűzszerész, Lehmann kapus.

54. perc: David Silva veszélyeztetett a szöglet után, a kapu előtt elsuhanó labdát Sergio Ramos sarokkal próbálta továbbtenni. Vesztére, pedig ugyanebben a stadionban a Porto egykori zsenijének, Madjer-nak összejött a mozdulatsor. 

53. perc: Xavi tüzelt a 16-os csücskéből Lehmann szögletre tornázta a lasztit.

50. perc: Torres hasal el a füvon Mertesacker szorításában, Rosetti nagyvonalúan továbbot int.

46. perc: így múlik el a világ dicsősége. Lahm a törökök ellen győztes gólt lőtt az elődöntőben, a meccs embere volt, most a félidőben az öltözőben maradt. A bakizó védőt Jansen váltja.

Ballack szemöldöke és Torres hüvelykujja közül utóbbi bizonyult fontosabb testrésznek: a hispán támadó harcossága révén vezetnek a spanyolok az első félidő után. A német karmestert összefejelés után többször ápolni kellett, a spanyolok pedig vérszemet kaptak, s a kezdeti megilletődöttség után átvették a meccs irányítását. A Liverpool zsenije eddig a meccs embere - megérdemelten szopogathatta gólja után legvastagabb ujját. De kihez nyúl Löw?

Torres gólja Eb aranyat ért a spanyoloknak.

45. perc. Iniesta megfogadta, hogy ma nem lő kapura, tiszta helyzetben, 12 méterről, balról ismét visszahúzza jobb lábára a labdát, így csak egy szögletet bír kiharcolni.

43. perc. Sárga lap Ballacknak és Casillasnak.

39. perc. Iniesta egyetlen hibája, hogy nem szeret kapura lőni: a 16-oson belül visszahúzza védője mellett a labdát, ám nem tüzel, inkább átlöbböli azt a hosszúra: David Silva iszonyatos gyertyát rúg.

Ballack felszakadt szemöldökkel is folytatta a játékot

Ballack felszakadt szemöldökkel is folytatta a játékot
36. perc. Ballack szemöldöke felszakadt. A középpályás Sennával fejelt össze, többször is ápolni kell.

33. perc. GÓL! Torres gyorsabb, mint egy Mercedes Benz: Xavi átadásával nyargalhat a kapu felé, hátában Lahmmal, s a spanyol csatár átböki a kifutó Lehmann felett a labdát. 0-1.

Torres góljával utat mutatott társainak az Eb-győzelem felé

Torres góljával utat mutatott társainak az Eb-győzelem felé
31. perc. Fabregas lőhet 20-ról, Lehmann a helyén.

26. perc. Előbb szöglet után Ballack bombáz kapásból Sergio Ramos hónaljába, majd Capdevila adhat be balról, ám Lehmann kivetődve megkaparintja a játékszert.

23. perc. Kapufa! Torres fejeli rá Silva beadását az ötösről, Lehmann keze alatt landol a labda, ám a lécről visszapattan a mezőnybe. A kivágott labdát Capdevila szúrja rá, ám mellé megy a löket.

20. perc. Xavi végezhet el szabadrúgást jobbról, az alapvonal közelében: Torres fejel, ám méterekkel fölé száll a labda.

14. perc. Iniesta kapott szenzációs lukpasszt a bal szélen beinduló Iniestának, a Barca klasszisa visszahúzta a labdát, majd beadta - a Mertesackerről a német kapu felé pattanó labdát Lehmann remek reflexmozdulattal hárítja. Jó az öreg a háznál.

9. perc. Klose húz el a bal szélen, visszagurított labdáját Hitzlsperger tűzi rá 19-ről, ám Casillas védi.

3. perc. Sergio Ramos lányos zavarában eladja a labdát saját 16-osa előtt, Klose lecsap rá, de kivezeti az alapvonalon.

Vajon ki örülhet a végén?

Vajon ki örülhet a végén?
1. perc. A spanyolok indítják útjára a labdát az EB döntőjében. Kisvártatva Torres már arccal is hozzáért a játékszerhez. 

A két csapat először találkozik az EB döntőben. Pedig a németek már ötödször finalisták, háromszor el is hódították a trófeát, legutóbb 1996-ban. A spanyolok harmadszorra játszhatnak döntőt, eddig egyszer, 1964-ben nyerték meg az EB-t. Azon a tornán egyébként a magyar válogatott lett a bronzérmes, igaz akkor még csak négy csapat vett részt az EB-döntőn.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy pályára léphet-e Michael Ballack, a német válogatott csapatkapitánya az Európa-bajnokság vasárnapi döntőjén. A középpályás péntek óta nem edz a csapatával a bosszantó vádlisérülése miatt.

Michael Ballack játéka kulcskérdés a német táborban

Michael Ballack játéka kulcskérdés a német táborban
Vasárnap még megvizsgálják és minden bizonnyal csak ezután hozzák meg a végső döntést a szerepeltetésével kapcsolatban.

A spanyolok azért aggódhatnak, mert az Eb góllövőlistáját vezető, David Villa izomhúzódást szenvedett. A csatár biztosan nem játszhat a döntőben.
Ha az eddigi formát vesszük alapul, akkor a spanyolok a finálé esélyesei: Luis Aragonés csapata a csoportkörben végig remekelt, majd a világbajnok olaszokkal vívott negyeddöntő szenvedése után az oroszok ellen ismét nagyon meggyőző játékkal nyert.

Luis Aragonés csapata a csoportkörben végig remekelt

Luis Aragonés csapata a csoportkörben végig remekelt
A németek a papíron legkönnyebb csoportban a lengyelek és a házigazda osztrákok ellen hozták a kötelezőt, a horvátoktól viszont kikaptak, így a nyolc között az addig hibátlan portugálokkal kerültek össze. Ronaldóék ellen remekül játszott a csapat, ám a törökökkel vívott elődöntőben a 3-2-es sikerrel együtt is halványabban futballozott.

A védelem egyik csapatnak sem az erőssége, így reménykedhetünk abban, hogy sok gólt láthatunk. Lehmann a német kapuban hajlamos a bravúrok mellett hajmeresztő bakikat bemutatni, és a Mertesacker-Metzelder duóról sem sugárzott a biztonság az eddigi meccseken. Lahm jól segíti a támadásokat, de a védekezésben többször bizonytalankodott.

Ezért küzdenek: a Henri Delaunay kupa

Ezért küzdenek: a Henri Delaunay kupa
A másik oldalon talán a világ, de biztosan az Eb legjobb kapusa áll. Iker Casillas csoportmérkőzések során két gólt kapott, míg a negyeddöntőben néhány rendkívül fontos védéssel és persze a 11-es párbajban megfogott két büntetővel segített csapatán az olaszok ellen. Az oroszok elleni elődöntőben szintén hibátlanul teljesített a Real Madrid portása.

A német oldalon - nem véletlenül - már közvetlenül a szerdai elődöntő után igyekezett mindenki hangsúlyozni, hogy a döntőben sokkal jobban kell játszani. Ennek megfelelően Löw sem dicsérte csapatát, ám jelezte, hogy a gyengébb produkciónak több oka is volt, melyek a fináléban már nem zavarják majd tanítványait.

"A török meccsen óriási volt rajtunk a nyomás, mert mindenki előre biztos győztesnek kiáltott ki minket, ráadásul a negyeddöntő utáni hatnapos szünet is csak rosszat tett. A lényeg azonban, hogy a döntőben vagyunk, a teher lekerült a játékosok válláról" - mondta a szakvezető.

Löw bízik csapata sikerében

Löw bízik csapata sikerében, negyedszer lehetnek kontinens bajnokok
A spanyoloknál nem volt miért magyarázkodniuk, csak arra kell ügyelniük, hogy megtartsák remek formájukat. "Fináléba jutottunk, s most a szurkolóink azt várják tőlünk, hogy ott is nyerjünk. Mi is így vagyunk ezzel" - fogalmazott röviden Cesc Fabregas..

A spanyolok, akik legutóbb 1984-ben kerültek döntőbe, 1964-ben szerezték egyetlen aranyérmüket, míg a németek 1972, 1980 és 1996 után nyerhetnek ismét. Persze ha már "sorminta", akkor érdemes megjegyezni, hogy a Nationalelf minden második Eb-fináléját "szokta" megnyerni: 1972 után négy évvel elbukott, csakúgy mint 1992-ben, az 1980-as sikert követő első döntőjében. Nos a német csapat 1996-os bajnoki címe után most jutott be újra a fináléba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!