Foci Eb 2008 hírek

2008.06.26. 10:51

Euro 2008: Oroszország-Spanyolország 0-3

Az első félidőben takaréklángon égtek a spanyolok, aztán a szakadó eső felébresztette őket. Xavi után a cserecsatár, Güiza és David Silva is bevette Akinfejev kapuját. A torna döntőjében Spanyolország Németországgal találkozik. <a href="https://www.delmagyar.hu/foci-eb-2008-hirek/euro_2008_oroszorszag-_spanyolorszag_0-3/2062019/"><img src="https://www.delmagyar.hu/ftp/img/audio_icon.gif" border="0" align="absmiddle"> <b>VIDEÓVAL</b></a>

Delmagyar.hu

Elődöntő: Oroszország-Spanyolország 0-3
Bécs, Ernst-Happel-Stadion, 20.45 óra. Vezeti: De Bleeckere (belga).

Oroszország: Akinfejev - Anjukov, Ignasevics, Berezutszkij, Zsirkov - Szemak - Szaenko, Szemsov, Zirjanov - Arsavin, Pavljucsenko.

Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila - Marcos Senna - Iniesta, Xavi, David Silva - Villa, Fernando Torres.

Gól: Xavi az 50., Güiza a 73., David Silva a 82. percben.

Bye-bye, Szása! - harsog a magnetofonból a Pa-dö-dö slágere. A spanyol torreádorok a második félidőben ledöfték az erőtlen oroszokat. Xavi és Güiza találata után David Silva vitte be a végső csapást a padlót fogott szbornajának.


A meccs embere: Andrés Iniesta

90. perc: Güiza véshetné be ismét a nevét a jegyzőkönyvbe, de hanyag mozdulata nem ér gólt. Két perc a ráadás.

88. perc: elmarad az orosz szépítés. Zirjanov fejesét Casillas öklözi ki bravúrral.

82. perc: GÓL! Rajzolni való spanyol akció. Fabregas második gólpasszára most a meccs legjobbja, David Silva érkezik. Padlón az oroszok, fináléban a spanyolok?

A kegyelemdöfést David Silva adta

A kegyelemdöfést David Silva adta
73. perc: GÓL! Güiza remek cserének bizonyul. Fabregas mesteri labdáját emeli az elhasaló Akinfejev fölött az orosz kapuba 0-2.

A spanyol liga gólkirálya, Güiza jegyezte a második hispán találatot.

70. perc: Fabregas 30 méteres próbálkozása bakadna, ha Akinfejev nem paskolná fölé a bőrt.

69. perc: kettős spanyol csere: Torres és Xavi le, Güiza és Xavi Alonso be.

Fülöp herceg és Leticia hercegnő az UEFA-elnök, Michael Platini társaságában

Fülöp herceg és Leticia hercegnő az UEFA-elnök, Michael Platini társaságában
68. perc: Torres omlik össze a 16-oson belül, elmarad a büntető. Zsirkov szerelt.

63. perc: Sergio Ramos előkészítését Torres válthatta volna gólra, ám suta mozdulattal vetette magát a labda útjába, az adidas elpattogott előtte.

62. perc: Torres sem rest, 12 méterről lő, mellé.

61. perc: végre valami foci is. Fabregas pörgette vissza a labdát az alapvonalról, de nem talált társat.

A szurkoló szava

fagyi: "Huuhhh...meg is őrültem volna,ha az oroszok kiejtik a spanyolokat!"
 60. perc: megint könyvel a bíró: Biljaletgyinov neve kerül a cetlijére.

58. perc: Hiddink tovább keveri a lapokat. Szemsov helyett Biljaletgyinov érkezik. 

57. perc: Zsirkov döngöli a földbe Iniestát. Sárgát kap érte.

56. perc: Szemsov helyett Biljaletgyinov a pályán. 

52. perc: Torres duplázhatná meg a spanyol előnyt, ám csavarása elkerüli a kaput.

50. perc: GÓL! Xavi Iniesta beadását 11 méterről kotorja a hálóba 0-1.

Iniesta góljával jutottak előnyhöz a spanyolok.

49. perc: Zirjanov kapja vissza a labdát a spanyol 16-oson belül, de Pavljucsenko egy kicsit túlméretezte az átadást.

Az esős bécsi éjszakában mintha bevodkázva salsáznának a csapatok, nem találják az utat a kapuig. A spanyol vezérbika, David Villa húzódás miatt cserét kért, így nélküle kell kiharcolnia a hispánoknak a döntőbe jutást. Arsavint elrejtette a zuhatag, de ha csak egyszer előtűnik a vízfüggöny mögül, akkor reszkethet az ellen.

43. perc: Torres lógna meg Sergio Ramos labdájával, de fennakad az orosz védők gyűrűjében. 

Torres óriási hacot vív az orosz védőkkel

Torres óriási hacot vív az orosz védőkkel
39. perc: Torres most ballal próbálkozik. Ez sem rossz, de Akinfejev a helyén van.

37. perc: röpül az optika! Sergio Ramos tüzes bikája egy fotós táskáját találja telibe az orosz kapufa tövében. Na ja, nincs vörös posztó a pakk előtt.

35. perc: miközben a hispánok még legjobbjuk elvesztésén sopánkodnak, Pavljucsenko 12 méterről majdnem vezetést szerez az oroszoknak.

35. perc: David Villa ma nem lő mesterhármast. Sérülés miatt Fabregas váltja a csatárt.

Iniesta valóban karmestere volt a spanyol armadának

Iniesta valóban karmestere volt a spanyol armadának
31. perc: megint Pavljucsenko a feladó. Alig téveszti el a kaput, Casillas talán ujjheggyel beleér, de nincs szöglet.

28. perc: Zirjanov csúszik rá csúnyán David Silvára, megússza sárga lap nélkül.

24. perc: Sergio Ramos a legrettegettebb spanyol: a 16-os jobb sarkánál felpörgeti magának a labdát, majd elemi erővel tüzel. Akinfejev jó kapus, biztosan hárít.

21. perc: leszakad az ég. Még kérdés, hogy kiért zokognak az égiek?

16. perc: Pavljucsenko 28 méteres szabadrúgásánál hördül fel a nép. A spanyol fiúkért szorítók pedig nagyot sóhajtanak: elkerüli a ketrecet a löket.

A hangulatra a zord idő ellenére sem lehet panasz Bécsben

A hangulatra a zord idő ellenére sem lehet panasz Bécsben
15. perc: Puyol trükköz, a dolog szépséghibája, hogy már sípszó után.

11. perc: David Villa 22 méterről célozta meg a jobb alsó sarkot, Akinfejevnek nyújzózkodni kell.

10. perc: Szaenko teker be jobbról, Casillas könnyedén öleli magához a bogyót.

6. perc: Torres forgolódik az ötös előterében, a spanyol tangó azonban nem hozza lázba Akinfejevet, az orosz kapus lábbal hárított.

5. perc: Sergio Ramos ollózna az orosz 16-oson belül, de csorba a vágóeszköz, nem találja el a labdát.

2. perc: Guus Hiddink feszeng a kispadon, a gyepen óvatosan gyűrik egymást.

Az oroszok beragadtak a rajtnál, kezdésként éppen a spanyoloktól kaptak szédítően nagy pofont, ám azóta mintha kicserélték volna a szbornaját. Guus Hiddink csapata a folytatásban egy góllal verte a címvédő görögöket, Andrej Arsavin visszatérésével pedig szinte megtáltosodtak az oroszok: 2-0-ra nyertek a svédek ellen, majd a negyeddöntőben hosszabbítás után ugyan, de teljesen megérdemelt győzelmet arattak a csoportkörben brillírozó hollandok felett.

Az elődöntőbeli ellenfél, Spanyolország viszont mintha ellentétes utat járna be. Az oroszok elleni tündöklés után alábbhagyott az ibériai gólgyár, az első meccsen triplázó David Villa is már csak egyszer villant; a spanyolok éppen az ő góljával verték a hajrában a svédeket, majd a görögökkel a B csapat bánt el magabiztosan. Ezt követte az olaszok elleni nyögvenyelős százhúsz perc, amely legfeljebb csak a tizenegyesekkel kiharcolt győzelem miatt lehet emlékezetes a spanyoloknak, a mutatott játék miatt kevésbé.

A Fernando Torres- David Villa csatárkettős játékán nagyon sok múlhat

A Fernando Torres (balról), David Villa csatárkettős játékán nagyon sok múlhat
Innsbruck óta az egyre jobban belelendülő oroszok csak egy gólt kaptak, miközben hatszor voltak eredményesek, míg az szobrnaja elleni négyest követően a spanyol válogatott három meccsen négyszer vette be az ellenfelek kapuját, és két gólt kapott.

„Ha bárki azt gondolja, hogy az oroszok ellen most is olyan könnyű dolgunk lesz, mint volt Innsbruckban, akkor hatalmasat téved" - így Cesc Fabregas, a spanyolok középpályása.

Kollégája, Marcos Senna nagyszerű csapatnak tartja az ellenfelet – és még nagyszerűbb játékosnak Arsavint. „Rá nagyon oda kell figyelni. Aki látta az orosz-holland meccset, annak nem kell különösebben ecsetelnem, hogy miért. Persze az orosz válogatott nem egyszemélyes. Tehetséges, magabiztos együttes; meglehet, nem áll nagy nevekből, de ezek a játékosok már bizonyítottak az Eb-n. Felkészültünk a meccsre, és hiszünk abban, hogy Bécsben is legyőzzük az oroszokat" – nyilatkozta a Villarreal bivalyerős lövéseiről ismert 31 éves labdarúgója.

Vajon Aragones fejében összeáltt-e az oroszok elleni nyerő taktika?

Vajon Aragones fejében összeállt-e az oroszok elleni nyerő taktika?
Az egyszeres kontinensbajnok spanyolok 1984 óta először jutottak négy közé nagy tornán (felnőtt Eb-n vagy vb-n), és már biztosan éremmel távoznak, csak az a kérdés, milyen színűvel. Az oroszok ugyanakkor már eddigi szereplésükkel is  rekordot döntöttek, mivel a „szovjet birodalom" felbomlása óta, Oroszország néven először élték túl a csoportkört.

„Megpróbáltunk javulni az első találkozó óta, és a csapat rövid időn belül rengeteget tanult, fejlődött. Remélem, a megkezdett úton haladunk tovább" – így Hiddink, az oroszok szövetségi kapitánya. Legjobbja, Arsavin – akár a bécsi elődöntő többi résztvevője - már nem foglalkozik a spanyolok elleni 1-4-gyel, amelyet egyébként eltiltása miatt a lelátóról figyelt. „Annak a meccsnek nincs jelentősége. Eb-elődöntőt vívunk, s ezen akár egy apró hiba is dönthet. A saját futballunkat szeretnénk játszani Bécsben, azaz nem fogunk bekkelni, mivel mi szeretünk támadni" – mondta a torna eddigi legnagyobb felfedezettje.

Az oroszok kapusának, Akinfejevnek vélhetően gyakran kell majd nyújtózkodnia a spanyolok elleni elődöntőben

Az oroszok kapusának, Akinfejevnek vélhetően gyakran kell majd nyújtózkodnia a spanyolok elleni elődöntőben
A csütörtöki meccsen minden valószínűség szerint jelen lesznek az orosz válogatott nevesebb törzsszurkolói, mint Alekszandr Zsukov miniszterelnök-helyettes, Jurij Luzskov moszkvai polgármester, Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa, és többek között számos duma-képviselő, de Mutko miniszter azt is elejtette: nem kizárt, hogy a nézők között lesz Bécsben Vlagyimir Putyin kormányfő és Dmitrij Medvegyev elnök is.

Csütörtökre Moszkvában szesztilalmat hirdettek, egészen pontosan üvegben nem árusítható szeszesital, de különösebben senki nem aggódik, mert akinek fontos, az előre bespájzol majd elég vodkát. Az újságok mindenesetre tanácsokat adnak, hogyan lehet elkerülni a meccs közben a szívinfarktust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!