Foci EB 2016

2016.06.21. 20:56

Moszkvai politikusok szélnek eresztenék az egész orosz válogatottat

Kitért az orosz válogatott Eb-kiesésének kommentálása elől kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, de hozzáfűzte: pedig nagyon szeretné ezt megtenni. Mások viszont egészen odáig elmentek, hogy szélnek kell ereszteni a válogatottat, és tiszta lappal kell indulni.

Peszkov szerint Vlagyimir Putyin elnök nem nézte a 3-0-s vereséggel végződött Oroszország-Wales mérkőzést, mert hétfő este éppen a szentpétervári Lenfilm filmstúdióban tett látogatást. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Lenfilm helyreállítása sokkal jobban fest, mint az orosz labdarúgók játéka.


Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, aki gyakran osztja meg véleményét a közösségi oldalakon, most ezt az Eb-vel kapcsolatban nem tette meg. Magnyitogorszkban járva ugyanakkor arról értekezett, hogy a hétfői mérkőzés után nem maradt más, mint a nagyszerű teljesítményt nyújtó és játékosokat exportáló jégkoronggal foglalkozni.


Dmitrij Szviscsev, az duma sport- és ifjúsági bizottságának elnöke az R-Szport hírügynökségnek nyilatkozva azt javasolta, hogy eresszék szélnek a válogatottat, és hogy meg se hallgassák a lemondását felajánló Leonyid Szluckoj szövetségi kapitány beszámolóját a törvényhozásban.


"A legjobb beszámoló az, amit most láthattunk. Nincs miről beszélni, mindent gyökeresen át kell alakítani, mindenkit szét kell zavarni és tiszta lappal kell indulni" - szögezte le a kormányzó Egységes Oroszország pártot képviselő Szviscsev.


Mint mondta, a csoda, amelyre sokan számítottak Oroszországban, nem következett be a francia pályákon, az orosz játékosok csak ácsorogtak, tetszelegtek, statisztaszerepet töltöttek be "a gyors és energikus fiúk játékában". 


"Ilyen focira nincs szükségünk" - állapította meg a szintén kormánypárti Alekszandr Hinstejn, az állami duma biztonsági és korrupcióellenes bizottságának alelnöke. 


Igor Lebegyev, a parlamenten belüli ellenzékhez tartozó Liberális Demokrata Párt tagja, az állami duma alelnöke, az Orosz Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának tagja a Twitteren már a Wales elleni mérkőzést előtt azt írta: "ne tápláljunk illúziókat, Oroszország válogatottja holnap üres kézzel fog hazatérni".


A Csempionat című hírportálnak kijelentette: le kell vonni a megfelelő következtetéseket és hazai körülmények között meg kell kezdeni a felkészülést a 2018-as világbajnokságra. 


"Van még időnk és lehetőségünk. Tárgyilagosnak kell lennünk és józanul kell tekintenünk a világra. Az európai futball szintje megemelkedett. A csapatok jól játszanak. Mi még mindig az 1960-as Eb-n elért győzelmünk emlékével élünk. Azok a fiúk, akik most vannak a pályán, úgy játszanak, ahogy tudnak. De ez nem elegendő. Már az is vívmány, hogy eljutottunk az Eb végső szakaszába és hogy egyáltalán kiutaztunk Franciaországba" - vélekedett Lebegyev.


Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták pártvezére szerint a walesiek azért győztek, mert nacionalisták, akiket az angolok mindig elnyomtak. Szavai szerint le kell cserélni az orosz válogatottat, Oroszország-szerte versenyeztetést kell szervezni, és húszéves vidéki srácokat kell összegyűjteni, akik bármelyik bajnokságot meg tudják nyerni.


"A Donyec-medencéből kell orosz srácokat hozni! Feldühödöttekre, nemzeti beállítottságúakra van szükség, de az internacionálé és a piac mindent megsemmisít" - mondta.


Gennagyij Zjuganov, a szintén a parlamenti ellenzékhez tartozó Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának elnöke a RIA Novosztyi hírügynökség közlése szerint a kormánypárt politizálásához hasonlította a válogatott játékszellemét. Véleménye szerint a pályán 11 milliomos szaladgált, akik sokat akarnak keresni, de nem akarnak úgy megdolgozni a sikerért, mint az igazi sportemberek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!