Foci EB 2016

2016.07.13. 12:44

Ez volt az Eb legjobb tizenegye!

Lapunk összeállította a 2016- os labdarúgó-Európa-bajnokság álomcsapatát. Találhatunk benne gólkirályt, sérültet, szürke vezéregyéniséget éppúgy, mint igazi sztárt. Ez volt szerintünk a legjobb 11.

Mádi József

A legjobb nyolc közé jutott csapatokból válogattuk össze a mi tizenegyünket, így a két döntős és a németek keretéből két-két, a további öt csapatból pedig egy-egy labdarúgót választottunk be az álomtizenegybe.

Rui Patrício

A portugálok kapusa nem kapott gólt az elődöntőben, majd a fináléban sem, ráadásul a franciák ellen több hatalmas bravúrja is volt. Összességében a hétből négy mérkőzésen maradt érintetlen a hálója, a lengyelek és Izland egy-egy gólt szerzett Portugália ellen, Magyarország hármat. Mondjuk Gera szépségdíjas, valamint Dzsudzsák két megpattanó lövésével szemben bárki tehetetlen lett volna... Ő az egyetlen, aki az Eb- n csapata valamennyi játékpercét (720) a pályán töltötte, ezzel a torna elsője is.

Joshua Kimmich

A németek megtalálták Philipp Lahm utódját. A válogatottól visszavonuló csapatkapitány posztján, a jobb oldalon Joshua Kimmich kapott szerepet, és élt vele. Idén májusban debütált Szlovákia ellen, mindössze öt válogatottság van a háta mögött – azaz éppen az Európa-bajnokság lehet, amellyel berobbant a köztudatba. Még a Bayern Münchenben sem volt stabil a helye, ehhez képest az Európa-bajnokságon kihagyhatatlan volt a kezdőből.

Laurent Koscielny

Nem lehetett boldog az Európa-bajnokság döntője után, hiszen csapata kikapott saját közönség előtt, de jó eseményt zárt. És még akkor is igaz, ha a fináléban ő pattant le és vesztett párharcot a győztes gólt szerző Éder ellen... Blokkolt, fejelt, a párharcokban rendkívül erős volt, kevésszer lehetett átjátszani.

Giorgio Chiellini

Antonio Conte védőhármasának hatalmas szerepe volt abban, hogy az olaszok eljutottak a nyolc közé, és csak 11-esekkel kaptak ki a németektől. És ebből a hármasból kiemelkedett Giorgio Chiellini, aki a szokásos csupa szív, erőszakos, kőkemény játékát hozta. Lehet nem szeretni, de az vitathatatlan, hogy szívesen választaná bárki csapattársnak...

Jonas Hector

Egy újabb német, egy újabb szélső védő. Jonas Hector balról segítette a támadásokat, ha például a kapus Neuernél volt a labda, ő már a másik térfélen várta a járatást és a forgatást. Modern védő, akinek azért a beadások hatékonysága még a hiányosságai közé sorolható.

Radja Nainggolan

A belgák pitbullja, aki a lehető legjobb helyen, Olaszországban, az AS Romában fejlesztheti agresszív védekező stílusát. Nainggolan két hatalmas gólt lőtt, erre nem volt elég az egész előző idény a Serie A-ban, emellett pedig nem szívesen találkozott vele az ellenfél. Labdaszerzésben az egyik legjobb alany.

Gylfi Sigurdsson

Izland volt a meglepetéscsapat, amelynek középpályáján a 10-es szám nem egy klasszikus irányítóra került fel, hanem egy igazi munkásemberre. Gylfi Sigurdsson a lelkesedés mellett beletette a közösbe a rutint (bár még csak 26 éves), valamint a walesi Swansea-nél a Premier League-ben megszerzett tudást. Hasznos csapatember minden felesleges allűr nélkül.

Gareth Bale

Sztár sztárság nélkül. Róla nincs vagy kevés a negatív pletyka, kritika, pedig elképesztő képességű játékos. Az Európa-bajnokságon több olyan megindulása volt, amikor nem érdekelte, mennyien állnak előtte: nekiment a falnak is. A szabadrúgásból szerzett találatai véleményesek, mert ugyan tényleg viccesen szitált a labda mindkét esetben, de talán védhető lövések voltak. Wales igazi vezére.

Cristiano Ronaldo

Ő is sztár, de sztárallűrökkel. Hisztizik, mint egy kisgyerek, elkéri a szabadrúgásokat, pedig csak elvétve talál be, mégis meghatározója Portugáliának és az Európa-bajnokságnak. Amit pedig a sérülése után a döntőben – ahova óriási szívvel vitte be a csapatát – a kispadnál bemutatott, érdekes és megdöbbentő is egyben. Nehezen hihető, hogy például a vele egy lapon említett argentin Messi a sérülése után így dirigáljon, mutogasson, szervezzen – másodedző legyen, ahogy ő. Payet belépőjét viszont megemlegeti: részleges térdszalagszakadás miatt novemberig nem számíthat rá a Real Madrid és Portugália sem.

Jakub Blaszczykowski

Nem volt alapember Olaszországban, a Fiorentinában, de a lengyelek így is számoltak vele. Jól tették, hiszen két fontos gólt szerzett – győztest az ukránok, „ikszest" Svájc ellen –, emellett csapata egyik legjobb, leghasznosabb játékosa volt.

Antoine Griezmann

A torna gólkirálya nem maradhat ki csapatunkból. Griezmann már a spanyol Atlético Madridban is jó szezont futott, most pedig hat találatával kétszer annyi gólt lőtt, mint az utána következő játékos. Ilyen eredményes gólkirálya egy Európa-bajnokságnak Michel Platini 1984-es 9 találata óta nem volt. Az öröme mégsem teljes...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!