Foci VB 2010

2010.06.21. 15:14

Foci vb Rómából: Mamma mia, zászlók és FIFA Fan Fest

Zászlók az erkélyeken, temperamentumos olasz szurkolás és 20 ezer férőhelyes focifesztivál - római vakációnkon nem tudtuk kikerülni a foci vb-t, de nem is akartuk.

Kovács Kriszta

Nem a vb mérkőzéseihez igazítottuk római vakációnk programjait, de az olasz fővárosban most egyáltalán nem lehetett kikerülni a focit. Nem találkoztunk lépten-nyomon kivetítőkkel vagy plazmatévékkel felvértezett éttermekkel, kávézókkal, szinte keresni kellett az ilyen a pizzériákat és kocsmákat, amikor meg szerettünk volna nézni egy-egy meccset. Az olaszok egy kicsit másképp szerelmesek a fociba is.

Közel háromórás késéssel érkeztünk az olasz fővárosba, ezért lemaradtunk az azzurrik első meccséről – az olasz válogatott sajnos nem játszott, amíg Rómában voltunk. Az első mérkőzésen, amit véletlenül elkaptunk, a spanyolok léptek pályára Svájc ellen. Pár perc alatt kisebb csapat gyűlt össze a gyorsétteremben felszerelt plazmatévé előtt, zömmel férfiak. Volt, aki csak leült, nem evett vagy ivott semmit közben, pusztán egy félidőre szaladt be a légkondicionált helyre a kinti kánikula elől.

Foci vb Rómából. Galéria: a szerző felvételei


"Mamma mia! Mamma mia!" - kiabálták a svájci gól után, majd hangosan megvitatták, mit csináltak jól, illetve rosszul a pályán a játékosok, hangulatossá téve az egyébként sivár helyiséget. Közben közelharc zajlott tőlünk néhány asztalra: egy fiatal lány sérelmezte, hogy barátja a tévével szemben akart leülni: nem ezt beszélték meg. Míg ettek, a fiú akarva-akaratlan a monitort nézte, mire a lány felállt, és elrángatta az étteremből. Egy óra múlva összefutottunk velük az egyik ruhaüzletben: a lány a pólók között válogatott, a fiú némán állt, tűrte ezt is...

A sportboltokban minden a fociról szólt, a Piazza del Popolón máskor rózsákkal bizniszelő bevándorlók a világbajnokságon résztvevő országok zászlajait árulták, a külvárosi erkélyeket a zöld-fehér-piros lobogó díszítette. Annak ellenére, hogy a belvárosban sok helyen nem volt tévé, a nemzeti trikolór mindenhol előkerült, s az egy-két órás délutáni sziesztát, aki tudta, a focinak szentelte.

Foci vb Rómából. Galéria: a szerző felvételei


Csütörtökön 13 óra után néhány perccel nyitottunk be a korzó (Via del Corso) közelében működő ír kocsmába (Irish Pub Scholars Lounge Rome) - még két szabad asztal volt. A helyiségben három kivetítőt és öt plazmatévét helyeztek el, ezért bárhová ülhettünk, nem maradtunk le semmiről. A képernyőn most nem karaokefeliratok futottak, hanem Argentína játszott Dél-Koreával. Két asztalnál feltételezhetően koreai nemzetiségű férfiak drukkoltak a csapatuknak, körülöttük olaszok az argentin válogatottnak - az utóbbiak vitték a meccset minden tekintetben. Mikor közeledett a mérkőzés vége, a felszolgálók kérés nélkül kihozták a számlákat - tudták, hogy csak a foci miatt ült be mindenki hozzájuk.

Délután a Villa Borghese felé sétáltunk és a FIFA Fan Festbe botlottunk. Megtudtuk: a rangos esemény egyik helyszíne Róma, és a város második legnagyobb parkjában kapott helyet, a Piazza di Sienán. A Villa Borghesét rengeteg műemlék, szökőkút és mediterrán épület teszi hangulatossá, de ebben a hatalmas parkban található a Galleria Borghese, a városi állatkert és a Casa del Cinema (Filmház), valamint az ideiglenesen felépített futballpálya is, ahová a belépés természetesen ingyenes volt.

Foci vb Rómából. Galéria: a szerző felvételei


A 20 ezer fő befogadására képes fesztiválon a zöld filccel borított "pályán" a szurkolók a földön ülve drukkolhattak kedvenceiknek, de a körbe felépített lelátóról is jól lehetett látni a hatalmas kivetítőt. Egy sátorban bárki arcát nemzetiszínűre festették, a szünetben focizással, dekázással múlatták az időt a foci szerelmesei, de sokan készítettek közös képet a világbajnokság "élő" kabalafigurájával is. Gianni Alemanno, Róma polgármestere egy helyen azt nyilatkozta: ez jó alkalom számukra, hogy bebizonyítsák, Róma a sport fővárosa, ahol rengeteg ember gyűlhet össze egy-egy sportesemény kedvéért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!