Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Az Adidas-labdák története

Az 1920-as évek végén a német Adi Dassler által alapított vállalkozás korának legjobb labdarúgó termékeit kezdte gyártani. Cége, az Adidas ma a világ sportszerpiacának egyik vezető márkája, amely az 1970-es mexikói labdarúgó világbajnokságtól kezdve a VB-k hivatalos labdáit is előállítja.
Az Adidas Telstar
Az Adidas 1963-tól kezdve megújította a focilabda külsejét és minőségét. Az akkori focilabdák barnák voltak, nehezek, és rúgásuk nagyobb erőt igényelt. Az 1970-es VB-n először hivatalosan használt Adidas-labda, a Telstar volt az első, amely az ötszögű fekete foltos dizájnt viselte. Mivel a mexikói VB volt az első, amelyet széles körben közvetítettek a televíziós társaságok, a labda innen kapta nevét is: "Star of Television".

Az 1974-es Adidas Telstar
Az 1974-es németországi világbajnokságon kétféle Adidas-labda is szerepelt. Az egyik az addigra már sikerre jutott Telstar, a másik pedig az Adidas Chile elnevezésű, amely fehér volt, és nevét egy, az 1962-es chilei világbajnokságon használt fehér labdáról kapta.Az Adidas Tango
Az 1978-as argentínai világbajnokságra az Adidas újabb, azóta klasszikussá vált labdát alkotott. Ez, stílszerűen az Adidas Tango nevet viselte. A tangón már nem ötszögű fekete foltok voltak, hanem az a sajátos háromágú sötét rajzolat, amely szintén sokáig meghatározó volt a világ labdáin. Az új dizájn fehér körök optikai képzetét keltette a labdán. A Tango labda ellenállóbb volt, és kifejezte az argentínai vébé szenvedélyes hangulatát.

Az Adidas Tango Espagna
1982-ben, a spanyolországi világbajnokságra újabb Tango labdával állt elő az Adidas. Ez már a Tango Espagna nevet viselte - szintén a házigazdák stílusának megfelelően. Az új labda nem külsejével, hanem technológiai újításával tért el az előzőtől: víztaszító tulajdonsága volt, ami jelentősen csökkentette a labda vízfelszívását, és súlya esős időben is ugyanaz maradt.

Az Adidas Azteca
Az Adidas Azteca az 1986-os mexikói világbajnokság hivatalos labdája volt. Ez volt minden idők legelső szintetikus VB-labdája. A szintetikus anyagok használatával az Adidas tovább növelte a sportszer tartósságát, és víztaszító jellegét. Erre szükség is volt, hiszen a Mexikói vébé helyszínei magassági és páratartalom-rekordot döntöttek. A labda megőrizte a Tango jegyeit, de rajzolatában ősi azték díszítések jelentek meg.

Az Adidas Etrusco Unico
Az 1990-es olaszországi világbajnokságon is olyan dizájn jelent meg az Adidas új labdáján, amely a helyi múltat idézte. Ezt a labdát Adidas Etrusco Unico névre keresztelték, és az első olyan focilabda volt, amelynek belsejében polyuretán réteget használtak, amitől a labda teljesen vízállóvá vált, valamint élénkebb és gyorsabb lett, mint bármelyik elődje. Foltjai még mindig a Tango díszítését idézték, de belsejükben 20 etruszk oroszlánfej volt.

Az Adidas Questra
Az 1994-es egyesült államokbeli világbajnokságra érkezett az Adidas Questra. Ez volt az első labda, amelyet ultra-high-tech energia-visszajuttató polyetilén belső réteg tett rugalmassá. Ez könnyebben kezelhetővé tette a labdát, amelyet nagyobb sebességgel lehetett elrúgni. Mivel a technológia szülte, nevét a “quest for the stars", a csillagok meghódítása kifejezés adta. Foltjai még mindig a Tango alakzatait idézték.

Az Adidas Tricolor
1998-ban, a franciaországi világbajnokságon - megint csak stílszerűen - Adidas Tricolornak nevezték el a labdát. Ez volt az első színes labda a világbajnokságok történetében. Tango foltjain a kék-fehér-piros francia trikolor jelent meg. E labdát gázzal töltött mátrix-háló, amolyan mokrolabdák szövete tette különlegessé. Ez toovább növelte a labda tartósságát, és főként energia-visszajuttató képességét.

Az Adidas Fevernova
A 2002-es japán-koreai világbajnokságra elkészült az Adidas Fevernova elnevezésű labda, amely 1978 óta ismét szakított a hagyományossá vált labda-dizájnnal. Az ázsiai motívumokat idéző, színes, különleges rajzolatú labdának a technikai tulajdonságai is fejlődtek: az addigiaknél pontosabban lehetett irányítani, és íve is kiszámíthatóbb volt.

Az Adidas Teamgeist
Az idei németországi világbajnokságra készült el az Adidas Teamgeist, vagyis a csapatszellemről elnevezett labda. A Teamgeist esetében sikerült csökkenteni a borítások illesztésénél található éleket és hármas találkozási pontokat, amelyek mindig is kényes pontjai a labdáknak, hiszen, ha itt rúgják meg, keményebbek, és nehezebben kiszámítható a lövés. A hat propeller alakú elem és a nyolc keretdarab összeállításával, az élek hossza 15 százalékkal, a hármas csomópontok száma 60 százalékkal csökkent. Mivel varrás helyett is hőkezeléssel illesztik össze az elemeket, az új labda minden korábbi társánál pontosabb lövést tesz lehetővé.

Az Adidas scheinfeldi futball-laboratóriuma a loughboroughi egyetem sporttechnológiai kutatócsoportjával karöltve három éven keresztül tesztelte az új - kerekebb és irányíthatóbb - csodalabdát, amelyet a robotok és egyéb gépek után a Real Madrid és a Milan futballistái edzéskörülmények között is kipróbálhattak.

- Ez a labda a legjobb, amit valaha is készítettek - áradozott a Csapatszellemről" az angol David Beckham (30), akinek hajszálpontos szabadrúgásaitól máris retteghetnek a kapusok. Az új labda ugyanis a tesztek alapján minden rúgásnál ugyanolyan minőségbeli és teljesítménybeli tulajdonságokat produkál. - Ugyan eddig csak edzésen használhattuk, de óriási benyomást tett minden egyes csapattársamra. Arra megy, amerre én akarom, és ez nagyon fontos mind a passzoknál, mind a lövéseknél.

(P. S.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ronaldo csak nevet a vádakon

Folyamatos spekulációknak tartja testsúlyával kapcsolatos híreszteléseket Ronaldo, a brazil… Tovább olvasom