Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

16 Csongrád megyei cég a legnagyobb 500 között

Csongrád megye - A HVG összeállította az 500 legnagyobb árbevételű magyar vállalat 2011-es toplistáját. A megyéből 16-an szerepelnek a legjobbak között, ugyanazok, mint a 2010-es listán. A top 500-asok klubjában a szegedi Pharmainvest Kft. az új belépő.
Majdnem hajszálra ugyanaz a Csongrád megyei, 2011-ben a legmagasabb árbevétellel rendelkező – top 500-as – cégek listája, mint 2010-ben. Számuk eggyel nőtt, ebben van egyedül változás: 15 helyett 16-an képviselik a megyét a legnagyobbak között.

Az élbolyt – akárcsak korábban – az energiaszolgáltatók vezetik: az első helyen álló GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.-t az EDF DÉMÁSZ Zrt. követi, a 3. helyre újra a Pick Szeged Zrt. került. A két energiaszolgáltató 2011-es árbevétele alapján hátrébb csúszott a TOP 500-ban: egy évvel korábban a 23., illetve az 53. helyen végeztek, most a 39. és a 70. hellyel kellett beérniük 210,8 milliárd, valamint 126 milliárd forintos árbevételükkel. Mindkét Csongrád megyei székhelyű, ám több megyében szolgáltató társaság mutatója csökkent az előző esztendőhöz képest. A megye iparának „erejét" jelzi, hogy a 3. helyezett Pick Szeged Zrt. árbevétele mindössze 58 milliárd forint, a 2. helyezettének a felét sem éri el.Kis szelet a tortából

A megyék imázsát fényezi, honnan, hány cég jutott be a legnagyobbak közé. Csongrád darabszámra nem áll rosszul ebben az összehasonlításban, hiszen például Zalából csak 2 cég képviselteti magát a listán, Békésből, Tolnából és Nógrádból 3-3, Baranyából és Hevesből pedig 5-5. Ugyanakkor ha azt nézzük, mennyivel részesednek a toplistás cégek a top 500 összárbevételéből, akkor azzal szembesülünk, hogy Csongrád megyének a HVG-ben közölt adatok szerint csak egy 1,7 százalékos szelet jutott. Budapest része egymagában 50,8 százalék, Pest megyéé 12,6, a maradék közel 37 százalékon osztozik a 19 megye. (Ez utóbbi sorrend a KSH 2010-es mérése alapján készült.)

A dobogósok nyomában az EDF DÉMÁSZ Hálózati Kft. áll a még mindig előkelőnek számító 4. helyen. Ötödik a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft., majd a szentesi Hungerit Baromfifeldolgozó Zrt., a szegedi ContiTech Rubber Industrial Kft., a szintén szegedi Sole-Mizo Zrt. és a Hansa-Kontakt Kft. következik, a 10. a vásárhelyi Ventas Coffee Hungary Kft. A „tízen túliak", egyben a mezőny utolsó harmadának sorrendje a következő: KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., a Legrand Magyarország Zrt. Szeged, Tabán Trafik Zrt. Szeged, Villeroy&Boch Magyarország Kft. Hódmezővásárhely, Pharmainvest Kft. és Feketesas Pharma Kft. Szeged.

A tizenhatok közül 3 vállalat az energiaszolgáltatást, 3 az élelmiszeripart, 3 a nagykereskedelmet, 2 a kiskereskedelmet, valamint szolgáltatást, 2 az építő- és építőanyag-ipart, 2 a gumi- és műanyagipart, 1 pedig a gép- és elektronikai ipart képviseli. A top 500-ban szereplő 16 Csongrád megyei vállalat együttesen 775,7 (2010-ben 821) milliárd forintos árbevételt ért el. 16-an kevesebbet hoztak össze, mint egy évvel korábban 15-en.

Olvasóink írták

 • 2. Lucia 2013. január 04. 22:23
  „Engem a megyei lista 16. helyezettje lepett meg - nem kicsit! Az Andaxinon és a C Vitaminon ennyit lehet szakítani? Szép, Új Világ...
  Na de hol a Szilánk (az új nevével együtt)?
  Na de hol a Printker?
  Pici cég(ecsk)ék?”
 • 1. abradacs1@gmail.com 2013. január 04. 17:48
  „mikor tesznek már közzé végre olyan listát is, amiben az olyan cégek lesznek, melyek valós piaci körülmények között érnek el árbevételt? Monopol helyzetben lévő cégeket kár említeni. EDF, Démász.....máris sokat tisztulna a kép.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a mellékutak felújítása

Tavaly az ország mellékúthálózatából 360 kilométert újíttatott fel a kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel 38 milliárd forint értékben. Most folytatódnak a munkák. Tovább olvasom