Gazdaság

2008.11.13. 09:44

Az utcára kerülnek: elbocsátások a Vajdaságban is

A világválságra hivatkozva a legtöbb dolgozót Vajdaságban bocsátották el. Az elbocsátási hullámot először a meghatározott időre fölvett és az egyetemista szövetkezeteken keresztül dolgozók érezték meg. A szakszervezetek fenyegetőznek.

Sztrájkokat és tömeges tüntetéseket helyezett kilátásba, amennyiben a kormány nem fogja megvédeni az állampolgárait a tömeges elbocsátásoktól, mondta Ljubiąa Orbović, a Szerbiai Független Szakszervezetek Szövetsége tanácsának elnöke. A szakszervezeti elnök szerint a munkaügyi felügyelőségnek ellenőriznie kellene azokat a cégeket, ahol elbocsátások történtek, hogy kiderítse, megvoltak-e a fölmondások törvényes alapjai.

– Elfogadhatatlanok az elbocsátások ezen módjai, ezért azt követeljük az államtól, hogy védje meg az állampolgárait – nyilatkozta Ljubiąa Orbović.

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a világválság leginkább a fémipart sújtja, de az elmúlt napokban az élelmiszeriparban is történtek elbocsátások, holott ebben a szférában nem lenne szükség fölmondásokra.

Orbović szerint, amennyiben a kormány nem akadályozza meg a jogtalan és minimális végkielégítés mellett történő elbocsátásokat, akkor a szakszervezetek az elkövetkező két-három napban dönteni fognak a további lépésekről.

– Ha elfogadásra kerül a kormány által kínált szociális paktum, akkor az elbocsátások módjáról is meg kell egyeznünk – üzente Orbović.

A világválságra hivatkozva a legtöbb dolgozót Vajdaságban bocsátották el, állítja Milorad Mijatović, a Vajdasági Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Elmondása szerint a Predrag Ranković Peconi tulajdonában lévő verbászi Vital és zombori Sunce olajgyárak 550-re csökkentették a dolgozóik számát, további 230 munkást pedig munkaerő-fölöslegnek minősítettek.

Elbocsátások történtek a nagykikindai Le Belier öntödében és a nagybecskereki Draexlemaier-ben, valamint fölmondásokat fontolgat a bácspalánkai Tarket gyár is.

Az elbocsátási hullámot először a meghatározott időre fölvett és az egyetemista szövetkezeteken keresztül dolgozók érzik meg.

– Tisztában vagyunk a világválság tényével, de véleményünk szerint a kormány lassan reagált. A szakszervezetek nem fogják megengedni, hogy a dolgozók elveszítsék a munkahelyüket és méltánytalanul bánjanak velük – nyilatkozta Mijatović.

Rasim Ljajić szociális és munkaügyi miniszter szerint a kormánynak reagálnia kell amiatt, hogy egyes cégek a világválságot kihasználva munkásokat eresztenek szélnek.

– Mozgósítani fogjuk a felügyelőségeinket és nagyon aktívan részt fogunk venni ennek a problémának a megoldásában – nyilatkozta a miniszter, majd rámutatott, hogy a világválság következményeit hazánk is megérzi, de a kormány emiatt nagyszámú intézkedést fog foganatosítani.

– Bizonyos lépéseket már megtettünk, ilyen az abszolút takarékosság és a közfogyasztás csökkentése – közölte Ljajić.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!