Gazdaság

2008.11.18. 09:41

Háziasszonyok vették meg az OTP hét százalékát?

Rengeteg új ügyfél jelent meg az elmúlt hetekben a brókercégeknél és fektette spórolt pénzét OTP-be. Ők jellemzően még sosem tőzsdéztek, de most megvehették az OTP akár hét százalékát is. A klasszikus tőzsdei mondás szerint egy hossz végét az jelzi, ha már a háziasszonyok is vásárolnak - írja a Napi Online. <br> <br>

Delmagyar.hu

Az elmúlt egy hónapban ugyan hosszról szó sem volt, mégis tömegével nyitottak számlát magyar magánszemélyek a brókercégeknél. Amint az ügy kényes voltára tekintettel név nélkül nyilatkozó brókerektől megtudtuk, az új játékosok 90-95 százalékban OTP-t vettek, szinte kizárólag kifizetve, vagyis tőkeáttétel nélkül. A jelet a média adta meg: miután egy hétig minden arról szólt, hogy a bankpapír milyen olcsó, megindult a roham, amely október vége felé érte el csúcspontját. A szempont az volt, hogy minél hamarabb részvényre válthassák megtakarításukat, így különösen az internetes kereskedési rendszerekre fizettek elő sokan - egyes információk szerint az egyik legnépszerűbb webes kereskedési rendszer 1500 új ügyfelet szerzett egy hónap alatt -, de a hagyományos brókercégek sem panaszkodhattak.

A jelenséget az egyik üzletkötő a 2600 forintról aláhulló Matáv esetéhez hasonlította, utoljára akkor volt ilyen "vegyünk, mert milyen olcsó" hangulat.

A Napi Gazdaság körkérdésének résztvevői egybehangzóan állítják, döntő többségében teljesen tapasztalatlan, tőzsdét még sosem látott emberekről van szó, vagyis nem azok tértek vissza a parkettre, akik mondjuk 1998-ban átnyargaltak az ingatlanszektorba.

Az új ügyfelekkel kapcsolatban némi aggodalom szűrődött ki a brókerek hangjából, bár megpróbálják a tapasztalatlan újdonsült kisbefektetőket legjobb tudomásuk szerint tájékoztatni a kockázatokról, az ilyen népi rohamok általában nem szoktak túl nyereségesek lenni. A probléma, hogy nem diverzifikálnak, mindenki csak OTP-t vett, amit annak tulajdonítanak, hogy a bank az elmúlt tíz évben nagyon hatékonyan kommunikálta, hogy jól vezetett, stabil cég, és most méltatlanul olcsóvá vált. Általában mindenki konkrét célárfolyammal fektet be ("hatezerig vagy tízezerig biztosan visszamegy") és úgy látja, élete nagy lehetősége ilyen áron OTP-t venni.

Hogy nem valami konyhapénzből lecsípett apróról van szó, mutatja, hogy az egyik bróker számítása szerint 15-20 millió OTP-részvényt vásároltak az elmúlt egy hónapban az új tulajdonosok. Ez az OTP részvényeinek 5-7 százaléka, vagyis az egyik legnagyobb részvényeladásnak felel meg a magyar tőzsde történetében - tette hozzá csak félig tréfálva. Arról megoszlik az üzletkötők véleménye, hogy az OTP árfolyamát segítheti-e az újfajta tulajdonosi kör megjelenése. A 2300 és 4400 forint közötti árakon (körülbelül 3500-as átlagáron) beszállók közül még az olcsón vásárlóknak sem jutott eszébe 3700-3900 forint körül realizálni a gyors hasznot, vagyis a spekulánsokhoz képest szokatlanul stabil kezekről van szó. Most, hogy az árfolyam visszaesett, "kétségeik már vannak, de a piac még nem rázta ki őket". Az egyik bróker szerint csak idő kérdése, hogy elveszítsék türelmüket, másikuk a jövő év első felére várja, hogy a kezdeti elszántság alább hagyjon. Szerintük egy esetleges emelkedést megakaszthat, vagy egy esést súlyosbíthat, amennyiben az újak elfáradnak. Az elmúlt hónapokban ugyanis nem nagyon volt hosszabb távú külföldi intézményi vásárló, a vételi oldalt csak a magyar magánszemélyek és az OTP sajátrészvény-vásárlásai adták.

Van viszont, aki úgy látja, rövid távon segítheti az OTP emelkedését az új befektetői kör megjelenése. Ők nem fogják az első 20-30 százalékos emelkedésnél leönteni, hosszú távra vették a papírokat, és még az is lehet, hogy mondjuk ötéves távlatban szép nyereséggel adnak túl rajtuk. Bár abban egyetértenek, hogy kisbefektetők tömegével nem szoktak jó döntést hozni, az is biztos, hogy mindegyik bróker annak drukkol, hogy nyerjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!