Gazdaság

2009.04.28. 21:48

Ecostat: javultak a konjunktúra-mutatók áprilisban

Ugyan március-áprilisban javultak a konjunktúra-mutatók, szintjük továbbra is alacsony - közölte az Ecostat.

A hazai gazdálkodó szervezetek az első négy hónapban összességében kedvezőtlennek ítélik a következő félévi lehetőségeiket. A kisebb-nagyobb mértékű bizalomerősödést a hazai és nemzetközi válságkezelési programok élénkítő hatásával magyarázzák a szakemberek.

60,8 százalék, az előző hónaphoz képest több mint hét százalékponttal magasabb volt a nagyvállalati konjunktúra-index 2009 áprilisában. Az Esostat TOP-100-as listáján szereplő vállalatok bizalmi indexe 2007 vége óta meredeken csökken, és csak némiképp mérséklődött az eredmény az elmúlt két hónapban. A kis- és középvállalatok esetében a konjunktúra-index 56,6 százalék volt, ami kicsit jobb a márciusi adatokhoz képest. Ezen vállalatok bizalmi trendje augusztus óta csökken, a mélypont pedig februárban volt.

Az Ecostat jelentéséből kiderül: a hazai nagyvállalatok visszajelzése szerint 56 százalékuk teljesítménye csökkent az elmúlt negyedévben, 36 százalékuké pedig nem változott. A TOP-100-as listán szereplők termelési előrejelzései kedvezőbbek voltak, a következő negyedévre viszont 44 százalékuk csökkenő, 36 százalékuk pedig változatlan teljesítménnyel kalkulál. A nagyvállalatok egyébként elsősorban költségeik csökkentésével kezelik a válságot, mindössze 23 százalékuk tervezi, hogy a tevékenységi kör bővítésével növeli a bevételeket. A készletek is igazodtak a mérséklődő kereslethez. A nagyvállalatok 40 százaléka gondolja úgy, hogy a jelenlegi foglalkoztatási szintet fenntartja, viszont 39 százalékuk leépítést tervez. Mindössze minden tizedik vállalat növeli kisebb mértékben a foglalkoztatottak létszámát. A külső és belső fizetőképes kereslet szűkülése miatt a hazai nagyvállalatok 41 százaléka számol azzal, hogy romlik a jövedelmezősége, míg 47 százalékuk stabilitásra, 12 százalékuk pedig javulásra számít.

Hátrányosan érinti viszont a gazdasági válság a magyarországi kis- és középvállalatokat. A legnagyobb probléma az, hogy a cégek kevés tőkével rendelkeznek és nincsenek plusz tartalékai a válság kezeléséhez. A szektorban mindössze 8 százalékuk számolt be növekedésről az elmúlt negyedévben, 29 százalékuk termelése pedig nem változott. Csökkenő teljesítményről 63 százalékuk adott számot. A következő három hónapra a cégek 47 százaléka számol további csökkenéssel és csak 18 százalék jelezte, hogy a teljesítmény növekedésére számít. A fejlődés legfőbb akadályának egyébként a gyenge hazai vásárlóerőt, a kiszámíthatatlan gazdasági környezetet és a túlzott mértékű elvonásokat tartják. A hazai versenyképesség tekintetében 65 százalék stabilitásra számít, míg külföldi tekintetben 71 százalék nem vár változást. A kis- és középvállalatok csaknem fele elégségesnek tartja a foglalkoztatottak létszámát, de 38 százalékuk kisebb, 7 százalékuk pedig nagyobb leépítést tervez.

A kiemelt ágazatok összevont konjunktúra-mutatójának értéke 32,2 százalék volt áprilisban. A bizalmi index mutatója 2008 októberében kezdett meredeken csökkenni, de ez az utóbbi hónapokban valamivel mérséklődött. A gazdasági teljesítmény csökkenése idén erőteljesebb lesz a vártnál, és ez valamennyi ágazatban jelentkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!