Gazdaság

2012.05.31. 07:53

Moszkvai fantompláza építkezését támogatták állami pénzből

Feljelentést tette a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az állami tulajdonú Eximbank ellen, amelynek korábbi vezetése egy moszkvai bevásárlóközpont fantomépítkezését támogatta.

MTI

Hűtlen kezelés, csalás és költségvetési csalás miatt tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) egy szövevényes ügyben, amelyben az állami tulajdonú Eximbank korábbi vezetése egy moszkvai bevásárlóközpont fantomépítkezését támogatta - írt a Magyar Nemzet csütörtökön.

A lap szerint a Kehi az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító, valamint a Harcon Zrt. és egy offshore cég szerződése kapcsán tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen. Az Eximbank úgy juttatott 124,2 millió eurós (mai árfolyamon 37 milliárd forintos) hitelt egy offshore cégnek és a Harcon Zrt.-nek, hogy azok egy kapavágást sem ejtettek az építkezésen, és egy fillér önrészt sem vállaltak.

A Harcon Zrt. azóta végelszámolás alatt áll, az offshore cég eltűnt, a kárt pedig végső soron a költségvetés állja, miután az ügyletre az állami tulajdonú Mehib vállalt biztosítást - írta a Magyar Nemzet, amely szerint az Eximbank kára 27 milliárd forintot tehet ki.

Címkék#csalás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!