Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

22 ezer vállalkozásra tett lakatot az adóhivatal

Huszonkétezer vállalkozásra tett lakatot április végéig az adóhivatal a számviteli beszámoló hiánya miatt - írja a Magyar Nemzet.
Szakértők szerint a hatóság két-három év alatt akár százezer társaságot is kirostálhat, főként az építőiparból és a kereskedelemből.

Tavaly óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vonja kérdőre azokat a vállalkozásokat, amelyek nem készítik el számviteli beszámolójukat, azaz nem adnak számot gazdálkodásuk eredményéről.

Az irat hiánya komoly következményekkel járhat, akár a mulasztó társaság törlését is maga után vonhatja. A kilátásba helyezett szankció ellenére mégis sok vállalkozás feledkezik meg a dokumentum elkészítéséről.

Az adóhivatal az állami adatbázisokat veti össze, így szerez tudomást arról, mely cégek nem küldték meg a beszámolót a határidő leteltéig. Eddig 125 ezer cég kapott hatósági felszólítást a mulasztás miatt, ez azt jelenti, hogy a társaságok közel harmada nem tartotta be a rendelkezéseket.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. qrumpli 2011. augusztus 17. 17:34
  „Tényleg megszűnik az adóhivatal is?
  Kaptam levelet "utolsó felszólítás"”
 • 22. keletaru 2011. június 26. 20:13
  „TomborBözse :-( Igen minket ellehet számoltattni , "A" drága jogalkotókat meg nem !! Itt kezdődik a probléma ,mert úgye jogállamban élünk . A vállalkozónak minden adó forinjával el kell számolni , míg az adónkból gazdálkodóktól még menet levelet sem lehet kérni . Tehát hiába fizetünk becsülettel , amíg a másik oldalon mást látunk . Ki hogy , játsza ki a jogot azt már ismerjük ,meg azt is akik erre lehetőséget adnak !!!! Én azt látom elérték céljukat, mi itt alúl egymásra mutogatunk , közben fejétől büzlik a hal . S még egymással foglalkozunk RÁJUK nem jutt IDŐ . ha jutna már "rég" össze fogtunk volna .....Üdv Kuci”
 • 21. TomborBözse 2011. június 01. 21:00
  „Ebben igazad van Pistabácsi, ez csepp a tengerben.

  De ez is a sok minden más része, hosszú....

  Amíg a fejekben nem lesz rend, hogyan lehet egy országot kivezetni a nyomorból, addig csak szócséplés az egész.
  Ahol legjobban bűzlik, onnan jönnek az intő szavak, az "okosságok", hányinger, ami ebben az országban van.”
 • 20. Besenyő_Pistabácsi 2011. június 01. 20:25
  „Köszönjük Bözse a helyreigazítást, hidd el minden évben megy a mérleg időben! Sok minden mással van itt a baj!”
 • 19. TomborBözse 2011. június 01. 20:24
  „Az igazsághoz még az is hozzátartozik, hogy javarészt olyan cégek lehetnek, akik jókedvükben csináltak egy céget, majd maguk után hagyva egy csomó adósságot - ez szállítói tartozás/más cégeknek tartoznak - és elfelejtettek elszámolni mid az adóhatóság, mind a munkavállalók, mind a partner cégek felé.
  Azóta persze új cégekben, újra és újra eljátszák ezt a kis műsort, addig amíg valakik a körmére nem néznek.
  Ezeket a cégeket nem sajnálom, ezeknek javarészt nincsenek alkalmazottai sem már, tehát nem igazán jogos a felháborodás.
  Akkor igen, ha véletlenül a vétlen vállalkozás kerül ilyen helyzetbe, azokat viszont rövid időn belül újból lehet indítani, még ha új cégként is, de ez nem kerül sok időbe.”
 • 18. TomborBözse 2011. június 01. 19:53
  „Bocsi Mindenkinek, de van köztetek vállalkozó?? Minden vállalkozó tudja (társaságok), hogy az előző évről, május 31.-ig tásasági adóbevallást a NAV felé és éves beszámolót/egyszerűsített éves beszámolót, "magyarul" mérleget beküldeni a KIM-nek (volt Igazságügyi Minisztérium). Ezer éve így van, kisebb változtatásokkal, mert régebben a Cégbíróságnak is meg kellett küldeni a mérleget.
  Ha egy vállalkozó annyira felelőtlen, esetleg olyan ócsó könyvelőt alkalmaz, aki nem készíti elő ezeket, akkor tényleg magára vessen!!! Törvény szabályozza ezeket a kötelezettséget, nem lehet csak úgy a vakvilágba vállalkozni, kötelezettségek is vannak. A vállalkozók 99%-a tudja.
  Sajnos legtöbb esetben a vállalkozó maga a hibás, mert nem adja le a könyvelőjének a bizonylatokat, summant, csal, le se sz@rja, hogy ő egy vállalkozást vezet, ahol alkalmazottak vannak. Éppen az alkalmazottak érdekében kellene komolyan venni a törvényben szabályzott dolgokat.
  Közzétételi kötelezettség ez, hogy bárki láthassa az a cég adatait, ha esetleg megrendelés/kapcsolat miatt kétségei lennének, hogy az üzletet egy "élő", működő céggel, nem pedig egy fantomcéggel köti, ahol esetleg a dolgozók be sincsenek jelentve.
  No ezek után meg lehet védeni a "tisztességes" vállalkozókat, tisztelet a kivételnek, akik esetleg önhibájukon kívül nem adták le, esetleg elfelejtették bejelenteni, hogy hová postázzák a felszólításokat.
  Ennyi a felháborodáshoz. Nem vagyok APEH-os. :-))”
 • 17. Besenyő_Pistabácsi 2011. június 01. 17:50
  „Nem sokáig lehet már mit lenyúzni a vállalkozó bajtárs, szaktárs, kartársakról! Készülj munkaügyi hivatal mi is jövünk falkába, hordába verődve!”
 • 16. csinompalkó 2011. június 01. 17:11
  „Csendesen kérdezném:
  Nem lennei kicsit hatékonyabb, ha előtte küdenének ki mondjuk egy figyelmeztető levelet, nem pedig utána?
  Nem lenne civilizáltabb, ha azzal igyekeznének motiválni, hogy ebben mondjuk felidéznék, hogy milyen jelentősége van egy ilyen beszámolónak, mivel jár a mulasztás, stb, stb?
  Mondjuk a nemzeti együttműködés jegyében?
  Vagy mégis inkább a bírság a biztosabb bevétel?

  11. Jozsoci
  "A hsz-ek szerint a szabályok be nem tartása, az adócsalás, a fekete foglalkoztatás, a számla nélküli munkavégzés a kivezető út. Az újszegedi villák épülnek..."

  Tévedsz. Épeszű, életszerű, legalább mondjuk 1 évig érvényes, arányos szabályozás kellene.
  A hatalmi szervezeteknek - és főleg az alkalmazottaiknak - meg vissza kéne fogni abból a visszataszító hozzáállásukból, hogy a multikhoz, meg a közpénzekre szakosodott tanácsadó "vállalkozásokhoz" lógó nyelvvel törleszkednek, a hazai kicsiket meg kapcarongyként kezelik. De legalább arányosítani.
  Nyilván nem tudják - mert sosem próbálták - milyen az, egyedül, saját tőkére, fantáziára, tehetségre alapozva elindítani egy vállalkozást.
  Hidd el, amikor valaki belevág, nem azért teszi, hogy majd jót adócsaljon, meg feketemunkásozzon, meg céget beborítson, ahogy a csinovnyikok képzelik.
  Az lebeg a szeme előtt, hogy sikeres lesz, eredményes, és ezáltal persze jól is fog keresni.
  És ez nem mindig sikerül. Lásd: http://kormanykronika.blog.hu/2011/02/27/nem_fizetett_sok_adot_a_matolcsy_ceg

  Annyit azért még egy lúzer, adócsaló is befizet, hogy fedezze mondjuk Kohári úr jó néhány órányi háborgásának a rezsiköltségét. (Bár mondjuk egy vizsgálóbizottság albizottsági vizsgáló-vizsgáló izéhez pár vízvezetékszerelő meg fodrász adóját össze kell dobni, hogy ne kapcsolják le a villanyt már a napirendi pontok felsorolása közben.)
  Az újszegedi villákon meg szaporodnak az "Eladó" táblák is.

  15. cyt
  ... messze bizony. Hasonlóképpen a közintézményektől is, nemde?”
 • 15. cyt 2011. június 01. 16:20
  „... hat bizony nagyon messzire van meg az a NYUGAT a magyar kis- es kozepvallalkozoktol....”
 • 14. antikos 2011. június 01. 15:42
  „:) A zavarosban halászók változatlanul itt vannak. Sajnos...
  Nekik felkészült profi embereik vannak!
  Nekünk meg fizetnivalónk, hogy egyesek A8-cal tudjanak szaladgálni és segélyből király módjára éljenek... Itt a baj.”
 • 13. jozko 2011. június 01. 13:14
  „Mekkora -valószínűleg későn felderített és behajthatatlan- be nem fizetett adók és járulékok tűntek így el.....”
 • 12. Stufff 2011. június 01. 12:25
  „Nem egészen! Miért kell mindenkinek megszivni aki érintett??
  Kötelessége egy cégnek a pénzügyi vezetőjének a beszámoló elkészitése. Ezért tartják, ezért kapja a fizetést.
  Őt kell szankcionálni van rá többféle lehetőség. Miért kell 20-30-50 dolgozónak is repülni egy vezető trehányságáért?”
 • 11. Jozsoci 2011. június 01. 11:57
  „A hsz-ek szerint a szabályok be nem tartása, az adócsalás, a fekete foglalkoztatás, a számla nélküli munkavégzés a kivezető út. Az újszegedi villák épülnek, a hajléktalanok száma pedig emelkedik a kilakoltatási moratórium megszüntetésével. Ide a vállalkozókra vonatkozó olyan megjegyzést kívántam írni, hogy helyette <önmoderálva>”
 • 10. hahaha62 2011. június 01. 10:48
  „. deszkás 2011.06.01. 09:44
  HAHAHA!62! Igazat adok még ha furi is!

  A végén még mi is konszolidálódni fogunk---csak vicceltem--az én nagyon zöld lelkem valóban nem hunnia határai között érzi jól magát-de ettől még lehetnek közös meglátásaink.Ezt az országot -kemény kézzel-valóban élhető országgá lehetne tenni---persze néhány szakmáját valóban ismerő és gyakorlatban megélt közgazdász kellene hozzá----ezt most nem érzem-persze előtte sem éreztem-AMIG CSAK ADÓZZÉSKUSOLJ-ÉS JOG ÉS KÖVETKEZMÉNY NÉLKÜLISÉG DISZKRIMINÁLJA NEGATIVAN A DOLGOZÓKAT AZ ÉLŐSKÖDŐKKEL SZEMBEN----ez az ország halálra van ítélve-szerintem !”
 • 9. gavallér 2011. június 01. 09:56
  „A beszámolók benyújtása egy pénz beszedési mód is az államnak ezt nem szabad
  elfelejteni.
  Minék kevesebb vállalkozás kell . Kevesebbet könnyebb ellenőrizni.”
 • 8. zoltanszabo 2011. június 01. 09:48
  „T. 3.
  Ez a fityesz-- NEm 1 millió munkahelyet teremt---ha nem 1 millió munkanélkülit !!!!
  Szégyen ami ebben az országban ma folyik !!!”
 • 7. deszkás 2011. június 01. 09:44
  „HAHAHA!62! Igazat adok még ha furi is!”
 • 6. Stufff 2011. június 01. 09:42
  „4. lehet, hogy igazad van. A regisztráltak száma nem fog változni, sőt javulni fog a statisztika.
  A valóságban azonban több százezer ember lesz munkanélkül!!!”
 • 5. hahaha62 2011. június 01. 09:36
  „. KamuNeni 2011.06.01. 08:35
  Ha-Ha-Ha. Hajra igy kell ezt csinalni. Minden kis hulyesegert bezarni a cegeket. Minden penzuket elvenni nehogy

  Látom megszólíttattam...csak viccelek....de most komolyan magyarhonban a politikai döntések mögött rációt keresni?????naívság!Fogalmuk sincs a munkáról ---egyiküknek sincs----építsenek fel ők is nulláról egy céget---usa...3 évig hagyják a céget fejlődni majd adózhat.....szét kell nézni a nyugati államok hasonló területein.Érdekes a különbség-mondjuk ott az apeh kimegy bárkihez-még ha cigo akkor is---lebontják a házat----ha nem jelentem be előre , hogy fizetési gondjaim vannak és csődbe megyek----levsupaszítják még a rokonság számláit is.....persze ott az adott szó számít---hunniában még az írott szerződés sem jelent semmit!balkáni módon %%%%%%%”
 • 4. geza 2011. június 01. 09:28
  „A munkanélküliek száma nem fog változni mivel lerövidítik a "segélyt" 3 hónapra.....
  Mocskok...”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakítják az Est Media részvényeit

Átalakítják június 28-án az Est Media Vagyonkezelő Nyrt. 100 forint névértékű "A" sorozatú… Tovább olvasom