Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

30 milliárd a Mol vesztesége a 3. negyedévben

Egy évvel korábban 67,6 milliárd forint nyereséggel zárt.
A Mol-csoport 30 milliárd forint nettó veszteséget szenvedett el 2013 harmadik negyedévében, szemben az egy évvel korábbi 67,6 milliárd forint nyereséggel - közölte a társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az év első kilenc hónapjában 16,7 milliárd forint volt a nettó eredmény, ami 88 százalékkal kisebb az előző év azonos időszakának 142 milliárd forintos nyereségénél. A társaság az első kilenc hónapban 4042,2 milliárd forint nettó bevételt ért el, ez 1 százalékkal kisebb a tavalyinál. A harmadik negyedév árbevétele 1428,9 milliárd forint volt, lényegében megegyezett a tavalyi harmadik negyedévivel. A speciális tételek nélküli nettó eredmény 43,1 milliárd forint volt a harmadik negyedévben, 45 százalékkal kevesebb a tavalyinál, meghaladja viszont az elemzői várakozásokat: a portfolio.hu által megkérdezett elemzők 34,2 milliárd forint tisztított nettó eredményt vártak a harmadik negyedévre. A kilenc havi tisztított eredmény 91,4 milliárd forintot ért el, ez 47 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A harmadik negyedévben a MOL-csoport tiszta, újrabeszerzési árakkal becsült kamat- és adófizetés, illetve amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 137,7 milliárd forint volt, amely 8 százalékkal kisebb az előző évi bázisnál. Az év kilenc hónapjában az újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA 393,9 milliárd forint volt, szintén 8 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, aki kiemelte, hogy a vállalat pozitív eredményeket ért el az év első kilenc hónapjában, figyelembe véve, hogy a külső környezet tekintetében több szempontból is kihívásokkal szembesült a cég. A kilenc havi adatok alapján a kutatás-kitermelés (upstream) üzletág eredményessége romlott tavalyhoz képest, aminek oka a jelentés szerint az előző évihez képest 8 százalékkal alacsonyabb realizált szénhidrogén árak, továbbá a 9 százalékkal csökkenő termelés (Szíria nélkül). Utóbbi nagyrészt az érett mezők természetes csökkenésének eredménye, de hozzájárult az oroszországi ZMB mező értékesítése is.

A feldolgozás-kereskedelem üzletág (downstream) tiszta, újrabeszerzési árakkal becsült eredménye 26 százalékkal javult az első kilenc hónapban, köszönhetően a magasabb finomítói termék értékesítésnek, a jobb finomítói kapacitás kihasználtságnak, a javuló petrolkémiai árrésnek, továbbá a társaság hatékonyságjavító intézkedéseinek. A csoport pénzügyi pozíciója tovább javult, 364 milliárd forint működési cash-flowt realizált 2013 első kilenc hónapjában, ez 2 százalékkal több mint egy évvel korábban, aminek eredményeként a nettó eladósodottsági mutató 20,7 százalékra csökkent. A pénzügyi műveletek nettó vesztesége 47 milliárd forint volt az első három negyedévben, amelyet elsősorban a nettó kamatráfordításokkal, valamint azzal magyaráz a jelentés, hogy az FGSZ Zrt. leírta a Nabucco projektben meglévő részesedését, utóbbi 5 milliárd forint mínuszt jelentett.

A beruházások és befektetések értéke az év első kilenc hónapjában 153 milliárd forint volt, többsége az upstream üzletágon belül valósult meg. A teljes összeg 67 százaléka kutatási és mezőfejlesztési munkálatokhoz kapcsolódott. A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záróára 14 470 forint volt, míg az elmúlt egy évben 14 215 és 19 055 forint között mozgott.

Olvasóink írták

 • 8. sajtkukac 2013. november 15. 15:24
  „Nem sugall nekem senki semmit, csupán amit érzékelek, és ahogy az több esetben is előfordult már, tapasztalok, azt írtam le. Így is felaprózták már a MOL-t mindenféle kft-re, társulásra, nagy business ez valakiknek......”
 • 7. vélemény 2013. november 15. 14:38
  „5. sajtkukac
  "A speciális tételek nélküli nettó eredmény 43,1 milliárd forint volt a harmadik negyedévben"
  Miközben valójában nyereséges a Mol, balos befolyásoltságú újságok azt próbálják meg sugallni hogy a kormány nem jól fektette be az állam pénzét?”
 • 6. papsajt 2013. november 15. 13:47
  „http://www.elelmiszer.hu/cikk/trukkosen_kuld_el_dolgozokat_a_tesco

  máshol se jobb”
 • 5. sajtkukac 2013. november 15. 13:30
  „Ugye nem baj, ha nem zokogok? Kicsivel kevesebb fizetést és egyéb juttatást kellene adni az ott dolgozóknak, mert egy munkahelyen sincs olyan habzsi-dőzsi, mint a MOL-nál......
  Ja, és egyébként, csak észbejutás..... le lehet, hogy elkezdték mesterségesen "tönkretenni", hogy pár hónap múlva fillérekért sógorkomajóbarát megvehesse?”
 • 4. vélemény 2013. november 15. 12:42
  „"A speciális tételek nélküli nettó eredmény 43,1 milliárd forint volt a harmadik negyedévben"
  Sok cég örülne ha ennek a töredékét érné el.
  - Eléggé megtévesztő a cím.
  A nyereséget hasonlítthatták volna a SHELL 8 évvel ezelőtti rekord eredményéhez is.”
 • 3. vélemény 2013. november 15. 12:26
  „A Mol minden eredmény soron megverte a konszenzust, derül ki a társaság gyorsjelentéséből
  http://stockportal.hu/index.php/jobb-lett-a-mol-gyorsjelentese-mint-amit-az-elemzok-vartak/
  - A MOL a mai napon nyilvánosságra hozta harmadik negyedéves beszámolóját. A kihívásokkal teli külső környezet ellenére, beleértve a romló finomítói marzsot, a MOL pozitív eredményeket ért el, miközben tovább erősítette pénzügyi helyzetét.
  Az Upstream üzletág a 3. negyedévben a magasabb realizált szénhidrogén árakból tudott profitálni a gyengébb második negyedévi eredményt követően. A Downstream üzletág az iparági trendeket jelentősen felülmúlva az elmúlt három év egyik legjobb eredményét érte el. Ez különösen jó eredménynek számít a tovább romló termék marzs környezet és a gyakorlatilag eltűnő Brent-Ural jegyzésár különbség fényében. A negatív hatásokat elsősorban a szezonális trendeket is meghaladó termékértékesítés növekedés ellensúlyozta, de a magasabb finomítói kapacitás-kihasználtságból eredő költségelőny és a javuló petrolkémiai marzs is támogatta eredményünket. A Gáz Midstream üzletág eredmény javulása nagyrészt szezonális hatásoknak tudható be, mely a horvát gázkereskedelmi üzletág mérséklődő veszteségeiben jelentkezett. 2013 harmadik negyedévében a MOL-csoport ,,tiszta" újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 138 Mrd forintot ért el, mely 20%-kal haladja meg az ezt megelőző negyedévi értéket. A MOL-csoport EBITDA-ja, speciális tételek nélkül, 158 Mrd forintot ért el, amely 66 százalékos javulásnak felel meg az előző negyedévhez képest.
  Olaszországi leányvállalatunk mantovai finomítójának átalakításához kapcsolódóan egyszeri, 123 Mrd forintos veszteség jelentkezett a finomítói működéshez kapcsolódó tárgyi eszközök leírása kapcsán. Ezen veszteség a riportált üzemi eredmény soron jelentkezett, negatívba fordítva negyedéves nettó eredményünket. Mindazonáltal tovább erősítve a Csoport pénzügyi pozícióját, 364 Mrd forint működési cash-flow-t realizáltunk 2013 első kilenc hónapjában, mely 2%-kal több mint egy évvel ezelőtt. Ennek eredményeként nettó eladósodottsági mutatónk tovább csökkent, 20,7%-ra.
  Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató elmondta: ,,A MOL pozitív eredményeket ért el az év első kilenc hónapjában, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a külső környezet tekintetében több szempontból is kihívásokkal szembesült cégünk. A Downstream üzletágban egy egyértelműen romló finomítói marzs környezetben voltunk képesek javítani eredményeinket 2012-höz képest, amire mindenképpen büszkék lehetünk. Mindez egyértelmű bizonyíték arra, hogy valóban képesek vagyunk hatékonyság javulás elérésére az Új Downstream Program keretében, de egyben rávilágít kulcsfontosságú eszközeink valódi értékteremtő képességére is.
  Az Upstream üzletágban újabb fontos mérföldkőhöz érkeztünk Irak kurdisztáni régiójában, azt követően, hogy az Akri-Bijeel blokkban található felfedezésünket kereskedelmi értékűnek minősítettük. Mindezen felül felgyorsítjuk tervezett munkaprogramunkat is, hogy a lehető leghamarabb a termelési fázisba léphessünk, amely a Shaikan blokkban kitermelt kőolajjal együtt elősegíti, hogy érett mezőink termeléscsökkenését ellensúlyozzuk.
  Ugyancsak fontosnak tartom kiemelni erős pénzügyi helyzetünket, amely lehetőséget biztosít számunkra esetleges inorganikus lépések megvalósítására. Korábbinál még aktívabb portfolió menedzsmentet kívánunk követni, különösen az Upstream üzletágban, hogy már rövid távon megteremthessük a növekedés lehetőségét."”
 • 2. vélemény 2013. november 15. 12:18
  „Szép gyorsjelentést hozott a Mol, a feldolgozás és a kereskedelmi tevékenység vártnál felüli számokat mutat.
  http://stockportal.hu/index.php/szep-gyorsjelentest-hozott-a-mol/”
 • 1. szandokán 2013. november 15. 09:49
  „Még igy is 30 milliárd pluszban vannak mi itt a baj.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs: a GEMMA Szociális Szolgáltató Központot és Fejlesztő Iskolát támogatjuk

10 éves a Presztízs díj: november 28-án exkluzív gálaműsorral készülünk a jubileumra az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. Tovább olvasom