Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

835 millió jutott a látványsportoknak

Csongrád megye - 335 millió forintot fordíthatnak többek között utánpótlás-nevelésre, létesítményfejlesztésre a megyei labdarúgó-egyesületek az Orbán-kormány tavaly bevezetett társasági adókedvezménye révén. Jól járnak a cégek az öt kiemelt látványsportág szponzorálásával.
Több mint 835 millió forint közvetett állami támogatás került a Csongrád megyei sportegyesületekhez a 2011/2012-es támogatási időszakban a cégeknek biztosított társasági adókedvezmény révén – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága.

Az Orbán-kormány tavaly új forrást nyitott a magyar sport finanszírozási rendszerében a látványcsapatsportágak (jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, vízilabda) támogatásával kapcsolatos társasági adókedvezménnyel. A szervezetek utánpótlás-neveléssel, képzéssel, versenyeztetéssel összefüggő feladatok ellátásához, biztonsági követelmények teljesülését szolgáló infrastruktúra-fejlesztésekhez, eszközvásárláshoz, felújításhoz, személyi jellegű kiadásokhoz kapnak segítséget. A támogatási konstrukció kiemelt célja, hogy bővítse a rendszeres sporttevékenységben résztvevők létszámát, elsősorban a gyermekeknél. Czene Attila sportpolitikáért felelős államtitkár tájékoztatása szerint a program eredményeként 2011 januárja és 2012 júniusa között 240 ezerről 300 ezerre nőtt a sportolói versenyengedélyek száma.

Csongrád megyében a jégkorong közel 40 millió forintot, a kézilabda több mint 170 milliót, a kosárlabda 120 milliót, a labdarúgás 335 milliót, a vízilabda csaknem 170 millió forintot kapott közvetett állami támogatásként.

Mintegy 20 millió forintot fordít büdzséjéből a sport támogatására idén a Ferroép Zrt., élve a társasági adókedvezménnyel. Nemesi Pál vezérigazgató tájékoztatott: a cég a Pick Szeged kézilabdacsapatának arany fokozatú támogatója, patronálja a szegedi jégkorongot és a mórahalmi labdarúgó-együttest is – utóbbi aranyérmet szerzett idén és az NB III-as bajnokságra készül. – Lokálpatriótaként azt tartjuk: illik tenni a közösségért. Úgy döntöttünk: a sporton keresztül igyekszünk támogatást nyújtani – fogalmazott.

– Fontos ez a kezdeményezés, segíti az utánpótlás-nevelést – vallja Bánáti Antal, a Tisza Volán SC jégkorongcsapatának technikai vezetője. – 37 millió forint jutott szakágunknak. Ebből fejlesztettük a szegedi jégpályát: 10 millió forintért üvegpalánkot csináltattunk, így már nemzetközi meccsek rendezésére is alkalmas lesz a létesítmény. Felszerelést vásároltunk, utazási költséget finanszíroztunk, mérkőzést rendeztünk belőle – sorolja. 150 szegedi gyermeket edz a szakosztály, amely 4 éves fejlesztési terv alapján dolgozik.

Bánáti Antal hozzátette: van még javítani való a rendszeren. Nehézséget okoz például, hogy a vállalkozások nagy része egészen decemberig bizonytalan abban, milyen üzleti eredményt tud felmutatni, ebből mennyit tud sportra fordítani – így sok potenciális szponzorral csak az év végén tudnak támogatást kötni. A pénzhez januárban juthatnak hozzá, így a júniustól júliusig tartó programban csupán fél évük marad a források felhasználására. Az is megnehezíti az egyesületek dolgát, hogy saját erőt is biztosítaniuk kell a támogatás mellé – eszközbeszerzésnél például 30 százalékot.

Olvasóink írták

 • 2. Antal50 2012. július 15. 16:43
  „Látvágy sportok, nemzeti eggyütmüködés, össz népi kezdeményezés, fülke forradalom,akció tervek, népi konzultáció, pávatánc, a nép akarat, a külföld irigyel, ilye jó még nem ment, meg az a sok ingyenélő nyugger aki 3-4 gyereket felnevelt 35-40 éves munkaviszonyban, és még sorolhatám az utolsó két év,vezetőink szépencsengő mondásait.
  Tisztelt uraim: A 4-gyerek és a sok ledolgozott munka hasznából él és gyarapszik még mindig,sok, sok telhetettlen.”
 • 1. Antal50 2012. július 15. 14:16
  „Röpködnek a millák az Orbán kormány jovoltából,kell a sport és nemesít,látszik a nagyvonalúság is. De vajon minden réteg gyermeke profitál ebből,vagy csak a csókosoké.
  Éhesen rossz cipőben, szakadt mezben,meg még millio gondal küszködve,nem hiszem, hogy,szívesen produkálja magát akármelyik proligyerek.
  És mi a garancia ,hogy ebből az ősszegből mennyi lessz lenyulva. Persze aki a kiskosáron belül van,annak nincs félnivaló.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buffett: az euró jelenlegi formájában halálra van ítélve

Az amerikai milliárdos szerint az euró fennmaradására csak akkor van esély, ha az azt használó 17… Tovább olvasom