Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

84 ezer a létminimumhoz

Olcsó zsömle, csirke far-hát, tejberizs: ez a létminimum alatt élők menüje. A szociológus állítja, 1 millióval élnek többen a létminimum alatt, mint 10 évvel ezelőtt; a KSH szerint harmadik éve csökken az életszínvonal.
Rácz László kocsitisztítóként a MÁV egyik alvállalkozójánál dolgozik. Éjszaki műszakkal közel 70, egyébként 62–65 ezer forintot visz haza. IKV-s szegedi lakásáért 27 ezer forint bérleti díjat, 19 ezer forint fűtésdíjat fizet. Ami marad, abból inkább csak léteznek, mintsem élnek.

– 12 forintos zsömle, farhát. Még szerencse, hogy időként segít László testvér, meg kapható néha 150 forintos kenyér. Így élünk – mesélte otthonuk konyhájában a fiával élő özvegy, középkorú férfi. Amikor a fizetésekről beszélünk, szomorú lesz. – Azért dolgozom, hogy a számlákat fizessem. Olykor pedig elcsúszunk a csekkek kifizetésével. A reggelin kívül csak a vacsora marad, ma éppen tejbegríz, többre most nem futja – magyarázta László.

László dolgozik, mégis messze jár a létminimumtól.
László dolgozik, mégis messze jár a létminimumtól.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban közzétett adatai szerint a létminimum összege 2011-ben egyedülállónak 83 ezer 941, kétgyermekes családnak 243 ezer 429, nyugdíjasnak 75 ezer 547 forint – 7 százalékkal több, mint 2010-ben. Hangsúlyozzák: a létminimum nem jelent minden esetben szegénységet. Feltételez egy olyan jövedelmet, amely lehetővé teszi az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is. Számításaikból kiderült: a létminimumon élők havonta 3,4 kiló húst, 7,7 liter tejet, 11,6 kiló zöldséget fogyasztanak, negyedével kevesebbet, mint az átlag. 23 ezer forintot költenek élelmiszerre, a felmérés szerint ugyanennyit rezsire, pénzük 8 százalékát közlekedésre, 5,9 százalékát pedig telefonálásra, 3,6 százalék marad művelődésre.

Ha az egy főre eső létminimum 84 ezer forint, a 93 ezres minimálbér nettójához még 23 ezer forint hiányzik, hogy elérjük a 84 ezret. Bruttó 130 ezer forintos fizetésből már „kijön" a létminimum – nagyjából ennyi egy friss diplomás közalkalmazott bére.

– A nagycsaládosoknak a legnagyobb probléma, hogy a számlafizetés vagy az élelmiszer-vásárlás között kell dönteniük. Ha az egyiket választják, a másikra már nem mindig jut – fogalmazott Taryné Péter Ágnes. A Fészek Nagycsaládosok Szegedi Egyesületének elnöke szerint tagjaik közül mindössze 5 százalék élhet a létminimum felett. – A rezsi, az élelmiszerár folyamatosan nő, a szociális támogatás pedig évek óta változatlan. A többség csak minimálbéres munkát kap, ennek tükrében semmi jóra nem számítunk – mondta az elnök asszony. – Stabil, jól fizető munkahely. Ez az, amire szükség lenne, akkor nem kellene létminimum alatt élők millióiról beszélnünk – magyarázta.

Ferge Zsuzsa szociológus nemrég megjelent írásában kifejti: 10 év alatt 1 millióval nőtt a létminimum alatt élők száma, a középosztálybeliek közül is egyre többen küzdenek elemi megélhetési gondokkal. Kiemeli, 1,2 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt – havi 32 ezer forintnál kevesebből. „Tények alapján állítom, hogy a mélyszegénység és a nyomor ma nagyobb Magyarországon, mint amit az ország forrásai indokolnának, a munkaerőpiac és az iskolarendszer torzulásai pedig a hozzánk hasonló fejlettségű és sorsú országoknál súlyosabbak" – írja Ferge Zsuzsa.

Olvasóink írták

79 hozzászólás
 • 79. Mike3 2012. június 09. 21:45
  „meg nem nevezett országban segédmunkából élő emberek átlagkeresete 7840 Ft óránként. 168 munkahetet számítva ez 1.3 millió Ft. ugyanezen ország virágzó nagyvárosának alvókerületében egy 3 szobás lakás bérlése 370e Ft. Az étel,ruházat nagyjából ugyanannyi, mint itthon. TB rendszer van, mindenkit ellátnak, mint itthon.
  Egy mérnöki átlagkereset 20e Ft óránként.

  Az utolsó kapcsolja le a villanyt, köszi :)”
 • 78. Queenmargareth 2012. június 09. 17:09
  „Látom azért érzékeli az emberek a tanya és a panel közti különbséget:)
  A kisg által leírtak alapján kevés ember tudna már úgy élni.
  És nem olcsóbb a tanya, csak tényleg akkor, ha semmi:áram! pl sincs benne.
  És abba gondoljanak még akkor is bele, hogy petróleumlámpát használni sem olcsóság.
  A lényeg, hogy A Budaber is, mint a legtöbb ilyen cég sz@rért-húgyért dolgoztatnak, mocskos körülmények közt.”
 • 77. Anmari51 2012. június 09. 16:07
  „Anmari51
  Nocsak a KSH véleménye alapján 84000 Ft/hó volna szükség a megélhetéshez szerintem ezek a megállapítások általánosságban lettek meghatározva. Ugyanis az egy személyes háztartásban még ha nincs is hiteltörlesztés a rezsi költség, a tömegközlekedés havi díjának megfizetése után a maradvány pénz már igen csekély. Netán csak azért éljünk, dolgozzunk, a hogy rezsit ki tudjuk pengetni és már minden oké? Ha egykeresős csonka család anyagi helyzetét vizsgáljuk tovább romlik a statisztika, s ha 2 keresős 2, vagy több gyermekes család helyzetét elemezzük még elkeserítőbb a helyzet. Ha meg albérletben él egy család, vagy lakáshitelt törelszt meg még hegyin hátán az egyéb célú kölcsöntartozás az a mai helyzetben maga a kíméletlen anyagi csőd! Valaki javasolta kommentjében nézzétek meg a boltban az árakat! Igen nézzük bizonyára mindannyian semmit nem lehet olcsón meg venni, még az akciós termékek is drágák. Sok helyen árúkapcsolással adnak némi engedményt és nem csak a multiknál szokás ez az kereskedelem. Nagyon drága minden alapvető élelmiszertől a zöldség-gyümölcsön át a háztartási vegyi árú, ruha, cipő stb. Ha egy családban két minimálbéres kereső van egy-két iskolás, bár már az óvodás gyermek is elég sokba kerül, netán nagycsaládosok, nem is szólva a munkanélküliekről, segélyből, közmunkából élőkről nagyon méltánytalan körülmények között tengődnek. Nem véletlenül halljuk egyre gyakrabban, mára Magyarországon elérte a létminimum közelébe, sőt alatta élők száma a 4 milliót! Döbbenet, igaz a gazdasági miniszterünk szerint tündérien mesés a gazdasági helyzet és a jövő évtől minket fog irigyelni a fél világ, nem csak európa! Ez igaz talán a 20% felsőközép osztályra és a milliárdos körre, de a 80% meg évről évre rosszabbul él, és új és még újabb adókkal sanyargatnak bennünket. Csányi úr most tett egy javaslatot arra, hogy az élelmiszerek ÁFA-t csökkentsék, mert ha nem lépik meg olyan mértékben csökken le a fogyasztás, hogy amiatt meg jelentősen csökkenni fog az adó bevétel. Csak remélni lehet a kiváló közgazdász bankvezér hangját meghallják a kormány tagjai és elfogadják javaslatát.”
 • 76. Fibo 2012. június 09. 14:36
  „http://www.economist.com/node/21556619”
 • 75. Fibo 2012. június 09. 14:33
  „http://edition.cnn.com/video/#/video/business/2012/06/07/marketplace-europe-matolcsy-hungary-economy.cnn?iref=allsearch

  http://szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=heti_tema_2012_05_14__cWxw”
 • 74. Én2 2012. június 09. 13:59
  „Lányeg az, hogy ők esznek-isznak jól élnek.”
 • 73. szatyi 2012. június 09. 11:38
  „"67. bambinaXX 2012.06.09. 07:54

  ha tanyára költözne és megtermelné az ennivalót, nemcsak farhát jutna. csak ehhez változni/változtatni kellene.."

  A tanyára költözés és ott élés nem olyan egyszerű, mint ahogy egyes városiak elképzelik.
  A tanyasi élet egész embert kíván + átalakított életvitelt, és tudomásul kell venni, hogy ott is van -nem kevés- pénzbe kerülő kiadás!”
 • 72. macs 2012. június 09. 09:43
  „58. lingua,
  "c*gányokra gondolok itt)..."
  OK! vegyük el! Aztán mi legyen a következő lépés, ha kiderül, hogy ez a pénz nem elég, ki lesz a következő, akitől el akarsz venni?
  67. bambinaXX,
  gondolkodj kérlek egy ici-picit. Veszel egy tanyát, OK, de szerinted mi lenne a következő lépés? Villany általában van, ha van, de pl. iható vízről, szennyvízkezelésről gondosodnod kell. Aztán az se mindegy, hogy hány km-re van a legközelebbi lakott település, bolt, orvos, iskola. Szívesen bevállalod, hogy a gyereked naponta, ha esik, ha fúj, ha minusz, ha plusz, több kilométert gyalogoljon vagy biciklizzen az iskoláig? Esetleg kocsival behordod, de az se mindegy milyen a földút. Homokon még elboldogulsz, de feketeföldön, ha esik, beragadsz a sárba.
  Aztán, ahhoz, hogy termelni tudj, némi föld is kell, az állatoknak takarmány, legelő. Már indulásnál komoly tőke kell, mert gondold végig, vetőmag, trágya, gépek, az állatállományról nem beszélve.
  Mondjuk minden bejön, megtermeled az étel egy egy részét, de miből lesz a többi, a ruha. cipő, mosószerek, rezsiköltség? Vagy van munkahelyed a tanya mellett, vagy olyan mennyiségben termelsz, hogy el tudsz adni, amiből lesz pénzed.
  Szóval, igaza van Kisgének, nem olyan egyszerű a dolog. :-)”
 • 71. lukrecia 2012. június 09. 09:40
  „rosengarten; shortban vagy??”
 • 70. Kisg 2012. június 09. 08:50
  „Bambina, a tanya pár ember mániája... Egy normális tanyát nem kapni egy panel áráért. Menjen ki putriba, ahol se víz, se villany, se gáz, se csatorna? Marha jó lenne a gyerekeknek. Tudod, mi laktunk ilyenben, igaz, az városban volt, minden percét gyűlöltem. Állandóan nyakig sáros voltam, mire beértem a suliba, a ruhám a dohszagtól bűzlött, az egerek éjszaka rám potyogtak a falba vájt lyukakból, állandóan hallottam a kaparászásukat, éjszakákat nem aludtam a félelemtől. Télen, nyáron az udvari budira kellett kijárni, ami azért mínusz akárhány fokban nagydolognál nem egy leányálom, meg is alapozta a felnőttkoromat az állandó felfázás. A másik meg, akik a tanyát ajánlgatják állandóan, fogalmuk sincs, milyen munkás egy tanyát lakhatóan tartani. Gyenge fizikummal, esetleg munka mellett nem lehet. A tanya csak annak romantika, akinek van pénze összkomfortosra, meg arra, hogy segítséget fogadjon, ha tetőt kell csinálni, emésztőgödröt takarítani stb.”
 • 69. rózsakert 2012. június 09. 08:17
  „58.lingua 2012.06.08. 20:08

  c*gányokra gondolok itt)...

  IGAZAD VAN.DE:nagyon sok fehér is élősködésre van berendezkedve-amit ott megspórolnál--NAGYON HELYESEN--AZT LEHETNE VALÓSI CSENDŐRSÉGRE-MEG KOMMANDÓSOKRA KÖLTENI........mert a nekünk az jár mentalitásuk miatt a börötnbe csak hatajárnak-teljes kvártély-koszt-és melózni ott sem kell-pedig egy új kőbánya de tudná nevelni őket!

  és nem érne rá 6-7 selejt hordaként reggel 6-kor már pesten rabolni!--még jó , hogy a kaamera felvette élősködőék pofázmányát.-----egyébként ez is el lett volna tusolva!”
 • 68. Lámpion 2012. június 09. 07:59
  „A minimálbér, hogy lehet kevesebb a létminimumnál???”
 • 67. bambinaXX 2012. június 09. 07:54
  „ha tanyára költözne és megtermelné az ennivalót, nemcsak farhát jutna. csak ehhez változni/változtatni kellene..

  41. egyetértek. ugyanakkor 1000milliárdnyi ÁFA-csalást (benemfizetett, de visszaigényelt, gabonás) NEM vizsgálhat a NAV, mert biz. "érdekek" ezt kívánták.. Ezt a kérdést érdemes volna feszegetni: kinek az érdeke, hol az elcsalt összeg?? (csak érdekesség: MO adósságállománya kb. 21000 milliárd)
  szval van itt pénz - csak szűk körben "elosztva"”
 • 66. Admin07 2012. június 09. 07:39
  „Mindannyiunkat töltsön el örömmel az a tudat, hogy a politikusaink nem küzdenek napi megélhetési gondokkal! Továbbá az, hogy aki svindler és adócsaló, az jót röhög magában, mikor is e cikket olvassa....”
 • 65. Linka11 2012. június 09. 07:26
  „Sajnos sokkal többet hallunk arról,hogy milyen nehéz a vállalkozóknak /ami egyébként igaz is/de azért egy vállalkozó általában
  nem a létminimumon él, mint tudjuk.Állami szinten megy a hivatkozás,hogy nem lehet elengedni a béreket mert akkor
  infláció és sok egyéb baj lesz.-Szerény véleményem szerint annál nagyobb baj nem lehet mint hogy az emberek 80 %
  komoly megélhetési gondokkal küzd ! Mint tudjuk belső fogyasztás nélkül nincs gazdasági fellendülés.Amíg legfelsőbb szinten azon folyik a vita ,hogy nekik a 760 ezer forintos fizetés is karcsú a nyugatiakhoz képest ,míg a mi szintünkön 80-90 ezres meg legyen elég, addig itt csak a rabszolga vásár szintjén vagyunk.Ha egy ország bajban van akkor ne csak nekem keljen" meghúzni a nadrágszíjam"hanem a" példamutató "vezetőimnek is !”
 • 64. Lackó50 2012. június 09. 00:26
  „Erre már lehet gyereket tervezni. Ha így haladunk, akkor bármilyen "BébyBumm" program csak kudarccal végződhet. Egyébként Matolcsi úr tündérmeséje se semmi. Talán ezt az oldalt kellene elolvasni és a végén lévő kisfilmet megnézni:

  http://komlomedia.wordpress.com/2012/05/14/uj-vilagrend-alom-vagy-valosag/

  Egy Mercédesz gyárra még nem lehet egy gazdaságot alapozni. Ha csicsás közterek helyett új cukorgyárak, vagy más TERMELŐ üzemek épülnek, talán akkor fel lehet venni a kesztyűt az IMF ellen. Addig se gyerekre, se fellendülésre esély sincs.”
 • 63. lukrecia 2012. június 08. 23:49
  „41 Ma nalad a pont. leirtad a tomor lenyeget. Mire megy a sok penz??? Talan adossagtorlesztesre is.
  Ami biztos meg nagyon sok kozszolga javadalmazasara, premiumara. Korszerutlen intezmenyek mukodesi koltsegere, kozbeszerzesekre , indokolatlan kiadasokra.”
 • 62. domokosferenc 2012. június 08. 22:48
  „HAT EZ NAGYON SZOMORU HOGY IGY KELL ELNI EMBEREKNEK EBBEN AZ ORSZAGBAN!!DE A PARLAMENTBEN NEM ZSOMLET ESZNEK A KEPVISELOK, UGY NEZZ KI NEMELYIK MINT A DISZNO OLYAN KOVEREK!! EZ NEM BORZASZTO , HANEM EZ SZORNYU!! AZ OSSZES KEPVISELONEK UGYAN EZT A FIZETEST ADNAM HOGY OK ELJENEK MEG BELOLE, ES EN MEGELEK AZ O FIZETESUKBOL!!”
 • 61. abinya 2012. június 08. 22:09
  „Milyen 84 ezerről beszélnek????Ebben a szenny gödörben még 200 000 sem lenne elég!!!!”
 • 60. mihaly-1 2012. június 08. 21:38
  „Korrupció végett nincs a munkának értéke, embertelen a munkavállállók kiszolgáltatóósága!
  Ügyvédbárokról is lehetne írni az orvosbárokkal karöltve működnek?”
79 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősődött a forint: 293 körül az euró

Az euróval együtt jelentősen erősödött a forint a bankközi devizapiacon: az eurót délután fél… Tovább olvasom