Gazdaság

2010.11.28. 19:04

A Jobbik nettó 100 ezerrel növelné az orvosok bérét

Belföld – A jobb oldali ellenzéki párt 120 milliárdos lyukat ütne a költségvetésbe.

Delmagyar.hu

A szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint, a jobbikos [namelink name="Pősze Lajos"] előterjesztésében ez áll: „az egészségügyben dolgozók a társadalom többségének megítélése szerint végzettségükhöz és munkájuk felelősségéhez képest különösen méltánytalanul alacsony bérezésben részesülnek, ennek eredményeképpen felgyorsult mind a pályakezdő, mind a szakképesítéssel rendelkező orvosok, egészségügyi szakdolgozók elvándorlása, megindult az állami egészségügy magánszférába történő kiszerveződése, és megállíthatatlanul folytatódik az egészségügy humánereje utánpótlásának ellehetetlenülése."

A képviselő javaslata szerint „az orvosi alapjövedelem 2011. január 1-jétől kezdődően nettó 100 000 Ft /hó, más egészségügyi dolgozók esetében nettó 45 000 Ft/hó összeggel növekedjen
átlagosan.
". A költségvetést alaposan megterhelő javaslat háttérelemzéseként a képviselő szerint „A szakmai műhelyekben folyamatosan készülő különböző reform és életpálya modellek ellenére, a fenti problémák kezelését azonnal el kell indítani, mivel nem létezhet olyan modell vagy reform elképzelés, amely eltekinthetne az egészségügyben dolgozók jövedelemviszonyainak rendezésétől.
A jelen javaslat egy majdan törvényben garantálandó bérrendezés első lépcsőjének tekintendő. A javaslat megvalósítása – a számítások szerint – kb. 120 mrd Ft nettó kiadást jelent éves szinten. Ebben az összegben már figyelembe lettek véve a munkáltatók megnövekedett járulékai, a kiáramló bértömeg utáni adó, az alapokba történ ő befizetések, és a fogyasztáshoz kapcsolódó ÁFA bevételek is. A 2011. évi költségvetés – a benne lévő tartalékok okán – kivételes, vissza nem térő
lehetőséget teremt a javaslat megvalósításához.
".


A november 26-án benyújtott javaslat sorsát kíváncsian figyeljük, részleteiről a későbbiekben beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!