Hallgassa élőben!

A magyar fogyasztókat a hitelek aggasztják a leginkább

A magyar fogyasztók közül a legtöbben a hitelek miatt aggódnak, többen, mint az emelkedő élelmiszerárak, vagy a munkahelyek biztonsága miatt - derül ki a Nielsen piackutató vállalat nemzetközi felméréséből.

A hitel tavaly még csak az ötödik helyen állt a magyar fogyasztóknál a legtöbb gondot okozó tényezők listáján, s az idén ugrott az első helyre. A második helyen az élelmiszerárak növekedése és a munkahelyek biztonsága áll, egyaránt 13 százalékos említéssel. Szorosan utánuk a gazdasági helyzet következik, amely a magyar fogyasztók 12 százalékát nyugtalanítja, ugyanannyi, mint az energiaszámlák egyre nagyobb összege – közölte a piackutató vállalat.

Azok aránya, akiknek az élelmiszerárak emelkedése jelenti a legnagyobb gondot a következő hat hónap során, több mint négyszeresére nőtt Magyarországon. A Nielsen tavalyi első negyedévi felmérésekor az élelmiszerek drágulása 3 százalékos említéssel még a kilencedik helyen állt, onnan került 13 százalékkal – ez megfelel a globális átlagnak – a második helyre.

A munkahelyek biztonsága négy éven keresztül az első helyen állt a fő gondok között, így tavaly is (16 százalék), a gyerekek neveltetése és biztonsága, valamint a növekvő energiaszámlák (14-14) előtt.

Globálisan az élelmiszer drágulása miatt aggódók átlagos aránya a tavalyi 5-ről 13 százalékra nőtt, ezzel megelőzi a korábban élen álló gazdasági helyzetet, amelyet legutóbb a válaszadók 11 százaléka említett. Utána következik a munka és magánélet egyensúlya 9, a növekvő üzemanyagár, az egészség, továbbá a munkahelyek biztonsága 8-8 százalékkal.

Figyelemre méltó, hogy a hiteleket Európában csak Magyarországon nevezték legnagyobb arányban fő problémájuknak a megkérdezett fogyasztók. Magyarországhoz hasonlóan 16 százalék a mutató Romániában és Írországban is, de az előbbiben a munkahelyek biztonságát a válaszadók 23, míg az utóbbiban a gazdasági helyzetet 22 százalék nevezte meg.

Néhány európai országban kimagaslóan sok fogyasztó aggódik a növekvő élelmiszerárak miatt: Lengyelországban 21 százalék, Ukrajnában 16, Észtországban és Litvániában pedig 15 százalék.

Görögországban nagyon magas a munkahelyek biztonsága, illetve a gazdasági helyzet miatt aggódók aránya, 28, illetve 23 százalék. A franciáknál 20 százalék a háztartási energia árának emelkedésétől tart nagyon.

Az üzemanyag drágulása Európában leginkább a briteket és a litvánokat (11 százalék) valamint a németeket (10 százalék) nyugtalanítja.

Ausztriában a legtöbb válaszadónak egészsége okozza a fő gondot (11 százalék).

A Nielsen online fogyasztói felmérésében 2011 első negyedévében 55 országban, több mint 28 ezer internet-használót kérdeztek meg.

Már készülnek a vendéglátóhelyek a teraszok nyitására
A munkaerőt viszonylag gyorsan mozgósítani tudják az egységek, a zökkenőmentes indulást folyamatosan készítik elő a teraszokat üzemeltetők.
Orbán Viktor gratulált a Real Madrid elnökének újjáválasztásához
A miniszterelnök, a Puskás Akadémia alapítója gratulált Florentino Péreznek, a Real Madrid elnökének újjáválasztásához.
Hétfőtől sűrített ütemes menetrend lép életbe SZKT-nál
A folyamatosan növekvő utasforgalom kiszolgálásának érdekében április 19-től minden vonalon sűrített ütemes menetrend lép életbe.
Ma 12 éve bukott meg Gyurcsány Ferenc kormánya (videó)
Most sokkal nagyobb tapsot kapna, ha távozna a közéletből – írta Kocsis Máté.
Enyhén erjedt görög gyümölcskonzervre figyelmeztet a Nébih
A terméket az Engelan-Hellas Kft. forgalmazza, és a Tesco, a Spar, valamint az Auchan árusította.
Olaszországban több régióban elfogyott a vakcinatartalék
A sajtó szerint a vakcinák miatti bizonytalanság és az oltóanyag hiánya „megbénította” az eddig is lassú oltási programot.