Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A bankkártya fontos, de a hitel nem kell a fiataloknak

A 19-29 éves fiatalok túlnyomó többsége igénybe veszi a banki szolgáltatásokat, elsősorban a folyószámlát és a bankkártyát. A hitelfelvételt azonban több mint 40 százalékuk elutasítja, derül ki a K&H pályakezdők jóléti index 2013. első negyedévi kutatásából.
A fiatalok és a bankok

A fiatalok túlnyomó többségének – 89 százalékuknak – van bankja, a 26-29 évesek közel negyede (23,6 százalék) pedig több bankkal is kapcsolatban áll. Az idősebb, 26-29 éves korosztály körében nem egész 6 százaléknyian vannak azok, akik nem használnak semmilyen bankot. A munkanélküliek körében – akik a vizsgált korosztály 26 százalékát teszik ki – viszont kiugróan magas, 32 százalék azok aránya, akiknek nincs bankjuk. Még az aktív keresők között is van 5,7 százalék, akik nem bankon keresztül intézik pénzügyeiket.

A kutatás a fiatalokat a használt banki termékről is kérdezte. Bankkártyája 85 százalékuknak van, ezzel szemben folyószámláról csak 74 százalék tesz említést, ami a pénzügyi ismeretek hiányát is jelezheti a megkérdezettek egy szűk körénél, akik nincsenek tisztában a bankkártya és folyószámla kapcsolatával. A diákok 91 százalékának van bankkártyája, folyószámláról viszont csak 64 százalékuk számol be. A használt banki termékek számában emelkedő tendencia figyelhető meg a kor előrehaladtával.

Elutasított hitelek

A hitelek elutasítottsága magas, a 19-29 évesek 43 százaléka értett egyet teljesen vagy nagyobbrészt azzal, hogy soha, semmilyen körülmények között nem venne fel hitelt.

„40 százalék feletti a hitelellenesek aránya még az aktív keresők és a 26-29 évesek körében is. Ez az a korosztály, amelyik az önálló élet megteremtése, lakásvásárlás előtt áll, amit többségük hitelfelvétel nélkül nem tud megoldani. A hitelfelvételben azonban inkább a nehézségeket, semmint a lehetőséget látják. A hitelekkel szembeni ellenérzés magyarázatai lehetnek a korosztályra jellemző magas munkanélküliségi mutató és a szülők utóbbi években megélt hiteltörlesztési nehézségei" – mondta el dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Akinek van hitele, azoknak az esetek 88 százalékában gondot jelent a törlesztés, 61 százalékban ráadásul komoly megterhelést. Ők lakáshitelt (6 százalék), autóhitelt (3 százalék) vagy egyéb hitelt (12 százalék) vettek fel, az utóbbi elsősorban fogyasztási hitelt jelenthet. Diákhitellel 28 százalékuk rendelkezik és csak további 3 százalék tervezi, hogy ebből finanszírozza a tanulásának költségeit.

Olvasóink írták

 • 5. nagypappa 2013. június 14. 04:28
  „Aki egy kígyó megmart az a siklótól is fél.
  Ezt megjósoltam már régebben.
  Hitelüket vesztették a bankok a pénzéhségükkel.”
 • 4. kumisz 2013. május 30. 14:15
  „Csak a biztos munkahely legyen meg hozzá!

  Na itt a gond!”
 • 3. joy 2013. május 30. 08:19
  „Bár sokan elvetik a lakás hitelt, de szükség esetén jobb vállalni, mint életen át albérletre fizetni semmiért!
  Csak a biztos munkahely legyen meg hozzá!”
 • 2. igazságkereső 2013. május 27. 22:44
  „Nem is csoda, hiszen magyarországi bank rendesen megvezette bankhiteles ügyfeleit, teljesen tönkretéve hosszú évekre.Mindezek ellenére sem akarják elismerni trükkjeiket, melyeket már minden banki ügyfék, de még azok is ismernek kiket még nm tudott megvezetni, tönkretenni!!”
 • 1. kumisz 2013. május 27. 13:30
  „100% - nak kéne elutasítani a hitelnek nevezett uzsorát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezermilliárd forint: egyre többen tartoznak az államnak

Március végén megközelítőleg kétezermilliárd forintnyi köztartozást tartott számon az adóhivatal. Tovább olvasom