Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

A cégek nem szeretik a kisadózók számláit

Csongrád megye - Katát, a tételes adót bármikor lehet választani, nem muszáj év elején. A főállású vállalkozó havi 50 ezer forint befizetésével mindent „letud", ami az adóhatóságot érdekelheti. Mostanra megvolt a puding próbája is: kiderült, vannak azért problémák.
– Márciustól egyéni vállalkozó lettem – mondta Györgyi, aki a Mars téren asztalról zöldséget árul. – Eddig őstermelő voltam, de nem tudtam megélni belőle. Tartottam magam ahhoz, ami az előírás, hogy csak azt tettem ki az asztalra, amit termeltem – főleg krumplit. 600 ezer forintos bevételig ugyan nem fizettem adót, viszont nem tudtam kitermelni a napi 2100 forintos helypénzt. Ahhoz, hogy olyan árut is eladjak, amit mástól veszek meg, ki kellett váltanom a vállalkozói igazolványt. Jól jött a kata: havi 50 ezer forintot befizetek a NAV-nak, és kész.

Amikor a katát, a tételes adót tavaly meghirdették, azoknak ajánlották, akiknek alig van költségük: ilyenek az újságírók, a nyelvtanárok, a zenészek, a más szabad szellemi foglalkozásúak, vagy azok, akik egészségügyi szolgáltatást végeznek, például házi gondozók. – Havi 200 ezer forintról adok számlát egy cégnek, kiadványokat szerkesztek – mondta Zoltán, azt indokolva, miért lett katás. – Az éves árbevételem 2,4 millió forint, ebből 600 ezer forint a tételes adóm, iparűzési adóra pedig 38 ezer 400 forintot kell félretennem. Így havonta 53 ezer 200 forint a levonandó összeg alaphangon, míg evásként körülbelül 140 ezer lenne a befizetnivalóm. Evával 114 ezer forint maradna – az áfás bevételből, a 254 ezerből vonjuk le a 140 ezres befizetést –, katánál 147 ezer tisztán az enyém. A legjobban az a vállalkozás jár, amelyik megközelíti a 6 millió forintos bevételi határt: hiába nő ugyanis az árbevétel, marad a havi 50 ezres kötelezettség.

Alig több mint tíz százalék

Az országban a NAV szerint mintegy 60 ezren katáznak, az egyéni vállalkozások 15 százaléka döntött így. A társas vállalkozásokat azért nem említjük, mert jellemzően nem nekik való a kisadózás. Csongrád megyére vonatkozóan friss adataokat kaptunk az adóhatóság regionális főigazgatóságától. Eszerint május 1-jéig a működő 17 ezer 613 egyéni vállalkozós közül mindössze 2347 választotta a katát, az új adónem előtt már létezők 11,6 százaléka. A szám kevésnek tűnik: igaz, csak azoknak ajánlott, akiknek nincs vagy alig van elszámolható költsége.  

Akkor mi a probléma? Az egészségügyben 3 szolgáltatónak számlázó Ágnes mesélte el, hogy éves árbevétele 3 millió forint fölött van, cégenként bruttó 1–1,2 millió forintos számlát állít ki egész évben. A kifizetők még tavaly decemberben arra kérték, eszébe ne jusson katázni, mert nem fogadják be a számláját. – A szabály szerint, ha én ugyanannak a megrendelőnek 12 hónap alatt 1 millió forintot meghaladó összegben adok számlát, akkor mindkettőnknek adatot kell szolgáltatnia a NAV-nak. A cégek attól félnek, hogy majd gyakran ellenőrzik őket – ez kinek hiányzik? Nekem pedig bizonyítanom kellene, hogy nincs színlelt munkaviszonyom. Sajnos minden maradt a régiben, evásként adózok, jóval többet, mintha katás lennék. Kiszolgáltatott helyzetbe kerültem, hiába kötöm az ebet a karóhoz, ha a megrendelő csak áfás számlát hajlandó befogadni.

A főállás melletti egyéni vállalkozók közül azok vannak bajban, akik nem tudják megbecsülni a várható jövedelmüket. Pedig havi 25 ezerrel „letudhatnának" mindent. – A tavalyi jövedelmem alapján azt tanácsolta a könyvelőm, legyek katás – mesélte Erika, aki hétvégeken idegenvezető Budapesten, és áfás számlát ad. – Kicsivel több maradt volna a katával, mint az evával. Végül nem váltottam, és jól tettem, a megbízásaim ugyanis elfogytak: ebben az évben még nem állítottam ki számlát.

Kata dióhéjban
A vállalkozások évi 6 millió forint árbevételig bejelentett főállású kisadózónál havi 50 ezer, főállásúnak nem minősülők esetén havi 25 ezer forint tételes adót fizetnek január 1. óta. A tételes adó fedezi az szja-t, az osztalékadót, az átalányadót, a társasági adót, a járulékokat, az egészségügyi hozzájárulást, a szociális hozzájárulási adót, az egészségügyi és a szakképzési hozzájárulást. Ha valaki túllépi a határt, a 6 millió feletti összeg 40 százalékát kell adóként befizetnie. A bevétel áfa nélkül értendő, hiszen a kisadózói kör alanyi adómentes.

Olvasóink írták

  • 2. csonakos63 2013. május 12. 14:58
    „Egy ismerősöm is a Katát választotta január 1-től. Ő biztonsági őrként tevékenykedett, ahol nincs sok költség ráfordítás.
    De ahogy megtudták a megbízói azt mondták neki, hogy vagy visszalép a KATÁBÓL, vagy eltekintenek a munkájától.”
  • 1. SandWitch 2013. május 12. 10:47
    „Valóban nem örülnek a cégek a katás, pénzforgalmi áfás számláknak, mivel ismételten növelte az adminisztrációt az összes vállalkozásnál. Ugyanis jelenleg minden egyes számlát át kell vizsgálni, hogy katás vagy pénzforgalmi áfás bocsátotta-e ki, mert vagy adatot kell szolgáltatni ezekről év végén, vagy az ÁFA időszakot befolyásolja. Talán mostmár jobb lenne, ha nem csökkentenék tovább az adminisztrációs terheket, mert eddig minden intézkedésnek az lett a vége, hogy kis rétegeknél csökkent, a teljes vállalkozói szférában emelkedett. A KATA-s adózás egyébként nagyon jó, pont azokon segít, akiknek alacsony az árbevételük, kevés a költségük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deloitte: vegyes tapasztalatok a Munka törvénykönyve alkalmazása kapcsán

Bizonytalanságot okoz a fizetett szabadságok szabályozása, de a jognyilatkozatok utólagos jóváhagyásának lehetőségét kedvezően fogadták a munkaadók. Tovább olvasom