Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A forint a 265-ös eurójegyzésnél stagnált

Forgalom híján a 265-ös eurójegyzésnél stagnált a forint pénteken: az eurót délután negyed ötkor 265,08 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 264,72 forint után.
A dollárt 196,67 forinton jegyezték 1,3488 dolláros eurójegyzés mellett. Csütörtök délután a dollárt 195,56 forinton, az eurót 1,3542 dolláron jegyezték.

A svájci frank jegyzése 184,99 forint az előző délutáni 186,94 forint után, 100 japán jen 207,83 forint volt a csütörtök délutáni 208,26 forint után.

A nagypénteki bankszünnap miatt kiürült bankközi piacon csak az automatikus jegyzések forogtak, forgalom szinte nem volt, a forint árfolyama nap közben a 265,00-ös eurójegyzés közvetlen közelében ingadozott, 264,95 és 265,30 között.

A forint az elmúlt hét végén, péntek délután, a térségbeli devizákat általában is érintő, korábbi nyereségek lefölözésére irányuló korrekciós gyengülés során lépte át - gyengülő irányban - a 265 forintos eurójegyzést, miután két héten keresztül a 260-265 forintos eurójegyzési tartományban mozgott.

A forint tavaly augusztus óta a 265-275 forintos eurójegyzési tartományban mozgott.

Az MNB piaci várakozásoknak teljes mértékben megfelelő hétfői kamatvágását a forint stabil, 265,50-265,70 körüli euróárfolyamon fogadta, és a hét nagy részében a 265,00-266,50 forintos eurójegyzés tartományban mozgott.

A forint is és a térségbeli devizák is mérsékelten erősödő tendenciát követtek a hét folyamán, dacolva a görög adósságrendezéssel kapcsolatos piaci hangulatváltásokkal.

A hét első két napján a bizakodó hangulatot az 5 milliárd eurós görög kötvény rendezett, elfogadható hozamot eredményező piaci fogadtatása erősítette, majd kedd délután már egy újabb görög kötvény iránt tanúsított alacsony érdeklődés és a hozamprémium növekedése rontotta vissza. Hűtötte a hangulatot az IMF és néhány európai jegybank egyes európai országok gazdasági növekedési ütemére kiadott előrejelzésének lefelé módosítása is.

A forint befektetői megítélését viszont már nagyban javította az Euromoney szerdán nyilvánosságra hozott új országkockázati rangsora is, amelyben Magyarország a tavaly márciusi 54. és a szeptemberi 64. hely után most a 46.-ra került. Ugyanakkor a súlyos államháztartási és adóssággondokkal küszködő fejlett ipari gazdaságok - köztük az Egyesült Államok és Görögország - lejjebb csúsztak.

Csütörtökön bizakodó lendület lett úrrá a nemzetközi piacokon, és a forint ezzel párhuzamosan léphette át ismét a 265-ös euró jegyzési határt.

A bizakodó európai tőzsdei hangulatot a lendületes ázsiai gazdasági növekedésről tanúskodó makroadatok vezették be, majd több euróövezeti ország termelőipari beszerzési menedzser indexének várakozásokat felülmúló látványos javulása teljesítette ki. A hét második felére már jellemzően elcsitultak a görög adósságtörlesztési kötelezettségek teljesíthetőségével szemben táplált piaci kételyek is, bár teljesen nem oszlottak el, de az euró árfolyamára a bizalmatlanság okán nehezedő nyomás mindenképpen enyhült.

Csütörtökön a javuló nemzetközi befektetői környezetben erősödésnek indultak a térségbeli devizák. A forint ekkor léphette át ismét - immár erősödő irányban - a 265-ös eurójegyzési határt. A svájci frankkal szemben azonban az erősödést megakadályozta, hogy a frank az uniós közös deviza 1999-es bevezetése óta legmagasabb árfolyamát érte el az euróval szemben, a minden várakozást felülmúló mértékben javuló svájci termelőipari beszerzési menedzser index hatására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissé gyengült a forint csütörtök este

Kissé gyengült a forint csütörtök este a délutáni euróárfolyammal összevetve a londoni bankközi… Tovább olvasom