Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

A kezdeti emelkedés után csökkenni kezdett a kőolaj ára a katari konfliktus miatt

Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jemen, Líbia és Szaúd-Arábia hétfőn mondta fel a diplomáciai viszonyt Katarral, belügyeikbe való beavatkozásra, nemzetbiztonsági okokra, valamint terrorszervezetek támogatására hivatkozva.
A kőolaj  ára hétfőn kezdetben emelkedett arra a bejelentésre, hogy hat arab állam - köztük három OPEC-tagország - megszakította diplomáciai kapcsolatát Katarral, amely szintén az olajkartell tagja. A kőolaj  ára később csökkenni kezdett.     

Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jemen, Líbia és  Szaúd-Arábia hétfőn mondta fel a diplomáciai viszonyt Katarral,  belügyeikbe való beavatkozásra, nemzetbiztonsági okokra, valamint  terrorszervezetek támogatására hivatkozva.  

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára pénteken  49,95 dolláron zárt. Hétfő reggel hat óra körül 50,70 dollárra  erősödött arra a hírre, hogy több arab ország megszakította  diplomáciai kapcsolatát Katarral. Innen kisebb megszításokkal  azonban folyamatosan csökkent az olaj ára, és délután kettőkor a  Brentet 49,55 dolláron jegyzeték, azaz a pénteki záróértékéhez  képest 40 centtel alacsonyabban.  

Megfigyelők szerint a diplomáciai kapcsolat megszakítása  Katarral nem olyan fontos geopolitikai kockázat, aminek a hatása  beépülne az olajárba. Más lenne a helyzet persze, ha a vezető  OPEC-országok, így Szaúd-Arábia, Irán vagy például Irak között  romlana meg jelentősebben a kapcsolat.    

Az OPEC-tag Katar olajtermelési kapacitása napi mintegy 600  ezer hordó, az egyik legkisebb az OPEC-tagországok között. Katar  ugyanakkor a cseppfolyósított földgáz (LNG) legnagyobb szállítója a  világon.   

Elemzők szerint rövid időre az a félelem drágította a kőolajat  a hétfői kereskedés korai szakaszában, hogy a diplomáciai  kapcsolatok megszakítása Katarral hatással lehet az OPEC és a  szervezeten kívüli olajexportáló országoknak arra az  erőfeszítésére, hogy a termelés visszafogásával késztessék  emelkedésre a kőolaj árát.   

A piac azonban gyorsan korrigált, mégpedig azért, mert Katar  befolyása a globális olajkínálat alakítására csekély, ugyanakkor az  Egyesült Államok termelése folyamatosan nő, ami árcsökkentő  tényező. Washington nem csatlakozott az olajtermelés visszafogását  szorgalmazó országok csoportjához.   

Elsősorban a kőolaj árának fokozatos emelkedése miatt az  Egyesült Államok olajtermelése a múlt év közepe óta több mint 10  százalékkal, napi 9,34 millió hordóra nőtt, ezzel megközelítette a  világ legnagyobb olajtermelőit, Oroszországot és Szaúd-Arábiát.  

Szakértők attól tartanak, hogy teljesen feleslegessé válhat az  OPEC és a NON-OPEC országok termeléscsökkentési próbálkozása, ha   az  Egyesült Államok eközben növeli a termelését. Elemzők szerint ezt a  borúlátást tükrözi a kőolaj árcsökkenése hétfő kora délutánig a  pénteki záróértékhez képest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntek óta erősödik a forint

Minimálisan emelkedett a forint árfolyama hétfő délig a főbb devizákkal szemben péntek estéhez… Tovább olvasom