Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A magánkasszákat több mint nyolcezren választották csütörtökig

Budapest – Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint csütörtök estig 8 353-an nyilatkoztak arról, hogy magán-nyugdíjpénztári tagok kívánnak maradni.
A több mint hárommillió magán-nyugdíjpénztári tagból csütörtök estig 8 353 jelezte, hogy magánkasszájánál szeretne maradni. A maradni szándékozóknak 2011. január 31-éig van lehetőségük ennek kinyilatkoztatására; aki nem tesz nyilatkozatot, annak a magán-nyugdíjpénztári tagsága 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik.

A nyilatkozatot kizárólag személyesen, a nyugdíjbiztosítási igazgatóságoknál, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál lehet megtenni, bemutatva a személyazonosító igazolványt és a lakcímet igazoló hatósági igazolványt (esetleg útlevelet vagy kártyaformátumú vezetői engedélyt), továbbá a TAJ-kártyát.

Ha valaki akadályozott a személyes nyilatkozattételben (testi fogyatékosság vagy egyéb egészségi ok miatt, illetve a személyi szabadságát korlátozó büntetés vagy intézkedés hatálya alatt áll), kérésére a lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság munkatársai felkeresik, amit az érintett magán-nyugdíjpénztári tag legkésőbb 2011. január 21-éig írásban kérhet.
A járóképtelenséget házi orvosi vagy szakorvosi igazolással kell bizonyítani, amelyet a „Kérelem" nyomtatványhoz mellékelni kell.
A tartósan külföldön dolgozó vagy külföldön tanuló magán-nyugdíjpénztári tagok a külképviseleteken is megtehetik nyilatkozatukat, aminek során a külföldi tartózkodás jogcímét igazolni kell.

Ha a helyszíni nyilatkozattételre jogosult, illetve tartósan külföldön tartózkodó pénztártag nyilatkozatát 2011. január 31-éig rajta kívül álló okból nem tudta megtenni, legfeljebb 2011. február 28-ig - a nyilatkozat pótlásával egyidejűleg - igazolási kérelmet nyújthat be.

Az a magán-nyugdíjpénztári tag, akinek részére 2011. február 1-jét megelőzően az őt ténylegesen megillető ellátás 75 százalékának megfelelő mértékű társadalombiztosítási – vagy azzal egy tekintet alá eső – nyugellátást állapítottak meg, 2011. január 31-éig kérheti nyugellátása összegének módosítását. A kérelmet ahhoz a magánnyugdíjpénztárhoz kell benyújtani, amelytől a nyugdíjas nyugdíjszolgáltatásban részesült, vagy amelynek tagja. A kérelem elfogadásáról – illetőleg a törvényi feltételek hiányában annak elutasításáról – a magánnyugdíjpénztár dönt.

Amennyiben a kérelmező már részesült magán-nyugdíjpénztári nyugdíjszolgáltatásban, az igénybe vett szolgáltatást köteles a módosítási kérelem benyújtásától számított 60 napon belül a magánnyugdíjpénztár részére visszafizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az euró megvédése első számú európai érdek

Első számú európai érdeknek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök az euró megvédését és megerősítését. Tovább olvasom