Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Áfacsökkentéssel több maradna

Európában egyedülállóan magas adót fizetünk az élelmiszerek után. A kormány márciusra ígérte: megvizsgálja egy áfacsökkentés lehetőségét.
– Nagyon sokat költünk élelmiszerre, még szerencse, hogy a kerti terményeinkkel segíteni tudjuk a gyerekeinket – mondta lapunknak Papp Ferenc Lajosné. A röszkei asszonyt az egyik szegedi bevásárlóközpont parkolójában kérdeztük egy esetleges élelmiszeráfa-csökkentés családi kasszára gyakorolt hatásáról. – Dolgoznak a gyerekeim, a rezsi mellett az étel is sokba kerül. Ha a kormány mérsékelné az adót, sokaknak segítene – tette hozzá. – Egyre kevesebb a pénz, a havi nagybevásárlás 20-30 ezer forintot visz el. Ha mérsékelnék az áfát, több maradna, akár 2-3 ezer forinttal is. Nem kellene a húsvéti listáról tételeket lehúzni – vélekedett Mészáros Sándorné.

A családi jövedelem 24 százalékát élelmiszerre költjük – derül ki a KSH felméréséből, miközben a kiskereskedelemben egy év alatt közel 2 százalékkal esett vissza a forgalom.A legalapvetőbb élelmiszerek 18 százalékos kedvezményes kulccsal adóznak, a tejre és tejtermékekre, valamint a kenyérre és pékárukra kisebb az áfa, míg a joghurtokat, húsokat vagy a felvágottakat 27 százalékos adó terheli. – Észrevehető a forgalomcsökkenés, viszont egy áfacsökkentés segítene. Olcsóbb lenne a felvágott, a joghurt – vélekedett Losonczi Erika, az egyik szegedi kisbolt vezetője.

35 százalékos luxusáfát szeretne Orbán Viktor

A miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara múlt heti rendezvényén arról beszélt, hogy az adórendszert a kormányzat a fogyasztást terhelő adókra súlyozta át, amiből szerinte hiányzik még egy luxustermékeket terhelő 35 százalékos áfakulcs. Orbán Viktor szerint sokkal jobban járna az ország, ha tagolttá teszik a forgalmi adó rendszerét. 
A Baromfi Terméktanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is az általános forgalmi adó csökkentését kéri a kormánytól. A szakmai szervezetek 5 százalékos kulcsot javasolnak a jelenlegi 27 helyett, ami jelentős árcsökkenést is hozhatna az élelmiszer-kereskedelemben. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet tanulmánya szerint indokolt lenne a jelenlegi rendszer és áfamérték felülvizsgálata: az alapvető élelmiszerek esetében egy kedvezményes, 12 százalékos áfakulcs reális alternatívát jelent, így is több maradna az emberek zsebében. A kormány az áfacsökkentéshez hatásvizsgálatokat kért, amelyek nemrég elkészültek. Ebben 12 százalékos általános élelmiszeráfa-bevezetéssel számol a vidékfejlesztési tárca háttérintézménye, ami mintegy 100 milliárdos bevételkieséssel járna.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének Csongrád megyei szervezete szerint a magas áfakulcs visszafogja a vásárlásokat. Hozzátették: az áfa mérséklése segítség, de nem elegendő a kereskedelmi szektor stabilizálásához. – A vásárlók már az alapvető élelmiszereken is igyekeznek spórolni, kevesebb péksütemény fogy, az olcsóbb kategóriájú termékeket választják, amelyeken már eleve alacsonyabb az árrés. Ennél nagyobb a visszaesés a többi élelmiszernél. A kereskedők kénytelenek – a kínálat fenntartása miatt – a márkás termékeket olcsóbb kategóriára cserélni. A csökkenő árrés miatt nincs lehetőség az üzletek fejlesztésére, a pályázati források vagy nem elérhetők számukra, vagy azt tartja vissza őket, hogy nem tudnak, nem mernek tervezni. Ezért sokan a túlélésért küzdenek, több tagunk az elmúlt években meg is szüntette vállalkozását – tették hozzá.
Az adómérséklés lehetőségéről a kormány várhatóan márciusban tárgyal, a tervek szerint ugyanis akkor terjeszti be erről szóló újabb javaslatát a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) közösen a kabinetnek. Bár Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának egy képviselői kérdésre azt mondta: „Nem érdemes az élelmiszerek áfájának gyors csökkentésére számítani".

Európai kép. Míg Csehországban az élelmiszereket 15 százalékos, addig Olaszországban 10 százalékos áfa terhelik. A nagy csizmában a kenyér mindössze 4 százalékos adót tartalmaz. Lengyelországban az alapvető élelmiszereket 5 százalékos áfa terheli. Az EU 27-ek közül Magyarországon a legmagasabb az általános forgalmi adó kulcs, jelenleg 27 százalék.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. kormoska 2013. március 22. 22:05
  „Eszükbe sem lesz áfát csökkenteni,ez kérem egy unortodox gazdaság!Nem mondanak le hirtelen ekkora költségvetési bevételről.A gázolaj jövedéki adójáva lugyanez a helyzet.Meg fogják magyarázni,hogy miért nem lehet.....
  Inkább erőszakkal rezsit csökkentenek,harcolnak a bankokkal a cégekkel,harcolnak mindenkivel még önmagukkal is.
  Kérdés hogy az emberek a vásárlók meddig asszisztálnak mindehhez?!”
 • 23. airwaves 2013. március 21. 18:40
  „12. Mozimasiniszta!
  Te okostojás!
  A pénztárgépek most is memóriával működnek, ami mindent rögzít és a NAV bármikor ellenőrizheti, mert évekig meg kell őrizni a kimutatást!
  Sose volt egyszerre 50%-os drágulás, még 2006-ban sem.
  Gazdája a jószágnak van meg neked, de látom jól fizet...”
 • 22. Besenyő_Pistabácsi 2013. március 21. 17:42
  „Úgy tapasztalom kemény a hangulat ÁFA szakértői minden (piros és narancsos) szinten! :D Gyerekek tényleg ennyire nem vesszük észre egymás sexualizálása (froclizása) közben, hogy ezek akik miatt vérre menő harcok folynak az országban, mind egy ugyanazon tőről fakadnak amit MSZMP nek nevezetek valamikor? Kivétel nélkül mindegyik onnan származtatható vissza, jaaa, hogy azóta néhány évente köpönyeget cserélnek és más sminket tesznek a képükre és azután megint ugyanúgy pottyantanak a fejünkre!”
 • 21. NP1 2013. március 21. 17:38
  „Azért meg kellene próbálni a kisebb ÁFA-t!
  Ott, ahol van valamennyi verseny érezhető lenne az árakban, mert a magyar vásárló bizony nagyon árérzékeny.
  A lakóhelyem melletti benzinkút áraiban is csak azóta jelenik meg a ritka csökkentés, amióta megnyílt mellette egy másik.”
 • 20. Mozimasiniszta 2013. március 21. 14:56
  „x_y ! az istállóban ezt kár magyarázni, mert a hozzád hasonló barmok sosem fogják érteni !”
 • 19. papsajt 2013. március 21. 14:40
  „T. Zoan1

  "Ugye azt senki nem gondolja azt, hogy ha csökken az ÁFA, akkor az üzletekben is csökken az élelmiszerek ára? "
  tudod sok naíva él köztünk :)
  Az alapvető élelmiszerek Áfa-já amikor csökkentették,akkor sem lett olcsóbb semmi!
  A kereskedők eltették haszonként.
  Most se lenne másként. Hiába bővítenék a kört.”
 • 18. X_Y 2013. március 21. 14:19
  „12.Mozimasiniszta 2013.03.21. 11:48

  Te szerencsétlen vörös körben élő kummunista kis s..fej: "hogy a kis-nagy kereskedők,
  boltosok ne nyelhessék be az áfa különbözetet " - a kiskereskedők biztosan nem mert ebbe tönkre is mennek. Ez az intézkedés tipikusan a nagy multiknak (TESCO, Auchan, METRO) kedvez, mert náluk a több száz pénztrárgépre eső fejlesztési költség ugyanannyi, mint a kiskereskedő 2 pénztárgépére eső költség...

  17.mackópajtás 2013.03.21. 14:10

  Bégess csak - máshoz a magadfajta narancskomcsik nem értenek...”
 • 17. mackópajtás 2013. március 21. 14:10
  „16. Őszödi

  Ez elmútlnyócév!”
 • 16. Őszödi 2013. március 21. 13:42
  „Csak a Fidesz!”
 • 15. THK 2013. március 21. 13:08
  „12. Mozimasiniszta,
  ökörségeket hadobálsz:
  - a pénztárgép-mutyi ilyesmire nem alkalmas, hiszen pusztán a beütött ÖSSZEGET küldi el azonnal: terméket NEM TÁRSÍT hozzá. Totál értelmetlen: többletbevétele az országnak egyetlen fillér nem lesz belőle, csak kormányközeli cégek zsebét tömi tele
  - semmiféle "50% drágulás" nem volt a 20%-ra csökkentett áfa után”
 • 14. florian72 2013. március 21. 12:21
  „12. Mozimasiniszta 2013.03.21. 11:48

  "amikor gyurcsány meglibikókáztatta az áfát ? a választások után két hónappal : 50% !!! drágulás ! mert ellenőrizhetetlenség miatt, beszopták a kereskedők "Megjegyzem elvtársaid nyomására,de 50% drágulás ott egyszer nem volt, ne akard a mostanit vetíteni.”
 • 13. florian72 2013. március 21. 12:15
  „11. Zoan1 2013.03.21. 11:01

  Már az is nagy szám volna ha nem kellene emelni,egyébként meg az az üzlet aki nem adja tovább meg is nézheti magát.”
 • 12. Mozimasiniszta 2013. március 21. 11:48
  „2#-es ! kapisgálod ! de Tudod is miért ? mert ha be lesz vezetve a központilag ellenőrzött (NAV-hoz bekötött)
  pénztárgép rendszer, akkor lesz viszonyítási alap, és kontroll lehetőség, hogy a kis-nagy kereskedők,
  boltosok ne nyelhessék be az áfa különbözetet ! és itt kapcsolódok a 11#-hez, mi is történt kétezerhatban ? amikor gyurcsány meglibikókáztatta az áfát ? a választások után két hónappal : 50% !!! drágulás ! mert ellenőrizhetetlenség miatt, beszopták a kereskedők ! A többi itt óbégató - nagytudásún de szűkvelejű - meg úgyis a gazdája nótáját fújja...”
 • 11. Zoan1 2013. március 21. 11:01
  „Ugye azt senki nem gondolja azt, hogy ha csökken az ÁFA, akkor az üzletekben is csökken az élelmiszerek ára? Meg lesz indokolva, mondjuk úgy, hogy az elkerülhetetlen áremelkedést kompenzálta az ÁFA csökkentése, tehát nem kellett árat emelnünk, minden marad a régiben... Az ÁFA csökkentése csak és kizárólak az élelmiszert áruló üzleteknek kedvezne, a vásárló nem sokat fog érezni belőle...”
 • 10. Power 2013. március 21. 10:51
  „A kormánypártok populizmusára vall a "rezsicsökkentés", mert a világon legmagasabb általános forgalmi adót fizetik a bérből és fizetésből élők és a nyugdíjasok.”
 • 9. Zka 2013. március 21. 10:51
  „És akkor beszednék máshol, sokra mennénk vele. Végre el kéne kezdeni a kiadásokat is érdemben csökkenteni. Akkor majd mehetnek le az adók, igaz kevesebb ingyenes szolgáltatás lesz és nem lehet majd egy életet elalibizni mindenféle segélykéken.”
 • 8. florian72 2013. március 21. 09:55
  „Áfacsökkentéssel több maradna,de kevesebb a hű pártkatonáknak.”
 • 7. spiler 2013. március 21. 09:55
  „CSÖKKENÉS MIATT NEM JUTNA LOVÉ A KORMÁNYNAK....
  na ezért acsarkodnak
  fidesznyikek..emlékezzetek a benzin ár áfájának csökkentésére amit a barátaitok kértek 3 évvel ezelött”
 • 6. core2 2013. március 21. 09:50
  „"Orbán Viktor szerint sokkal jobban járna az ország"
  http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/544087_574386109246318_894910590_n.jpg”
 • 5. Együgyű 2013. március 21. 09:28
  „,,Áfacsökkentéssel több maradna"
  Tudtommal az országunk sikert sikerre halmoz! Az Áfa csökkentés egy kudarc beismerése lenne? Az Áfa csökkentést meg lehet, hogy egyes kereskedők nem adnák tovább szeretett vevőik fele? (Főleg ha egy faluban, kis településen (egy azonos termékféleséget) egy-kettő kereskedő szolgáltatja. (A kereskedők költségei is csak nőnek és nőnek, sőt az infláció is minden téren.) Igaz a népi kormányunk az egykulcsos adóval azokat támogatta, akik már eddig vitték valamire! Szerintük a belső kereslet drasztikusan megugrott! Akkor meg ugye az Áfa csökkentés megvalósulásával, ej, ráérünk arra még a 2014-es választások előtt. Addig meg kényelmesen lehet fontolgatni, tervezgetni. (Nem úgy, mint mással a parlamentünkben.) Mellesleg meg a pártok a választások előtt hét-nyolc hónappal keresik intenzíven a népük kegyeit. Ezt követően meg jöhet a 2/3-nak a további vízözön. (Egységes nemzeti áldozatvállalás a felhevült forradalmi helyzetben) Személyesen minden pozitív ígéretet csak akkor hiszek el, ha a pénztárcámra is hosszú távon pozitív hatással van és nem ígéret szintjén reked meg. Mellesleg a rendszerváltók és új gazdagjaink valamint fanatikusaink tőlem azt írnak le, amit akarnak!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Századvég: Az év második felétől növekedhet a magyar gazdaság

A gyenge külső és belső keresletet az idei évben ellensúlyozhatja a mezőgazdaság növekedése. Tovább olvasom