Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Amit a várható innovációs K+F pályázatok ról tudni kell

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI) rendeltetése kiszámítható és biztos forrást biztosítani a kutatás-fejlesztés és a gazdaságban hasznosuló innováció ösztönzésére és támogatására, lehetővé teszi a gazdaságban és a társadalmi élet egyéb területein hasznosuló kutatás és fejlesztés erősítését, a hazai és külföldi kutatási eredmények hasznosítását – magyarázta el a K+F pályázatokkal kapcsolatos intézményi hátteret Fehér Éva, az IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatója.

Az innováció területén az NKFI Hivatal főszabályként tematikus pályázati felhívásokat tesz közzé, de egyéni kezdeményezéseket is támogat, ha azok újdonság-, piacképes terméket vagy szolgáltatást eredményező voltát az értékelésre létrehozott testület számára a kezdeményező hitelt érdemlően bizonyítani tudja.

Lehetőségek kkv-k számára

Az innováció támogatása a Horizont 2020-ban kétféleképpen valósul meg Fehér Éva szerint: pályázati úton és kockázatfinanszírozási eszközökön (kölcsön, garancia és tőkefinanszírozás) keresztül.
Pályázati úton nyújtott támogatások esetében a kkv-k részt vehetnek a Horizont 2020 program csaknem bármely pályázati felhívására beadott  projektjavaslatok nemzetközi konzorciumában. A pályázati felhívások a Horizont 2020 program egyes pillérjein belül, tematikus területek szerint érhetők el. A pályázati támogatás formái: kutatási és innovációs akciók (Research and Innovation Actions).Ez az FP7 kollaboratív/együttműködési kiírásainak folytatása. A támogatás célja új tudás létrehozása, egy új technológia, termék, folyamat, szolgáltatás vagy megoldási metódus megvalósíthatóságának feltérképezése. Ezen célok mentén az akciók tartalmazhatnak alap- és alkalmazott kutatási, technológiafejlesztési és integrációs tevékenységeket; tesztelési és validációs folyamatokat kisméretű prototípus laboratóriumi, vagy szimulációs környezetben. Az EU-támogatási intenzitás 100 százalék.

Innovációs akciók (Innovation Actions) esetében a támogatás célja olyan tevékenységek támogatása, amelyek új, módosított, továbbfejlesztett termékek, eljárások, szolgáltatások létrehozására fókuszálnak. Ezen célok mentén a pályaművek tartalmazhatnak prototípusok elkészítését, tesztelését, demonstrációját, termékvalidálást és piaci bevezetést elősegítő tevékenységeket. Az EU-támogatási intenzitás 70 százalék.
A Horizont 2020 program újdonsága az úngynevezett kkv-eszköz (SME instrument), amelynek keretében egy KKV egyedül is benyújthat projektjavaslatot. A kkv-eszköz fő célja, hogy az ötlettől egészen a piacra vitelig támogassa egy projekt megvalósítását. A támogatás három fázisban történik.


A tagállamok és az Európai Bizottság közös programjai

Fehér Éva, az IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a közös programok közül az egyik az EUROSTARS 2 Közös Program, amely a K+F intenzív kkv-k transznacionális együttműködési projektekben való részvételt támogatja. A másik az AAL Közös Program, amelynek fő célja innovatív, infokommunikációs technológia-alapú megoldások (termékek, rendszerek, szolgáltatások) fejlesztése annak érdekében, hogy az idős emberek életminősége javuljon, miközben új lehetőségeket teremt az európai ipari bázis, különösen a kis- és közepes vállalkozások számára. Az harmadik az Innováció a kkv-k számára című program INNOSUP pályázatai, amely a kkv-k számára elérhető, innovációt támogató szolgáltatások kifejlesztését célozza.

A kockázatfinanszírozási eszközök fomái: kölcsön és garancia (adósságfinanszírozási eszköz), tőkefinanszírozás (kockázati tőke és technológia transzfer). Hogy lehet kockázat-finanszírozáshoz jutni? A rendelkezésre álló költségvetés mintegy 8,6 milliárd euró. Mivel a Horizont 2020 program kiemelten foglalkozik a kkv-kal, ezért célja, hogy a II. pillér, az Ipari vezető szerep és III. pillér, a Társadalmi kihívások költségvetésének 13 százalékát a különböző együttműködési projektekben (kutatási és innovációs akciók, valamint innovációs akciók) résztvevő, 7 százalékát pedig a kkv-eszközben résztvevő kkv-knak adják támogatásként. Ezen felül az Innováció a kkv-k számára program költségvetését is direkt vagy indirekt módon a kkv-k támogatására adják.

A Horizont 2020 Keretprogram támogatási formái

Konzorciális jellegű együttműködések esetén: kutatási és innovációs akciók (Research & Innovation actions). Az FP7 kollaboratív/együttműködési kiírásainak folytatása. A támogatás célja új tudás létrehozása, egy új technológia, termék, folyamat, szolgáltatás vagy megoldási metódus megvalósíthatóságának feltérképezése. Ezen célok mentén az akciók tartalmazhatnak alap- és alkalmazott kutatási, technológiafejlesztési és integrációs tevékenységeket; tesztelési és validációs folyamatokat kisméretű prototípus laboratóriumi, vagy szimulációs környezetben. Az EU-támogatási intenzitás 100 százalék.
Innovációs akciók (Innovation actions): A támogatás célja olyan tevékenységek támogatása, amelyek új, módosított, javított termékek, eljárások, szolgáltatások létrehozására fókuszálnak. Ezen célok mentén a pályaművek tartalmazhatnak prototípusok elkészítését, tesztelését, demonstrációját, termékvalidálást és piaci bevezetést elősegítő tevékenységek. Az EU-támogatási intenzitás 70 százalék (kivéve a non-profit intézmények, ahol az intenzitás 100 százalék).
Koordinációs és támogató akciók (Coordination & support actions): A szabványosítást, terjesztést, figyelemfelkeltést és kommunikációt, hálózatosodást segítő koordinációs és támogató szolgáltatások, a közös gondolkodást, tervezést elősegítő gyakorlatok és tanulmányok elkészítése. Az EU-támogatási intenzitás: az adott pályázati felhíváshoz rendelt intenzitás.

Egyéni kutatói ösztöndíjak, intézményi kutatócsoporti támogatás: Marie Sklodowska-Curie akkciók (MSCA) – az EU-támogatási intenzitás 100 százalék. Az Európai Kutatási Tanács kutatói kiválóságot ösztönző támogatásai – az EU-támogatási intenzitás 100 százalék. Kkv-eszköz (SME Instrument) – az EU-támogatási intenzitás fázisoktól függően 70–100 százalék. Társfinanszírozott akciók (COFUND actions): az EU-támogatási intenzitás kiírás-specifikus (EU közösen finanszíroz programokat tagállamokkal, vállalati szektorral, vagy egyéb szervezetekkel). ERA-NET társfinanszírozott akciók (ERA-NET Cofund). A különböző tagállami közintézmények, tagállamok közötti közös programozási kezdeményezések létrehozását, hálózatosodást elősegítő konstrukció. Az EU kiegészítő támogatást (top-up) nyújt a programokat létrehozó szervezetek által kiírt közösen finanszírozott pályázati kiírásokra. Az akció célja tématerületi közösen finanszírozott, kutatási és innovációs pályázati kiírások megjelentetése a résztvevő államokban. Az EU-támogatási intenzitás a támogatható költségek maximum 33 százalékában finanszírozhatóak az Unió által.

A Szegedi Tudományegyetem kapcsolódása a programhoz

A Szegedi Tudományegyetemnek az oktatástól elválaszthatatlan feladata a nemzetközileg is versenyképes kutatás művelése, a kutatóegyetemi jelleg megőrzése. Az egyetem célja, hogy továbbra is az ország magas presztízsű, a tudományt és a társadalmat egyaránt szolgáló, nemzetközi színvonalú kutató-fejlesztői központja maradjon. A hazai és nemzetközi kutatási programjaiban megvalósuló kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység egyaránt átfogja az ismeretbővítő- és a problémamegoldó kutatást, a termék- és szolgáltatásfejlesztést.
A kutatási versenyképesség fokozásának négy feltétele van. Egyrészt az egyetem alapvető kompetenciái mentén inter- és multidiszciplináris kutatócsoportok nemzetközileg versenyképes tevékenységének biztosítása. Másrészt a vállalatorientált K+F fokozása érdekében a hazai és nemzetközi kapcsolatépítés támogatása, beleértve az ipari K+F projektmenedzsment hatékonyságának emelését, a szellemi tulajdon védelmét és a technológiatranszfer támogatását. Harmadrészt az innovatív vállalkozás-fejlesztési szerepvállalás fokozása az intézményi tudás spin-off vállalkozások keretében történő hasznosulásának elősegítésére. Végül pedig a tudományos eredmények szélesebb társadalmi kör számára történő hozzáférésének biztosítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetlen üzletét sem nyilváníttatja piaccá a Lidl

Az egyszeri vasárnapi nyitva tartás lehetőségével az áruházlánc is él, azonban semmilyen más módon… Tovább olvasom